Focus (2015) *** Blu-ray review

En hier hebben we dan Focus (2015), een soort komische misdaad romance van de makers van Crazy, Stupid, Love (2011) en I Love You Phillip Morris (2009), Glenn Ficarra en John Requa. Een sexy cocktail van spanning, actie en sensualiteit, perfect voor de zomer dus.

focus_2015_blu-ray.jpg

Korte inhoud: Nicky Spurgeon (Will Smith) is een doorgewinterde con-man, die in een romantische relatie zit met een jonge aantrekkelijke vrouw Jess Barrett (Margot Robbie ), terwijl hij haar de knepen van het vak leert en wat de truukjes zijn om iemand op te lichten. Maar Nicky voelt dat ze iets te dicht komt en breekt de relatie abrupt af. Drie jaar later, komt hij zijn voormalige vlam opnieuw tegen in Buenos Aires – nu als een volleerde femme fatale, weliswaar in een ander team van dezelfde scam: een internationale miljardair en race-auto eigenaar (Rodrigo Santoro). Tijdens deze gevaarlijke klus zal Nicky tegenover een volleerde oplichter staan.

In eerste instantie was de film bestemd voor het duo Ryan Gosling / Emma Stone. Ryan Gosling verliet het project en er werd gekeken naar Brad Pitt en Ben Affleck, maar deze casting ging niet door en Emma verliet nadien ook het project. En toen werd de casting over een compleet andere boeg gegooid met Will Smith en Kristen Stewart (24). Maar die laatste zou te jong zijn voor Smith (46) met 22 jaar leeftijdsverschil tussen beiden. Maar vreemd genoeg hebben ze uiteindelijk Margot Robbie (24) genomen die krak dezelfde leeftijd is al Stewart. Dat Stewart meer streken heeft dan Robbie en de mogelijke samenwerking met Smith gaf misschien wat vonken.

Warner Bros had ondanks de acteurswissel er alle vertrouwen in dat deze film een box-office succes zou worden want ze hadden er zomaar eventjes 50 miljoen dollar in gepompt, en dat nadat Will Smith net had bewezen met de zware After Earth (2013) flop niet meer zo bankable te zijn als vroeger. Maar de film kon toch wereldwijd 150 miljoen dollar ophalen. Er werd gedraaid in New Orleans – waar ook een deel van The Loft (2014) werd gedraaid – omdat het gewoon voordeliger is voor een productie-unit met de vele tax cuts die de metropool te bieden heeft. Daarnaast werd ook gedraaid in het Argentijnse Buenos Aires. Acteur Artie Lang werd ook gevraagd voor een kleine rol maar hij was niet opgezet met het voorstel, hij vond zijn personage, een Perzische dikzak genaamd Fatass Farhad, nogal racistisch en het R-rated script ook belachelijk slecht.


focus_2015_pic01.jpgfocus_2015_pic02.jpgfocus_2015_pic03.jpg
© Warner Home Video

En op dat laatste punt moet ik de man toch een beetje bijtreden, want het script (die werd geschreven door Glenn Ficarra & John Requa) vertoond toch tekenen van zware bloedarmoede. Con-artist films draaien altijd om de afleiding. We zien iets terwijl er iets anders gebeurd. De intenties van de personages zijn nooit wat ze lijken. Maar éénmaal de intenties duidelijk worden, valt de film plat op zijn kont en wordt alles wel heel eentonig. Alles is wel stijlvol in beeld gezet met de nodige glamour en glitter locaties, maar wat ben je ermee als de karakters nooit tot leven komen. Smith wordt ook een dagje ouder en het charme-offensief waarmee hij 10 jaar geleden nog weg kon, lijken hier wat verloren. De makers proberen er alles aan te doen om os te misleiden en het plot ingewikkelder te maken dan dat het in feite is, maar op het einde van de rit blijft er niet zo heel veel over.

Het positieve aan de film is dat Robbie en Smith wel een charismatisch duo vormen, ook al hadden ze niet voldoende materiaal om handen om hen voldoende interessant te maken. Twee minder getalenteerde acteurs zouden het er een stuk minder goed van afgebracht hebben, en gaandeweg gaan we met hen meevoelen ook al zijn het twee boefjes. En ook al laat de uitwerking van het verhaal te wensen over, zijn er toch een aantal geslaagde scènes. Binnenkort zullen we die twee acteurs trouwens aan het werk zien in Suicide Squad (2016), de comic-adaptatie van David Ayer (End of Watch, Fury).


focus_2015_poster01.jpgfocus_2015_poster02.jpgfocus_2015_poster03.jpg

Volgende week woensdag op 19 augustus 2015 komt de film bij ons uit op DVD, Blu-ray en Video on Demand. Op de Blu-ray vinden jullie een alternatief begin, deleted scenes en nog wat behind the scenes materiaal becommentarieert door de acteurs en de filmmakers. Echter geen audio-commentaar van de regisseur over de gehele film.

rating

Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 15 augustus 2015

*** Focus trailer ***

6 Comments

 1. Al DeNiro

  Don’t mess with Xerxes !!

  Reply
 2. Pieter-Jan

  Laat die films met Margot Robbie maar komen! Ik ken geen knappere actrice. Maar waarom weer Will Smith?! Kan haar vader zijn !

  Reply
 3. Aless

  Nog niet gezien. Will Smith ziet er dan ook uit als een late 30’er. Film lijkt behoorlijk standaard Hollywood actie.

  Reply
 4. Boyo

  Hoezo ? Jaden Smith doet niet mee of wa ?

  Reply
 5. damien

  @Boyo: En ook geen flashbacks met Jaden Smith als de jonge Con-artist 😀

  Reply
 6. Fabian

  Ik geef toe dat Crazy Stupid Love nog wel leuk was, maar deze film trok echt op de ballen. Verbaast dat je die zelfs 3 sterren geeft, Dave.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *