UGC verbiedt DSK film en producer wordt bedreigd

Wie wil nu geen film zien van één van de machtigste mannen uit Frankrijk, die een nogal obsceen leven leidt van vermeende hoerenloperij, verkrachting en machtsmisbruik. Een man die de nieuwe Franse president had kunnen worden, tot hij door een zwart kamermeisje in de States van zijn voetstuk viel na een klacht van seksueel misbruik. Toch zou dit geen eenvoudige klus zijn om een film te maken over de 63-jarige Dominique Strauss-Kahn (pic). Hij mag dan nog wel van zijn paard gevallen zijn, hij blijkt nog steeds heel strijdvaardig te zijn. Hij vindt tevens van zichzelf dat hij een echte vrouwen-magneet is omwille van zijn hoge functie (macht erotiseert ?). Dat de regisseur geen Fransman is komt dus niet als een verrassing.

welcome_to_new_york_poster_abel_ferrara.jpg

Niemand minder dan de controversiële regisseur Abel Ferrara (Bad Lieutenant, The Funeral) – die bekend is voor zijn compromisloze cinema – heeft Welcome to New York (2014) geregisseerd. Dus dat belooft. De man die de omstreden figuur zal vertolken is tevens iemand die geen schrik moet hebben van politieke afrekeningen of de eventuele kritiek van de entourage van DSK; het gaat om de Franse filmlegende Gérard Depardieu . Actrice Jacqueline Bisset vervangt Isabelle Adjani, in de rol van DSK’s ex-vrouw Anne Sinclair. Adjani had eerder het volgende te vertellen over de film aan een Franse krant:

“Het kan een fascinerende film worden want we hebben een regisseur die niet Frans is en zich dus niet in hoeft te houden”, zegt de 57-jarige actrice. “We hoeven ons geen zorgen te maken dat hij politiek correct blijft.” Depardieu heeft ondertussen ook al toegegeven dat hij niet veel sympathie heeft voor de politicus. Hij vond dat DSK zich nogal arrogant gedroeg tijdens het gehele proces. Toen Sinclair, die nu een nieuwslezeres is, werd gevraagd wat ze vond van Adjani, bleek ze tevreden te zijn met de keuze. Blijkbaar zou ze zelfs een grote fan zijn van haar, na haar voorbeeldige rol in Camille Claudel (1983). Maar om één of andere reden heeft ze de productie verlaten. Daarnaast zien we ook nog een rol voor het Russische model Natasha Romanova.

Op zaterdag 14 mei 2011 werd Strauss-Kahn van het vliegtuig gehaald nadat een kamermeisje hem van aanranding en gedwongen orale seks beschuldigd had. Wanneer Strauss-Kahn voor de eerste maal voor de rechtbank moet verschijnen pleit hij ‘onschuldig’. De vraag om op borgtocht vrij te komen wordt afgewezen, uit vrees dat hij naar Frankrijk zou vluchten. Strauss-Kahn wordt vervolgens overgebracht naar de New Yorkse Rikers Island-gevangenis. Bij schrijven vanuit zijn cel diende DSK zijn ontslag in als directeur-generaal van het IMF. Hij werd per 29 juni 2011 opgevolgd door Christine Lagarde. Nadat de geloofwaardigheid van het kamermeisje in twijfel werd getrokken werd de zaak geseponeerd. Later gaf DSK toe een ‘ongepaste relatie’ te hebben gehad met het kamermeisje en dat hij een ‘morele fout’ heeft gemaakt. Hij vond zelf dat hij gefaald heeft.

Maar tijdens het proces kwamen nog meer lijken uit de kast vallen, seksuele avances naar andere vrouwen, tripjes naar bordelen, nog meer seksueel misbruik,… En dat allemaal met de rijke erfgename Sinclair op de achtergrond. Sinclair, die op een haar na de eerste dame van Frankrijk had kunnen worden, verdedigde haar man tijdens de aantijgingen 2011 en verklaarde dat ze niets van dit verhaal geloofde. Een jaar later scheidde ze van DSK.


welcome_to_new_york_poster_abel_ferrara_pic01.jpgwelcome_to_new_york_poster_abel_ferrara_pic02.jpg
© Umedia / Belladonna Productions

Update 11/05/2014: En terwijl de DSK film op 17 mei voor het eerst in Cannes vertoond zal worden en tevens op Video On Demand, doet producer Vincent Maraval (The Wrestler, La Vie d’Adèle) zijn boekje open over de hedendaagse censuur en de druk die hij te verwerken kreeg bij de productie van deze controversiële prent. “Ik ben geen grote fan van samenzwerings-theorieën. Maar de feiten spreken voor zichzelf en tonen de incestueuze relatie tussen de elites in dit land (Frankrijk) en de media. Op alle niveaus, oefenen we zelfcensuur, en dit is zielig.” zei de producent tegen JDD.


welcome_to_new_york_poster_abel_ferrara_pic03.jpgwelcome_to_new_york_poster_abel_ferrara_pic04.jpg
© Umedia / Belladonna Productions

“Geen enkel tv-station was bereid om ons te financieren. Toen we het script hadden voorgesteld aan Canal + en Orange, waren de reacties heel positief, maar nadien weigerden ze elke samenwerking. Het is uiteindelijk een Amerikaanse film geworden, in handen van het productiehuis Wild Bunch, en gefinancierd door NY City en drie particuliere investeerders voor een budget van 3 miljoen euro. Ik heb tevens vernomen dat UGC de release van de film in België probeert te saboteren en druk uitoefent op de exploitanten. En twee belangrijke mediapartners vragen ons om hun logo van de poster te verwijderen. Het verbaast me allemaal.” En Maraval voegde er nog het volgende aan toe: “Dan Franck (schrijver en vriend van Anne Sinclair) heeft me zelfs bedreigd tijdens een diner. Franck zei letterlijk: ‘weet een ding, Anne Sinclair zal haar hele fortuin besteden om uw leven te vernietigen‘. Het is een complete aberratie dat diezelfde Anne Sinclair een prime-time item over haar laat maken met allemaal lovende woorden en reacties van mensen die het goed menen met haar.”

*** Welcome to New York trailer ***

3 Comments

 1. Kristan

  En wie zal het kamermeisje vertolken die blijkbaar een kop groter was dan DSK? Depardieu is 1m80 dus gaan zal het geen evidente keuze worden.

  Reply
 2. charlotte

  Ik ben benieuwd hoe ze dit allemaal in scene zullen zetten, want ja, we waren zelf niet aanwezig in die fameuze hotelkamer en het enige verhaal die we hebben is van iemand die niet verlegen is voor een leugentje.

  Reply
 3. Dougie

  Depardieu is perfect gecast en Abel Ferrara is gewoon de beste man om dit verhaal te verfilmen. Hij zal misschien niet van hetzelfde niveau zijn als Bad Lieutenant, maar kijk hier toch wel naar uit.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *