Warner Bros wil Alfonso Cuarón voor The Shining prequel

Na zijn sterke beurt met Gravity (2013) wordt het uitkijken naar het volgende ambitieuze project van de Mexicaanse cineast Alfonso Cuarón. Als we de geruchten mogen geloven zou Warner Bros zijn pijlen op de regisseur hebben gericht voor een prequel op The Shining (1980), genaamd The Overlook Hotel (2015).

Volgens twee bronnen die dicht bij het project betrokken zijn zou de studio naast een spin-off van Harry Potter (Fantastic Beasts and Where to Find Them) interesse hebben om de wereld van het Overlook Hotel te onderzoeken. Het is duidelijk dat er heel veel over de film van Stanley Kubrick en het boek van Stephen King verteld kan worden. De documentaire Room 237 (2012) heeft zelfs heel wat interessante benaderingen over de film aangesneden, gaande van de holocaust tot wolken in de hemel die het gezicht van Kubrick zouden voorstellen. Het is duidelijk dat met het materiaal nog heel veel kan gebeuren.


alfonso charon,the shining,warner bros,gravity,the overlook hotel,room 237,stephen king,glen mazzara,laeta kalogridis,bradley fischer,james vanderbilt
© Warner Home Video

Korte inhoud The Shining: Jack Torrance is een schrijver met een writer’s block. Wanneer hij wordt aangenomen voor een baan als huismeester van het prestigieuze Overlook Hotel, dat zich op een afgelegen plek in de bergen van Colorado bevindt, ziet hij dit als de ideale kans om inspiratie op te doen en zijn boek af te maken. Bovendien is het de perfecte plek voor hem, zijn vrouw Wendy en zijn zoontje Danny om tot rust te komen. In al zijn arrogantie slaat hij de geruchten dat er kwade krachten in het hotel zouden huizen, en het lugubere verhaal over de vorige huismeester die waanzinnig is geworden en daarna op gruwelijke wijze zijn gezin heeft uitgemoord, in de wind.

Wij hebben hier in april van vorig jaar al gesproken over de prequel en toen leek het erop dat Glen Mazzara, de scenarist van The Walking Dead, aan het project zou werken. De productie zou in handen zijn van Laeta Kalogridis (Shutter Island), Bradley Fischer (Black Swan), en James Vanderbilt (Zodiac), wat meteen aangeeft dat het geen B-film zal worden.


the_overlook_hotel_the_shining_prequel_pic02.jpgthe_overlook_hotel_the_shining_prequel_pic03.jpg
© Warner Home Video

Over de plot is nog niet heel veel bekend, maar het zou normaal gezien draaien rond de vorige hotelbewaarder. Jullie herinneren zich vast nog wel de ontmoeting tussen Jack Torrance en de vorige caretaker in de rode toiletten van het hotel in The Shining. De kans bestaat erin dat het verhaal rond dat personage zal draaien. Die vriendelijke en attente figuur die zijn twee jonge dochters en vrouw ging bewerken met een bijl. Op het einde van de film van Kubrick krijgen we wel een foto te zien uit het verleden met Jack Torrance tijdens een groot feest in de balzaal, een mogelijke aanwijzing dat de geschiedenis zich herhaalt. In ieder geval kan deze prequel alle kanten uit – de meer realistische schizofrene Kubrick stijl of de meer paranormale Stephen King toer -, en als iemand al Cuaron wordt aangesteld voor de regie zit dit project wel goed varen. Ik ben in ieder geval benieuwd naar de verdere uitwerking hiervan.

Stephen King zelf heeft geen prequel geschreven, wel een sequel op The Shining, met de titel Doctor Sleep. Maar ik begrijp dat Warner Bros hier niet meteen mee heeft willen werken gezien deze so-called sequel met zijn vampieren-verhaaltje, eigenlijk nog maar weinig te maken heeft met de gebeurtenissen rond het Overlook Hotel. Ik vnd het zelfs geen goed boek. Maar of de scenarist op het niveau van Stephen King zal geraken qua horror, valt nog te bezien.

***Related Posts***
14/04/2013: The Shining prequel
16/12/2012: Alternatieve Shining poster
27/06/2012: Top 10 ontevreden auteurs met hun filmadaptatie
13/10/2009: The Shining Blu-ray review

2 Comments

  1. Isabelle

    De documentaire Room 237 is een echte aanrader. Er zitten misschien een aantal theorieën in die echt wel te ver gegrepen zijn, maar ook wel zaken waar Kubrick waarschijnlijk wel mee bezig was.

    Reply
  2. Vito

    Wel spijtig dat Cuaron deze Stephen King heeft uitgewerkt. Had nog wel interessant kunnen zijn.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *