Bob Hoskins overleden op 71 jarige leeftijd

Opnieuw een groot verlies in filmland, de Britse acteur Bob Hoskins is gisteren overleden aan een longontsteking op 71 jarige leeftijd. Dat heeft zijn familie via zijn manager bekendgemaakt.

bob hoskins,overleden,pennies from heaven,the long good friday,mona lisa,who framed roger rabbit,hook,nixon

Deze Londenaar heeft een wel heel a-typische weg gevolgd, van circusmedewerker tot acteur. Op jonge leeftijd trok hij naar Syrië om er als kamelenherder aan de slag te gaan en verbleef hij ook een hele tijd in een kibboets in Israël, waar hij fruit inpakte. Hij begon zijn acteercarrière in het Royal National Theatre en The Old Vic Theatre in Londen. Zijn filmcarrière werd midden jaren zeventig gelanceerd met een rol in John Byrum’s Inserts (1974), aan de zijde van Richard Dreyfuss.

Zijn doorbraak kwam er 4 jaar later met zijn rol als verkoper Arthur Parker in de miniserie Pennies From Heaven (1978) van Dennis Potter. Twee jaar later speelde hij Harold Shand in de gangsterfilm The Long Good Friday (1980), aan de zijde van Helen Mirren. In 1987 was Hoskins genomineerd voor een Oscar als Beste Acteur voor zijn rol als ex-bajesklant George in Mona Lisa (1986) van Neil Jordan. Daarna speelde hij onder meer in het kassucces Who Framed Roger Rabbit? (1988), Hook (1991) van Steven Spielberg en Nixon (1995) van Oliver Stone.

Maar Hoskins speelde nog in tientallen films nadien. In 2012 zette Hoskins een punt achter zijn acteercarrière van meer dan honderd filmprojecten, nadat bij hem Parkinson was vastgesteld. Hoskins had vier kinderen en leefde al meer dan een decennium samen met zijn tweede vrouw, Linda. Rest in Peace Mr. Bob Hoskins.

2 Comments

  1. Boyo

    RIP Eddie Valiant!

    Reply
  2. Al DeNiro

    Ik verwarde hem vroeger altijd met Ian Holm. Bob was een vaste waarde in heel wat film, we zullen hem missen.

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *