Marina (2013) *** Blu-ray review

Wie had ooit kunnen denken dat een biografische film van charmezanger Rocco Granata zo’n beklijvend verhaal had kunnen opleveren, onderschat het talent van Stijn Coninx. Het lijkt er in ieder geval wel op dat de regisseur, na Daens (1992) en Soeur Sourire (2009), alle grote Belgen zal verfilmen. Marina (2013) is in ieder geval een niet onaardige biopic.

marina_2013_stijn_coninx_blu-ray.jpg

Korte inhoud: Het verhaal begint in 1948 in Italië. De 10-jarige Rocco (Cristiaan Campagna) groeit op in een prachtig maar arm bergdorpje in Calabrië, tot zijn vader Salvatore (Luigi Lo Cascio) op een dag beslist om op zoek te gaan naar een betere toekomst voor zijn gezin. Hij vertrekt naar het rijke land België, om daar op korte tijd veel geld te verdienen in de steenkoolmijnen, en dan naar zijn geboorteland terug te keren om er een zaak te beginnen. Maar al vlug laat hij zijn gezin overkomen naar Waterschei, en zo wordt de jonge Rocco van de ene dag op de andere een migrant, met alle gevolgen van dien. De grauwe mijnstreek in Limburg, de ijzige winters, het racisme en de vreemde taal en cultuur zijn een domper op de levensvreugde van de kleine jongen. Rocco wil zijn zoals de andere kinderen en iemand worden en iets betekenen in het leven. Hij zoekt tegen de wil en overtuiging van zijn vader een uitweg via de muziek én de liefde, en volgt zijn hart en passie om een eigen droom te realiseren.

De vertolkingen in de film zijn spijtig genoeg niet van het niveau van het acterend vermogen van de aanwezige cast. Op de eerste plaats hebben we Matteo Simoni die op twee maanden tijd niet alleen Italiaans leerde, maar ook nog eens met een Calabriaans accent. Komt daar nog bij dat hij op de koop toe met een accordeon leerde spelen. De Safety First-acteur is iemand die meteen ook het publiek met zich mee krijgt. Hij wordt ook bijgestaan door twee klassebakken als de Italiaanse Luigi Lo Cascio (La Meglio Gioventù) en de Italiaanse Donatella Finocchiaro (Il dolce e l’amaro, Sorelle Mai). Daarnaast zijn er ook nog kleinere rollen weggelegd voor Evelien Bosmans, Warre Borgmans en Chris van den Durpel. De scène wanneer Rocco zijn eerste wedstrijd wint met de vader die hier niet meteen mee opgezet is, komt heel stuntelend over. Maar anderzijds zijn er momenten waarin de eenvoud van de mise-en-scènes ook heel sierend en sterk overkomen. Ik denk dan maar aan de scène in het politie-kantoor of de scène waarin de vader naast zijn zoon aan het douchen is na een afdaling in de mijn.

Coninx is geen hedendaagse filmmaker als Van Groeningen of Roskam, maar wel iemand die een boeiend verhaal kan vertellen zonder de pathos-toer op te gaan. Toch zit je nooit echt op het puntje van je stoel, maar dat is nu eenmaal de aard van de biopics, waar de bedoeling moet zijn zo dicht mogelijk bij de feiten aan te leunen. En voor de tweede keer gaat het over de moeilijke levensweg van een muzikant, en in tegenstelling tot Soeur Sourire eindigt dit verhaal wel iets beter. Toch ziet de fotografie er bij momenten echt wel troosteloos uit. Het lijkt wel of het constant aan het regenen is, wat de romantiek tussen Helena en Rocco nooit echt ten goede komt. Zo zie je maar wat een paar zonnige dagen voor een verhaal kunnen betekenen, maar met een shoot van 35 draaidagen heb je dergelijke zaken nooit in de hand. Naar verluidt zouden zelfs de shots in Italië ook bij slecht weer zijn gedraaid.


marina_2013_blu-ray_pic01.jpgmarina_2013_blu-ray_pic02.jpgmarina_2013_blu-ray_pic03.jpg
marina_2013_blu-ray_pic04.jpgmarina_2013_blu-ray_pic05.jpgmarina_2013_blu-ray_pic06.jpg
© Dutch FilmWorks

De film heeft bij ons meer dan 400’000 bezoekers aangetrokken, wat een pak meer was dan Het Vonnis (2013) die ondanks zijn mega-reclamecampagne het moest stellen met iets meer dan 200’000 bezoekers. Ik denk dat niemand dit succes had verwacht en het wordt uitkijken naar een nieuwe film met Matteo Simoni.

De Blu-ray van Marina is vanaf 25 april 2014 beschikbaar in een speciale editie met een bijkomende bonus-disc met een achter-de-schermen reportage, interviews met de regisseur, Rocco Granata en Matteo Simoni, naast een boel leuke extraatjes, zoals sfeermontages en filmpjes van de echte Rocco in actie.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 28 april 2014

 


*** Marina trailer ***

3 Comments

  1. Al DeNiro

    Ik haat Vlaamse films. Ze zijn zo voorspelbaar, maar van deze kon ik nog genieten, al was Evelien Bosmans een serieus foute cast en de film had tevens een opmerkelijk tekort aan middelen met halflege filmsets als gevolg. Matteo Simoni is dan weer geweldig alsook de beslissing om de film gedeeltelijk in het Italiaans op te nemen.

    Reply
  2. Bent

    Nog niet gezien maar Rocco Granata is niet zo mijn ding. Mijn moeder daarentegen…

    Reply
  3. Fabian

    Beter dan Het Vonnis, maar nu toch ook weer niet een top film uit eigen bodem.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *