Oscar-nominee en Bafta winnaar Barkhad Abdi is blut

Dat het allemaal niet glamour en glitter is bewijst het verhaal van acteur Barkhad Abdi, die voor zijn rol in Captain Phillips (2013) een slordige 65’000 dollar kreeg. Twee jaar later is de man platzak is geworden en volgens de New Yorker kwam hij in Hollywood rond met een per diem om zo van de ene uitreiking naar de andere te gaan. Een schrijnend verhaal als je weet dat het productiebudget van de film 65 miljoen dollar bedroeg en zowat 217 miljoen dollar in het laatje bracht met zijn bioscoop-release.

De Somaliër is op zijn 14de naar de States gekomen en was werkzaam als limo-chauffeur en werkte ook in een gsm winkel in Minneapolis, Minnesota, tot op het moment dat hij met 700 andere kandidaten gevraagd werd voor een casting. Ondertussen vergaarde hij 10 nominaties op diverse filmfestivals, zoals de Golden Globes en de Oscars, en won 8 filmprijzen, waaronder de prestigieuze Bafta Award voor Beste Acteur in een bijrol. En dat is meer dan wat Tom Hanks kreeg voor zijn vertolking. Die laatste was zelfs niet genomineerd voor de Oscars. Maar Sony vond het toch een goede zaak om de man naar L.A. te laten overkomen, een smoking en een limo te huren, en de man onder te brengen in een aantal hotelkamertjes. Maar nooit dacht Sony om de man een bonus te geven voor zijn geleverde werk – gezien het succes van de film en de aandacht die het kreeg via de erkenning van zijn acteerprestaties. 65’000 dollar mag dan nog wel een correcte uitbetaling zijn voor een onervaren acteur op zijn eerste film, maar nu liggen de kaarten toch anders.

Dit is toch geen mooie PR voor Sony die hier toch wel wat krenterig overkomt, en het is niet uitgesloten dat ze uiteindelijk tot inkeer zullen komen en de man alsnog een bonus uitkeren. Ondertussen heeft Abdi een andere rol kunnen verzilveren in The Place That Hits The Sun over een Zuid-Afrikaanse marathon loper die een ongewone vriendschap ontwikkelt met een lokale café-eigenaar.

65’000 dollar is een pak geld en veel mensen moeten hiervoor meer dan 3 jaar werken om dat bedrag te vergaren, en in andere omstandigheden dan een acterende job. Anderzijds mag je het werk van een acteur niet gaan onderschatten, want het is meer dan enkel maar voor de camera uw lijntjes te debiteren. Het mag dan wel simpel lijken op het witte doek, de acteurs hebben een grondige voorbereiding achter de rug, zowel fysisch als psychologisch, en moeten vaak in heel penibele situaties gaan acteren, in dit geval op een hobbelig bootje te midden van de Middellandse Zee, en dit van de vroege uurtjes tot laat op de avond.

Abdi zal sowieso op zijn eigen benen moeten gaan staan, want ook al krijgt hij nog een bonus (wat ik eigenlijk maar de normaalste zaak zou vinden) het geld zal snel verdwijnen, zeker in de States. Laten we hopen dat hij een goede beurt maakt in die andere film en dat zijn toekomst toch enigszins verzekerd is. Maar dat het niet allemaal glamour en glitter is op de rode loper is met dit verhaal toch ook duidelijk. In tussentijd kan hij misschien zijn Oscar gift bag gaan verkopen, dat zou toch ook snel 80’000 dollar moeten opleveren.


*** Barkhad Abdi bij Conan O’ Brien ***

***Related Posts***
16/01/2014: Tom Hanks krijgt geen Oscar-nominatie voor Beste Acteur in Captain Phillips
23/12/2013: Top 10 Beste en Slechtste Films van 2013
02/10/2013: Captain Phillips review

2 Comments

  1. Bennett

    Had de magere neef kunnen zijn van P Diddy 🙂

    Reply
  2. Julie

    Hij heeft wel zijn fysiek niet echt mee dan voor heel specifiek Afrikaanse rollen. Zijn Engels lijkt ook niet helemaal onder de knie. Maar 65000 dollar voor een dergelijke rol in een Hollywood film, en dan nog eens een oscar-nominatie halen, is toch wel wat weinig. Hoeveel miljoen dollar heeft Tom Hanks gekregen om gedragen te worden door Abdi doorheen de gehele film?

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *