World Soundtrack Awards met Alexandre Desplat

Zaterdagavond – op de laatste dag van het FilmFestival van Gent – was de tijd rijp om mijn filmmuziek kennis wat bij te schaven en voluit te genieten van de geneugten van klassieke muziek in ’t Kuipke en dit voor de 13e editie van de World Soundtrack Awards, iets waar ik elk jaar weer naar uitkeek. En voor een keertje kon ik het gehele gebeuren meemaken in het centrale gedeelte van de zaal, en dit met dank aan Ann van Skynet. De ster van de avond was de Fransman Alexandre Desplat (The King’s Speech, Argo, The Curious Case of Benjamin Button), een componist die ondertussen al 148 scores op zijn naam heeft staan met 5 Oscar-nominaties. De avond werd naar goede gewoonte weer aan elkaar gepraat door Thomas van der Veken.

alexandre desplat,world soundtrack awards

De avond startte met 3 vertoningen van de schokkende kortfilm The Big Shave (1968) van Martin Scorsese, waarop telkens een compositie werd gemonteerd door 3 geselecteerde jonge componisten. En het was blijkbaar de nacht van de frenchies want de prijs voor Beste Sabam Young Composer ging naar de Fransman Gilles Alonzo. En zo werd meteen aan het publiek duidelijk gemaakt dat muziek in grote mate de sfeer van een film meebepaalt.

Toch viel het me op dan men had uitgepakt met een affiche met uitzonderlijk veel componisten, maar in vergelijking met voorbijgaande jaren waren er deze keer toch wel een pak minder grote namen aanwezig. De grote winnaar van de avond was de Canadese componist Mychael Danna (Life of Pi), en spijtig genoeg had hij zijn kat gestuurd. En dat moest tot tweemaal toe (Film Composer of the Year én Best Original Film Score of the Year) toegedekt worden met wat lullige en voorgekauwde acceptance speeches via Skype.

De Ierse componist Brian Byrne (Albert Nobbs) had blijkbaar ook betere dingen te doen op een zaterdagavond, dan de traditie te volgen van de World Soundtrack Award om de Discovery of the Year componist van vorig jaar te eren met een orkestratie van één van zijn werken. De ‘Best Original Song Written for a Film’ ging naar de James Bond film Skyfall (2012), gezongen door Adele. Dan Romer en Benh Zeitlin werden dan weer verkozen tot ‘Discovery of the Year’ voor de score van Beasts of the Southern Wild (2012).

Maar het beste van de avond kwam van de Turkse componist Rahman Altin (The Butterflies Dream), die ook nog eens de Public Choice Award won. Wat mij betreft een naam om in de gaten te houden. De Lifetime Achievement Award ging naar de 82-jarige Italiaan Riz Ortolani (Drive, Django Unchained) die zowat 224 titels schreef en waarvan we er een aantal mochten horen vergezeld van leuke filmfragmenten.

En uiteindelijk mocht Alexandre Desplat de avond sluiten met een resem meeslepende composities en nam ook even het roer over van Dirk Brossé. Al bij al een zeer geslaagde avond.

***Related Post***
23/10/2011: World Soundtrack Awards met Hans Zimmer en Elliot Goldenthal

2 Comments

  1. Beklan

    Ben ook geweest en zat helemaal achteraan op de tribune, de scorsese kortfilm vond ik wel het beste van de avond.

    Reply
  2. AVK

    Inderdaad veel afwezigen dit jaar :s

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *