Vampieren-feminisme met Byzantium

Na The Company of Wolves (1984) en Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles (1994) keert de Ierse regisseur Neil Jordan terug naar het horrorgenre met alweer een vampierenfilm, Byzantium (2012), gebaseerd op een toneelstuk van Moira Buffini.

byzantium,neil jordan,sean bobbitt,gemma arterton,saoirse ronan,caleb landry jones,moira buffini,the company of wolves,interview with the vampire

Korte inhoud: Het verhaal volgt een moeder (Gemma Arterton) die, toen ze veranderd werd in een vampier, haar eigen dochter Eleanor (Saoirse Ronan) overtuigt om ook een bloedzuiger te worden. De twee vormen een dodelijk paar en doen zich af en toe voor als zusters. Het duo komt in een kleine Britse stad en onthult hun ware identiteit. Hun komst zorgt ervoor dat een tiener die terminaal ziek is (Caleb Landry Jones) zijn sterfelijkheid in vraag stelt, terwijl Eleanor op haar beurt haar eigen onsterfelijkheid in vraag stelt.

Byzantium is een soort terugkeer naar de old school Hammer films, met dit grote verschil dat alles verteld wordt vanuit het standpunt van een vrouw en zo krijgen we een geheel nieuwe, feministische invulling van het gegeven. De trailer ziet er visueel knap uit, met sprongen van het verleden naar het heden, alles briljant in beeld gebracht door Sean Bobbitt (The Place Beyond the Pines, Shame, Hunger) in een stijl die ver weg staat van wat we gewend zijn uit Hollywood. Dat het budget ook niet zo hoog was, zal er ook wel mee te maken hebben. Ook de casting maakt indruk met twee sterke vrouwelijke rollen. We krijgen zelfs een soort hommage van een andere vampieren-legende, Countess Bathory, die zich baadde in bloed (zie pic). Wat me echter niet aanstaat aan de trailer, is dat de structuur er nogal rommelig uitziet en net iets teveel wil tonen.

In de trailer zien we ook dat moeder en dochter niet moeten vluchten van het daglicht. Misschien wel wat spijtig, gezien deze beperkingen de vampieren net interessant maken. Maar misschien zal Jordan nieuwe beperkingen introduceren. Hij heeft in ieder geval een voorliefde voor tragische hoofdpersonages die niet altijd de wind mee krijgen, dus verwacht ik geen eenzijdige karakters. Hopelijk wordt de film al even goed als Interview with the Vampire. De film komt bij ons uit op 26 juni 2013.


*** Byzantium trailer ***

3 Comments

 1. arjen

  Heb de film al gezien. Op visueel vlak vond ik dit een zalige vampierenprent en ook de muziekscore met een geslaagde afwisseling tussen klassieke muziek en filmmuziek was dik in orde. Actrice Saoirse Ronan speelt de pannen van het dak en Gemma blijft een streling voor het oog. Het verhaal was stukken minder dan wat je zou kunnen verwachten van een Neil Jordan film. Geen slechte film maar ook niet zijn beste.

  Reply
 2. Julie

  Ziet er interessant uit. Wel een beetje een misleidende titel.

  Reply
 3. bart

  Inderdaad wat een warrige trailer, maar de beelden zijn lekker old school vampierenstuff met hedendaagse beelden. Ben wel benieuwd naar deze.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *