Cop Land (1997) ***½ Blu-ray review

Niemand staat boven de wet, is de tagline van Cop Land (1997). Maar dat is de theorie. In werkelijkheid overtreedt iedereen in het politiestadje de wet, en dit als flik die verondersteld is de wet te handhaven. Een interessant uitgangspunt van deze misdaad thriller van regisseur James Mangold (Walk The Line, 3:10to Yuma, Girl Interrupted) . Tevens één van de beste films uit de carrière van Sylvester Stallone, ook al was hij zelf deze mening niet toegedaan. De film was niet meteen een succes, maar kreeg dan toch in een later stadium erkenning.

cop land,james mangold,sylvester stallone,robert de niro,harvey keitel,michael rapaport,annabella sciorra,peter berg,howard shore,harvey weinstein,bob weinstein,ray liotta,cathy moriarty

Korte inhoud: Vlakbij New York, één van ’s werelds meest gevaarlijke steden, ligt de veiligste plek op aarde: Garrison, beter bekend als Cop Land. Hier wonen de hardste en de meest onderscheiden agenten van het New Yorkse politiekorps. Nog nooit is er een misdrijf gepleegd, totdat de lokale politiechef Freddy Heflin (Sylvester Stallone) te maken krijgt met een dubbele moord. Volgens rechercheur Moe Tilden (Robert De Niro) van Interne Zaken, wijst alles in de richting van de hechte gemeenschap van rechercheurs in Garrison. Politiechef Heflin ziet zich genoodzaakt de keiharde confrontatie aan te gaan met de meest geduchte tegenstander die hij zich kan bedenken: een leger keiharde smerissen onder aanvoering van veteraan Ray Donlan (Harvey Keitel), na een uit de hand gelopen schietincident waarbij agent Murray Babitch (Michael Rapaport) betrokken was.

Ook al is het verhaal niet gebaseerd op waar gebeurde feiten, was er wel zo’n buurt waar alle New York flikken samen woonden, weg van alle kommer en kwel van de hoofdstad. De ijzeren hand van de wet kreeg daar ook een geheel eigen invulling. Maar ook in een dergelijke stad heb je een eigen ordehandhaver nodig, en in de film was dat een half dove Freddy Heflin (Stallone) en zijn partner Deputy Cindy Betts (Janeane Garofalo). En speciaal voor de rol heeft Stallone ook 15 kilo’s bijgekomen. En toen er zich reshoot aandienden, was hij deze kilootjes ondertussen al kwijtgespeeld. De reden waarom hij aan één oor gehoorschade opliep vormt teven een interessant zijverhaaltje in de film. En door zijn gehoorschade is het voor Heflin ook onmogelijk een echte flik te worden bij de NYPD. In de film zien we hem dan ook door het leven sloffen als een soort veredelde veldwachter, volledig uitgeblust en zonder toekomstperspectieven. Zelfs in de liefde is het helemaal verkeerd gelopen. Hij is ongehuwd gebleven en Liz (Annabella Sciorra), het meisje die hij heeft gered en waarop hij verliefd is, heeft een relatie met een opvliegende flik (Peter Berg) die ook nog eens vreemd gaat met Rose (Cathy Moriarty) de vrouw van Ray.


cop land,james mangold,sylvester stallone,robert de niro,harvey keitel,michael rapaport,annabella sciorra,peter berg,howard shore,harvey weinstein,bob weinstein,ray liotta,cathy moriartycop land,james mangold,sylvester stallone,robert de niro,harvey keitel,michael rapaport,annabella sciorra,peter berg,howard shore,harvey weinstein,bob weinstein,ray liotta,cathy moriartycop land,james mangold,sylvester stallone,robert de niro,harvey keitel,michael rapaport,annabella sciorra,peter berg,howard shore,harvey weinstein,bob weinstein,ray liotta,cathy moriarty
cop land,james mangold,sylvester stallone,robert de niro,harvey keitel,michael rapaport,annabella sciorra,peter berg,howard shore,harvey weinstein,bob weinstein,ray liotta,cathy moriartycop land,james mangold,sylvester stallone,robert de niro,harvey keitel,michael rapaport,annabella sciorra,peter berg,howard shore,harvey weinstein,bob weinstein,ray liotta,cathy moriartycop land,james mangold,sylvester stallone,robert de niro,harvey keitel,michael rapaport,annabella sciorra,peter berg,howard shore,harvey weinstein,bob weinstein,ray liotta,cathy moriarty
© Entertainment One

Het resultaat is een behoorlijk spannende en intelligente politie-thriller met een uitzonderlijk sterke ensemble-cast. Het script van James Mangold bevat verschillende lagen van intriges die door elkaar lopen en allemaal beetje bij beter samenlopen. En ja, Sylvester Stallone houdt stand tussen het acteergeweld van Harvey Keitel, Robert De Niro en Ray Liotta. Het productiebudget van de film bedroeg slechts 10 miljoen dollar, en gezien de kwaliteit van het script ging in iedereen akkoord om te werken voor een minimumloon. Maar het ziet er allesbehalve een lowbudget film uit, met een dramatische score van Howard Shore en een feilloze productie van de Bob en Harvey Weinstein.

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 13 februari 2013

 


*** Cop Land trailer ***

3 Comments

  1. Dougie

    Gisteren op tv gezien. Vond hem best wel meevallen.

    Reply
  2. SickPuppie

    Films over een corrupte binnen de politie is bijna een apart genre geworden. Ik hou er wel van. Het keiharde geweld en de typische karakters die ermee gepaard gaan, zorgen altijd wel voor het nodige vermaak. Het redelijk originele verhaaltje van een corrupte politiestad is van een bovengemiddeld niveau, maar uiteindelijk is het de metamorfose van Sylvester Stallone die het meest opvalt. Het blijft alleen spijtig dat het einde voor mij wat in mineur eindigt. Alles werd in slowmo opgenomen en ik heb eigenlijk geen idee waarom. In mijn ogen deed het afbreuk aan de in-your-face-stijl die Cop Land tot dusver kenmerkte.

    Reply
  3. Julie

    Was inderdaad gisteren op tv en voor het eerst gezien. Beste rol van Stallone als je het mij vraagt. Het einde vond ik niet slecht, had af en toe wel moeite om de verhaallijn van Ray Liotta te volgen met die brand in zijn huis en dat meisje…werd allemaal veel te snel afgehaspeld.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *