The Hobbit: An Unexpected Journey trailer

Hoe is het mogelijk dat we de trailer van The Hobbit: An Unexpected Journey (2012) hier nog niet hebben besproken. Zou het niet kunnen dat deze parel een beetje werd overschaduwd door die van Prometheus (2012), The Dark Knight Rises (2012) en Wrath of the Titans (2012)? Misschien hadden ze de release van de trailer een paar weken moeten uitstellen…

the hobbit,An Unexpected Journey,peter jackson,Martin Freeman,Ian McKellen,Benedict Cumberbatch,Elijah Wood,ian holm,jrr tolkien,Cate Blanchett,Andy Serkis,Richard Armitage,Christopher Lee,Orlando Bloom,Evangeline Lilly,the lord of the ring,stephen fry,hugo weavings

Korte inhoud: Bilbo Balings (Martin Freeman) is een simpele hobbit die een rustig leventje leidt in de Gouw in Midden-aarde. Zijn gemakkelijke bestaan komt echter abrupt ten einde wanneer op een dag de tovenaar Gandalf (Ian McKellen) op zijn deur klopt en een groep dwergen meebrengt. Zij weten Bilbo te overtuigen om een tocht te ondernemen waarbij hij oog in oog zal komen te staan met de draak Smaug (Benedict Cumberbatch), die lang geleden een schat heeft gestolen van de Dwergen. De enorme gevaren die een dergelijke toch met zich meebrengt, zijn de onervaren Bilbo echter onbekend. Voor hij het weet, is hij op avontuur en komt hij in aanraking met trollen, wolven, reusachtige spinnen, aardmannen en niet te vergeten de draak Smaug zelf.

En ja, mocht het nog niet duidelijk zijn: alles zal draaien rond de hobbits, en speelt zich af voor de gebeurtenissen uit Lord of the Rings. In tegenstelling tot de teaser van The Dark Knight Rises, verklapt deze trailer toch “iets” meer van het verhaal en de locaties. Het begin ervan bespeelt de nostalgische snaar met een terugblik naar de relatie tussen Bilbo (Ian Holm) en Frodo (Elijah Wood). En dan krijgen we een karrenvracht van nieuwe karakters te zien, die zich allemaal klaar maken voor een nieuwe tocht naar een gestolen schat.

De sfeer die Peter Jackson heeft gecreëerd zit goed, de beelden zijn wederom indrukwekkend, maar inhoudelijk blijft alles nog een beetje op de vlakte. Zo krijgen we nog geen kiekje van de draak, en is de actie ook tot een minimum beperkt. Toch heb ik niet de indruk dat de eerste prequel zal bestaan uit een veel te lange omschrijving van de levensstijl van de Hobbits, zoals dat wel het geval was in de boeken van J.R.R. Tolkien. Ook Galadriel (Cate Blanchett) is opnieuw van de partij, en uiteraard Gollum (Andy Serkis). Er is geen Aragorn te bespeuren, maar wel Thorin Oakenshield (Richard Armitage) wiens naam al laat vermoeden wat zijn taak zal zijn.


the hobbit,an unexpected journey,peter jackson,martin freeman,ian mckellen,benedict cumberbatch,elijah wood,ian holm,jrr tolkien,cate blanchett,andy serkis,richard armitage,christopher lee,orlando bloom,evangeline lilly,the lord of the ring,stephen fry,hugo weavings
© Warner Home Video

Wie we nog niet hebben gezien in de nieuwe trailer is de 90-jarige Christopher Lee als Saruman, alsook Legolas (Orlando Bloom), Tauriel (Evangeline Lilly), Master of Laketown (Stephen Fry) en Elrond (Hugo Weaving).

Wat me tevreden stelt is dat de trailer volledig in de continuïteit blijft van de trilogie. Er is geen stijlbreuk, en het lijkt er wel op of dit effectief in dezelfde periode is gedraaid (ook al spreken we van een tussenpauze van 10 jaar). En het kleine onderonsje tussen Thorin en Gandalf is zalig, want het laat ons vermoeden dat het een reis wordt vol met onheilspellende verwikkelingen. Bon, en nu moeten we nog 1 vol jaar (!) wachten, alvorens het eerste deel in de zalen is.


*** The Hobbit: An Unexpected Journey teaser trailer ***

*** Related Posts***
28/05/2011: Orlando Bloom en Leonard Nimoy in The Hobbit
04/11/2010: De financiering van The Hobbit
17/10/2010: The Hobbit films kosten 360 miljoen dollar
14/06/2010: Del Toro verlaat The Hobbit
28/09/2009: MGM op de rand van het faillissement
29/04/2008: Ian McKellen en Andy Serkis in The Hobbit 1 & 2
24/12/2007: Peter Jackson zal The Hobbit produceren
14/01/2007: Peter Jackson krijgt The Hobbit niet !
24/11/2006: The Hobbit met Peter Jackson of Sam Raimi?
31/10/2005: Five things that sucked about Lord of the Rings
21/12/2004: The Lord of the Ring prequel

5 Comments

 1. julie

  Hoi Noa, de boeken zijn inderdaad heel beschrijvend, complex en tevens niet geschreven in een aangename schrijfstijl. LotR heb ik 2 keer gelezen, Hobbit ook zoiets, maar bij Silmarillion ben ik nooit verder gekomen dan 1/4 van het boek. Als je een ontspannend boek wil, dan is Silmarillion misschien niet meteen een aanrader.
  Er is echter maar één man die het werk kan vertalen naar film, en dat is Peter Jackson. Met Del Toro had het misschien een compleet andere film geweest, maar ik heb er niets op tegen dat we in dezelfde sfeer blijven als “The Lord of the Rings”.

  Reply
 2. charlotte

  Inderdaad zware kost, die ik met enige moeite heb gelezen tijdens mijn humaniora. De Hobbit en Lord of the Rings zijn heel lichte kost vergeleken met Silmarillion. Je zou ook eens ‘The History of Middle-Earth’ moeten lezen, als je iets meer wil weten over de Hobbits.

  Reply
 3. nic

  na lang wachten, eindelijk de film!
  De boeken zijn idd zeer beschrijvend. Bij begin van elk hoofdstuk mag je gerust de eerste 2 paragrafen overslaan tenzij je echt wil weten in welke richting precies de blaadjes waaien van die 3de boom op de lage heuvel in zuidwestelijke richting.

  Reply
 4. micha

  Ben nooit verder gekomen dan de trilogie, en dat heeft me al twee zomers gekost. Er zit uiteraard altijd wat meer in de boeken, maar geef mij maar de film :s

  Reply
 5. Noa

  @julie: Ben zelfs nooit begonnen aan Silmarillion :s

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *