13 remake met Jason Statham en Mickey Rourke

De Georgische regisseur Géla Babluani heeft 6 jaar geleden indruk kunnen maken met de Franse thriller 13 Tzameti (2005). En gezien het tegenwoordig in de mode is om alles in het Amerikaans te vertalen, heeft Babluani nu ook de kans gekregen om zijn eigen film een remake te geven.

13,13 Tzameti,gela babluani,alexander skarsgard,jason statham,mickey rourke,Emmanuelle Chriqui,50 Cent,Michael Shannon,Ray Winstone,Ben Gazzara,loft,erik van looy,David Zayas,Sam Riley

Korte inhoud: De film volgt Vince (Sam Riley), een jonge klusjesman die door een vreemde speling van het lot instructies in handen krijgt die voor iemand anders bedoeld zijn. Vince besluit ze zelf op te volgen, onwetend dat hij gevolgd wordt door de messcherpe rechercheur Larry Mullane (David Zayas). Aan het eind van de aanwijzingen bereikt hij een afgelegen huis waar voor veel geld illegale weddenschappen worden afgesloten. Op mensenlevens. Vince heeft de identiteit van de onbekende man aangenomen en blijkt deelnemer te zijn…

Het meest indrukwekkende aan deze 13 (2010) is toch wel zijn casting. Alexander Skarsgård, Jason Statham, Mickey Rourke, Emmanuelle Chriqui, 50 Cent, Michael Shannon, Ray Winstone en Ben Gazzara. Indrukwekkende cast. Zelfs Erik Van Looy moest het maar stellen met slechts één bekende Hollywood naam voor zijn Amerikaanse Loft (2011) remake, ook al moet het ene scenario niet onderdoen voor het andere. Erik heeft trouwens ook heel wat meer regie-ervaring dan Babluani en zijn Loft (2008) heeft uiteindelijk zelfs meer geld opgebracht dan 13 Tzameti. En laten we eerlijk zijn, het script van Loft is zelfs meer mainstream dan dat van 13 en had een sterrencast eigenlijk wel kunnen gebruiken. Nu heb ik de indruk dat de makers van 13 heel veel van hun underground-krediet zullen verliezen.

In tijden van (onophoudelijke) economische crisis komt deze film ook hard aan. Snel geld verdienen bestaat niet en in deze prent wordt hier zelfs een harde prijs voor betaald. De originele film was in zwart/wit, met vrij onbekende acteurs, en dit heeft er voor gezorgd dat het menselijk drama nog grauwer was. Je dook in een zwarte en uitzichtloze nachtmerrie, waar diegene aan de onderkant van de sociale ladder hun leven letterlijk op het spel zetten in de hoop uit hun miserabel bestaan te stappen. Nu krijgen we een Hollywood casting, met een meer afgelikte kleur-fotografie. Persoonlijk denk ik dat de impact hierdoor minder sterk zal worden. Anderzijds heb je nu te maken met talentvolle acteurs die ook wel het onderste uit de kan weten te halen.

Ik denk niet dat de film bij ons nog een bioscooprelease zal krijgen. In ieder geval werd hij slecht ontvangen in de States en werd deze remake uitgebracht op dvd. Het is verbazend dat je zo’n slechte beurt kan maken met zo’n casting. Maar de film werd ook slecht gepromoot met belachelijk slechte posters (cf. poster 1 en poster 2), en dat heeft de film ook geen windeieren gelegd. Jullie zullen dus een andere manier moeten vinden om deze prent alsnog te zien. Of ga gewoon de originele film kopen voor een paar euro’s.
***Related Post***
13/06/2006: 13 Tzameti verknalt door spoiler trailer

2 Comments

  1. Nameless

    Rotslechte remake. Inspiratieloos, slaapverwekkend, acteerprestaties ban het niveau ‘ik doe het voor de paycheck’ en ga zo maar door. Dat loft het maar beter doet.

    Reply
  2. arjen

    Babluani slaagt er wel weer in een bevreemdend, nachtmerrieachtig sfeertje te scheppen. Maar ook hiervoor zit je beter met het groezelige zwart-wit van het origineel. Statham zien als slechterik is wel een mooie afwisseling, voor de rest kijk je best naar de originele film en is deze remake enkel maar bestemd voor mensen die graag prefab films zien.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *