Mel Gibson maakt film over Joodse held Judah Maccabee

Een wiedergutmachung-film dus…, want ja, zo ziet het er toch naar uit. Mel Gibson wil met Warner Bros een film maken over de Joodse held Judah Maccabee, en dit nadat Gibson een paar jaar gelden op de vingers werd getikt voor zijn antisemitische tirade in beschonken toestand en zelfs nadien aan de schandpaal genageld naar het voorbeeld van zijn Passion of Christ (2004)

De naam van Judah Maccabee was mij compleet onbekend, maar het is dan ook geen figuur die we doorgaans op de schoolbanken tijdens de geschiedenislessen te zien krijgen. Judah is een Joodse priester die in 167 voor Christus een revolte op gang bracht tegen het hellenistische Seleucidenrijk (tegenwoordig Syrië). Hij wordt beschouwd als één van de grootste krijgers uit de Joodse geschiedenis naast Joshua, Gideon en David. Het Joodse feest Hanukkah herdenkt tevens de restauratie van het Joodse geloof in de Joodse tempel na verdrijving van heidense invloeden in 165 voor Christus.

En uiteraard was het kot te klein voor de Joodse aanhang die meteen zijn ontsteltenis liet blijken over de jammerlijk keuze van Warner Bros om dit verhaal te laten vertellen door iemand die geen respect heeft voor de Joodse cultuur. In een statement liet Abraham H. Foxman van het Anti-Defamation League het volgende optekenen:

Not only has Mel Gibson shown outward antagonism toward Jews and Judaism in his public statements and actions, but his previous attempt to bring biblical history to life on the screen was marred by anti-Semitism. Rather than listen to respected religious leaders, both Christian and Jewish, who voiced concerns then about the insensitive elements of his depiction of the last hours and crucifixion of Jesus, Gibson showed contempt for those voices and refused to make changes that might have helped turn his passion of hate into a passion of love.

While we do not argue with Mel Gibson’s right to make this film, we still strongly believe that Warner Bros. should reconsider Gibson’s involvement in this project.

Zoals ik al eerder scheef op deze filmblog vind ik de hetze rond het Gibson-incident compleet overroepen. Uit ervaring weet ik dat In vino veritas niet altijd klopt. De meeste mensen die ik ken die dronken zijn zeggen meestal dingen om anderen uit hun tent te lokken. Dus waarom de man veroordelen op basis van een zatte uitschuiver. Geef de man een kans. Hij heeft anders al genoeg last met zijn Russische golddigger die hij aan de haak sloeg en die hem nu van zijn fortuin aan het pluimen is.

Ik ben zelf agnost van geloofsovertuiging, en ik lig dus zelf niet echt wakker van een nieuwe bijbelfilm, maar anderzijds heb ik al altijd iets meer willen weten over dat Hanukkah. Jon Stewart van The Daily Show praat hier vaak over. Zou leuk zijn mocht hij Jon Stewart eens kunnen uitnodigen om over de film te praten. Gibson heeft tevens al wat ervaring met historische films (Apocalypto, Braveheart, The Passion). Je kunt altijd wel discussiëren over de toon en accuraatheid van de film, maar dat kan je over bijna elke historische film zeggen. Film is nu eenmaal geen geschiedschrijving.

1 Comment

  1. arjen

    Wou hij ook al geen Holocaust-film maken? Ik heb er niets op tegen.Gibson is Uwe Boll niet en hij heeft duidelijk een mening. Het is niet omdat hij de Joodse lijn niet wil volgen, dat het bijgevolg een anti-semitische film zou zijn.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *