Margin Call (2011) **** Blu-ray review

Nu dat de beurzen opnieuw in de rode cijfers duiken komt deze Margin Call (2011) als geroepen, een spannende en originele beurs-thriller gebaseerd op waar gebeurde feiten op de vooravond van de financiële crisis. Het is de debuutfilm van J.C. Chandor die de film ook heeft geschreven, en het resultaat is een indrukwekkend staaltje acteursregie. Uiteraard kreeg hij wel de hulp van een karrenvracht aan talentvolle en charismatische acteurs.

Korte inhoud: Een grote verzekeringsbank verkoopt, ondanks de grote risico’s en de vele waarschuwingen, investeringspakketten aan hun cliënten. Op een late avond ontdekken twee jonge advocaten, Peter (Zachary Quinto) en Seth (Penn Badgley) dat de veiligheidsbarrière doorbroken is en dat het bedrijf haar gehele portfolio bezittingen op een grote ramp afstevent. Terwijl Wall Street van die vergiftigde investeringen probeert af te komen, realiseren ze met grote afgunst dat de markt op het punt staat in te storten. Een nachtelijke meeting wordt georganiseerd met het management, waarbij twee opties doorgenomen moeten worden. Ze kunnen het 107 jaar oude bedrijf ten onder zien gaan, of ze kunnen met de kennis die ze hebben proberen hun gevaarlijke bezittingen te verkopen over de gehele wereld. Hun cliënten zullen worden geruïneerd, maar zij kunnen blijven bestaan. Als de nacht vordert wordt het pijnlijk duidelijk dat hun beslissing een domino-effect kan veroorzaken dat consequenties heeft voor de hele wereldeconomie.

Heel wat acteer-talent in deze prent. Opnieuw een glansrol voor Kevin Spacey die hier tegenover de meedogenloze Jeremy Irons staat (en zeggen dat ze voor deze rol eerst aan Ben Kingsley hadden gedacht). Daarnaast zien we ook de mentalist Simon Baker opduiken en de Engelse Paul Bettany. Ook Stanley Tucci heeft een belangrijke rol in deze film, en de vrouwelijke hoofdrol wordt gespeeld door Demi Moore. Maar de hoofdrol lijkt toch voor Zachary Quinto te zijn, die tevens een producer-credit heeft op deze film.

De film is geen enorme hit geworden (een kleine 20 miljoen dollar wereldwijd), maar de film had niet het budget van een Wall Street 2: Money Never Sleeps (2010), en moest het stellen met 3.5 miljoen dollar, en heeft dus heel wat concessies moeten doen. Anderzijds moest deze prent ook niet zo veel ophalen aan de box-office om profijt te maken. Het het aantal draaidagen werd wel gelimiteerd tot 17! Iets wat behoorlijk scherp is voor een langspeelfilm van 109 minuten (ligt normaal iets boven de 35 dagen). De film was lauwtjes ontvangen op het Sundance festival en zowat alle grote acteurs hebben slechts 2 dagen op de set gestaan. Alles speelde zich ook af op een beperkt aantal locaties.© Lumière Home Entertainment

De film is een soort hervertelling van de financiële crisis van 2008 die de drie eenheden van de Griekse tragedie volledig respecteert. Het hoofdverhaal is de ineenstorting van een bedrijf, alles speelt zich hoofdzakelijk af in één belangrijke fysieke ruimte (het kantoor, hoewel het vertakt een beetje naar een bar, auto en een stripclub), en het gebeuren duurde niet langer dan 24 uur. De sfeer is donker en de gebeurtenissen zijn behoorlijk geloofwaardig, ook al lijkt de inzet torenhoog, en we krijgen tevens een Gordon “Greed is good” Gecko -achtige speech te horen dit is zonder twijfel één van de meer onderschatte films van de afgelopen jaren.

rating


Beoordeling: 4 / 5

Recensie door op 11 augustus 2011


*** Margin Call trailer ***

7 Comments

 1. Kons

  Trailer valt nog mee, je zou het niet zeggen dat het een low budget film is. Nu ja, low budget, is nog altijd meer dan het gemiddelde filmbudget van bij ons.

  Reply
 2. YJ

  Too Big To Fail was wel een prima prent, voor TV gemaakt welliswaar. Met James Woods en John Hurt.

  Reply
 3. lisa

  Enkel al die stem van Jeremy Irons geeft me al goesting om die film te zien :))

  Reply
 4. Pak-Man

  Wat is die theorie over het haar van Demi Moore? Hoe langer het haar, hoe slechter de film???
  Heb meteen al mijn twijfels over Margin Call, ook al ziet alles er spannend uit.

  Reply
 5. Quin

  Wel vreemd dat ze de film bij ons niet eerder uitbrengen. In veel landen komt hij al deze week uit, en wij moeten wachten tot in 2012! Ze zijn dan verwonderd dat er veel gedownload wordt.

  Reply
 6. Paywo

  Ik vond het maar een irritante film. Ze doen net of ze de ontdekking van de eeuw hebben uitgevonden, maar als je als bedrijf schijt op je balans hebt staan dan zou je inderdaad failliet kunnen gaan. Verrassing !! Dat kan morgen met elke bank gebeuren, als bepaalde obligaties en hypotheekpakketjes simpelweg voor een lagere prijs verhandeld worden. Wat het punt van de film is, is dan ook totaal onduidelijk. Je kon je afvragen of ze nog meer opendeuren konden intrappen?

  Reply
 7. Kris

  Zalige film over de graaicultuur in de top van de financiële wereld die op een vrij realistische wijze werd weergeven. Zopas ontdekt en ja met Spacey die ondanks zijn reputatie een prima acteur is. Soms wat lang en het einde wat afgeraffeld. In de huidige financiële wereld gaat de informatievoorziening zo razendsnel dat de “oplossingen” in deze film absoluut onrealistisch zijn, maar heb er hoe dan ook van genoten.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *