De vooravond van de financiële crisis in Margin Call

Nu dat de beurzen opnieuw in de rode cijfers duiken komt deze Margin Call (2011) als geroepen, een spannende en originele beurs-thriller gebaseerd op waar gebeurde feiten op de vooravond van de financiële crisis. Het is de debuutfilm van J.C. Chandor die de film ook heeft geschreven, en bij het zien van de eerste beelden lijkt hij geslaagd te zijn in zijn ambitieuze omzet. Uiteraard kreeg hij wel de hulp van een karrenvracht aan talentvolle en charismatische acteurs.

margin call,kevin spacey,jeremy irons,jc chandor,zachary quinto,penn badgley,simon baker,paul bettany,stanley tucci,demi moore,wall street,money never sleeps

Korte inhoud: Een grote verzekeringsbank verkoopt, ondanks de grote risico’s en de vele waarschuwingen, investeringspakketten aan hun cliënten. Op een late avond ontdekken twee jonge advocaten, Peter (Zachary Quinto) en Seth (Penn Badgley) dat de veiligheidsbarrière doorbroken is en dat het bedrijf haar gehele portfolio bezittingen op een grote ramp afstevent. Terwijl Wall Street van die vergiftigde investeringen probeert af te komen, realiseren ze met grote afgunst dat de markt op het punt staat in te storten. Een nachtelijke meeting wordt georganiseerd met het management, waarbij twee opties doorgenomen moeten worden. Ze kunnen het 107 jaar oude bedrijf ten onder zien gaan, of ze kunnen met de kennis die ze hebben proberen hun gevaarlijke bezittingen te verkopen over de gehele wereld. Hun cliënten zullen worden geruïneerd, maar zij kunnen blijven bestaan. Als de nacht vordert wordt het pijnlijk duidelijk dat hun beslissing een domino-effect kan veroorzaken dat consequenties heeft voor de hele wereldeconomie.

Heel wat acteer-talent in deze prent. Opnieuw een glansrol voor Kevin Spacey die hier tegenover de meedogenloze Jeremy Irons staat (en zeggen dat ze voor deze rol eerst aan Ben Kingsley hadden gedacht). Daarnaast zien we ook de mentalist Simon Baker opduiken en de Engelse Paul Bettany. Ook Stanley Tucci heeft een belangrijke rol in deze film, en de vrouwelijke hoofdrol wordt gespeeld door Demi Moore. Maar de hoofdrol lijkt toch voor Zachary Quinto te zijn, die tevens een producer-credit heeft op deze film.

Dus ja, dit wordt dus een hit? Wel, dat valt nog af te wachten. De film had niet het budget van een Wall Street 2: Money Never Sleeps (2010), maar moest het stellen met 7 miljoen dollar, en heeft dus heel wat concessies moeten doen. Zo werd (1) het aantal draaidagen gelimiteerd tot 17 ! Iets wat behoorlijk scherp is voor een langspeelfilm van 109 minuten (ligt normaal iets boven de 35 dagen). Maar er zijn nog meer twijfels, naast (2) het gebrek aan ervaring van de regisseur (3) is de film maar lauwtjes ontvangen op het Sundance festival. En wat dacht je van die sterrencast? Wel blijkbaar (4) waren alle grote acteurs slechts 2 dagen op de set en (5) speelt het gehele verhaal zich op slechts één locatie.


margin call,kevin spacey,jeremy irons,jc chandor,Zachary Quinto,Penn Badgley,Simon Baker,Paul Bettany,Stanley Tucci,Demi Moore,wall street,money never sleepsmargin call,kevin spacey,jeremy irons,jc chandor,Zachary Quinto,Penn Badgley,Simon Baker,Paul Bettany,Stanley Tucci,Demi Moore,wall street,money never sleepsmargin call,kevin spacey,jeremy irons,jc chandor,Zachary Quinto,Penn Badgley,Simon Baker,Paul Bettany,Stanley Tucci,Demi Moore,wall street,money never sleeps

Het is in ieder geval een groot risico om met grote acteurs te willen starten, want de toeschouwers en recensenten verwachten dan ook kwaliteit en houden geen rekening met het feit dat dit jouw debuutfilm is. Nu ziet de trailer eruit als een grote Hollywoodprent. Maar trailers kunnen nu éénmaal de toeschouwers in de maling nemen. Margin Call komt pas in 2012 in onze zalen.


*** Margin Call trailer ***

7 Comments

 1. Kons

  Trailer valt nog mee, je zou het niet zeggen dat het een low budget film is. Nu ja, low budget, is nog altijd meer dan het gemiddelde filmbudget van bij ons.

  Reply
 2. YJ

  Too Big To Fail was wel een prima prent, voor TV gemaakt welliswaar. Met James Woods en John Hurt.

  Reply
 3. lisa

  Enkel al die stem van Jeremy Irons geeft me al goesting om die film te zien :))

  Reply
 4. Pak-Man

  Wat is die theorie over het haar van Demi Moore? Hoe langer het haar, hoe slechter de film???
  Heb meteen al mijn twijfels over Margin Call, ook al ziet alles er spannend uit.

  Reply
 5. Quin

  Wel vreemd dat ze de film bij ons niet eerder uitbrengen. In veel landen komt hij al deze week uit, en wij moeten wachten tot in 2012! Ze zijn dan verwonderd dat er veel gedownload wordt.

  Reply
 6. Paywo

  Ik vond het maar een irritante film. Ze doen net of ze de ontdekking van de eeuw hebben uitgevonden, maar als je als bedrijf schijt op je balans hebt staan dan zou je inderdaad failliet kunnen gaan. Verrassing !! Dat kan morgen met elke bank gebeuren, als bepaalde obligaties en hypotheekpakketjes simpelweg voor een lagere prijs verhandeld worden. Wat het punt van de film is, is dan ook totaal onduidelijk. Je kon je afvragen of ze nog meer opendeuren konden intrappen?

  Reply
 7. Kris

  Zalige film over de graaicultuur in de top van de financiële wereld die op een vrij realistische wijze werd weergeven. Zopas ontdekt en ja met Spacey die ondanks zijn reputatie een prima acteur is. Soms wat lang en het einde wat afgeraffeld. In de huidige financiële wereld gaat de informatievoorziening zo razendsnel dat de “oplossingen” in deze film absoluut onrealistisch zijn, maar heb er hoe dan ook van genoten.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *