Twixt van Francis Ford Coppola

Regisseur Francis Ford Coppola gaat zich na bijna 20 jaar opnieuw begeven op het terrein van de horror/thriller met de film Twixt (2010). Zijn vorige griezelprent was Bram Stoker’s Dracula (1992), maar in tussentijd heeft de cineast al heel wat ervaring met het horror-genre als producent (cf. Frankenstein, Sleepy Hollow, Jeepers Creepers). Het is toch geen zuivere horror, maar eerder een soort bovennatuurlijke griezelprent.

Korte inhoud: De schrijver Hall Baltimore (Val Kilmer) wiens carrière in het slop zit, belandt tijdens een boekentour in een klein stadje en raakt verwikkeld in een mysterieuze moordzaak rond een jong meisje. Hij wordt hierin bijgestaan door de lokale cheriff Bobby LaGrange (Bruce Dern). De daaropvolgende nacht wordt hij in een droom benaderd door een mysterieuze jonge geest genaamd V (Elle Fanning). Hij heeft geen idee van haar rol in de moord, maar is dankbaar voor het verhaal dat ze hem geeft. Uiteindelijk ontdekt hij de waarheid die verrassend genoeg meer met zijn leven te maken heeft dan hij had verwacht.


Francis Ford Coppola,twixt,val kilmer,Bruce Dern,Elle Fanning,fellon
© American Zoetrope

De film is gebaseerd op een kortverhaal van Coppola, die dan weer gebaseerd is op de gotische literatuur van Edgar Allen Poe, tevens één van de figuren die Hall ontmoet in zijn vreemde dromen. Ik weet zelf niet goed wat ik nu moet denken van de trailer. Enerzijds zijn er interessante 16mm-achtige beelden, die dan weer worden afgewisseld met Sin City achtige zwart/wit fotografie, die dan nog eens worden afgewisseld met troosteloze digitale beelden. Ik heb de indruk dat Coppola met deze Twixt de B-film alle eer wou aandoen. Het heeft veel weg van een mislukte poging een kind te baren tussen Stephen King’s 1408 (2008) en een aflevering van Twin Peaks van David Lynch.

Ik zou geneigd zijn om te zeggen, het is een Francis Ford Coppola film, dus zal het wel zo slecht niet zijn, maar deze trailer ziet er afschuwelijk uit. Maar misschien is het wel het soort film die niet gebaat is bij een korte trailer en moet je compleet ondergedompeld worden in de sfeer van de film. Een tweede zaak wat me was opgevallen is de opgezwollen Val Kilmer, die zijn ‘good looks’ duidelijk heeft opgeborgen en resoluut kiest voor de Homer Simpson look (met pony tale). Anderzijds huppelt de acteur van de ene B-film naar de andere. De laatste film die ik me herinner die nog enigszins de moeite was, is de gevangenis-film Felon (2008).

Wanneer Twixt in de zalen zal draaien is nog niet bekend…misschien in het alternatieve circuit.


*** Twixt trailer ***

3 Comments

 1. Geoffke

  Inderdaad bizarre trailer, maar ik heb wel vertrouwen in Francis om er iets goeds van te maken. Deed me ook wat denken aan Wes Craven’s Cursed – laten we hopen dat deze Twixt beter is.

  Reply
 2. janaïka

  wtf was that? De periode van ‘apocalypse now’, ’the godfather’ en ’the conversation’ is wel heel ver weg.

  Reply
 3. Simon

  Opbergen in de krochten van Hollywood en zo snel mogelijk vergeten lijkt mij de beste optie.
  Spijtig dat Francis zo laat in zijn carrière begint te experimenteren met zulke films.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *