Zwitserse horror met One Way Trip 3D

Wanneer hebben jullie onlangs nog eens een Zwitserse film gezien? De laatste prent die ik me kan herinneren was de ietwat slaapverwekkende science-fiction thriller Cargo (2009) op het BIFFF een paar jaar geleden. En we blijven in het genre met de slasher One Way Trip 3D (2011) van Markus Welter.

one way trip,3d,horror,Markus Welter,slasher,the blair witch project,Shrooms,hr giger,Melanie Winiger,Sabrina Reiter

De man komt uit de montage-sector en daar moet hij het blijkbaar duidelijk van hebben, want zijn vorige films waren niet meteen strak geregisseerde werkjes. Het is dan ook niet te verwonderen dat de teaser wel ‘iets anders’ gemonteerd is. Maar het is vooral de sfeer die me aanspreekt, die iets weg van een Blair Witch film. En hopelijk overstijgen de verhaal-elementen de montage-spielerei. Tegenwoordig kom je er niet meer met enkel en alleen maar scream queens en rituele slachtingen. Enkel het publiek van het BIFFF krijgt hier nog een orgasme van, maar het bredere publiek verwacht toch wel iets meer van zijn slasher.

Korte inhoud: Een groepje van acht jongeren reist af naar de Jura, een gebergte in Zwitserland. Het is herfst en ze zijn op zoek naar een magische paddenstoel die in het gebied groeit. Na enkele problemen komen ze aan in het bos. De tenten worden opgezet en al snel vinden ze de paddenstoelen. Wanneer het donker wordt begint het feest, maar wanneer één van hen in elkaar geslagen terugkeert, komen ze erachter dat er iets goed mis is.

Geheel origineel is het concept niet, want ik heb ooit nog iets gelijkaardigs gezien met Shrooms (2007), met dit verschil dat het zich nu in het Zwitserland van H.R. Giger afspeelt en de film ook iets beter lijkt dan die andere prent. En wat opvalt is dat ze in Switserland niet moeder onderdoen voor de eye-candy uit de States. Zo speelt ‘Miss Zwiterland 1996’ Melanie Winiger één van de hoofdrollen. Zij wordt bijgestaan de Oostenrijkse scream queen Sabrina Reiter (Dead in 3 Days). Beide dames hebben tevens al voldoende acteer-ervaring om op overtuigende wijze de longen uit hun lijf te schreeuwen.

Het is uiteindelijk een klassieke horror-slasher met de nodige dosis moraliteit die het genre typeert. Maar in plaats dat jongeren worden afgeslacht omwille van hun seksuele escapades, worden ze nu slachtoffer ten gevolge van hun gebruik van hallucinatoire middelen. En de filmposter windt er in ieder geval geen doekjes om: er zal bloed vloeien. Dus kids: Don’t use drugs!

Het enige spijtige aan de film is dat ze zo nodig ook op de 3D-kar willen springen en zo dreigen te vervallen in de goedkope effecten in plaats van ons de stuipen op het lijf te jagen met een angstaanjagend script. Maar in de teaser heb ik gelukkig geen voorwerpen gezien die in de richting van de camera werden gesmeten. Er is dus nog altijd een sprankeltje hoop dat het nog goed komt met deze One Way Trip 3D.

Er is op dit ogenblik nog geen releasedatum bekend, maar normaal zou deze film toch op één of andere manier tot bij ons moeten komen.


*** One Way Trip trailer ***

1 Comment

  1. stefaan

    Creepy !! Shrooms nog niet gezien dus voor mij is dit volledig nieuw. En in Zwitserland kunnen de missen acteren! Dat is nogal wat anders dan bij ons. Verder an het weerbericht en een praatprogramma geraken ze niet.

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *