Chan-wook Park’s Thirst (2009) *** Blu-ray review

Eindelijk ben ik nog eens op het BIFFF in Tour & Taxis geraakt en dan nog wel voor een Zuid-Koreaanse film. Bij de Zuid-Koreanen moet je zijn voor geniale keiharde actiethrillers, wraakzuchtige zich traag voortslepende door merg en ziel snijdende horror of poëtische melodrama’s die zich als aaneen geweven stillevens in je hart nestelen.

thirst_2009_blu-ray.jpg

Dit keer had Thirst (2009) van Chan-wook Park (Oldboy) onze voorkeur. Een priester die vampier wordt dat zou nogal wat geven, dachten we.

De sfeer op het BIFFF zat er al goed in. Om de beste plaatsen te veroveren sprongen we op de zetels en plaatsen ons neder naast de mensen die tussen de rijen aan het spurten waren om ons voor te zijn. De presentator kondigde in drie talen de een of andere bekende screamqueen Dee Wallace aan uit Kansas die al de eerste amusante vrolijke noten zette van de avond. Het gejoel bleef de hele film duren. Wij saaie Vlamingen moeten misschien ook meer lawaai maken tijdens de film. Nu op zo’n festival als BIFFF werkt het niet altijd storend en draagt het eerder bij tot de sfeer.

Korte inhoud:. Sang Hyeon (Kang-ho Song) is een priester die iets wil bijdragen tot de mensheid in plaats van zijn contemplatieve leven dat enkel uit bidden bestaat bij ziekenhuisbedden. Hij besluit naar een duister laboratorium te trekken waar ze op mensen experimenteren om het vreselijk kwaadaardige Emmanuel-virus onder controle te krijgen. Sang Hyeon sterft uiteindelijk aan de gevolgen van de ziekte, maar dat bleek blijkbaar maar een schijndood. Hij geneest op wonderbaarlijke wijze en wordt als een heilige aanbeden door de bevolking. Hij laat het kloosterleven achter zich en ontmoet een bont allegaartje dat samenhokt als hij weer moet gaan bidden bij een zieke. De zieke is een kinderlijke onvolwassen loser die bij zijn autoritaire moeder woont die haar schoondochter licht tiranniseert. Sang Hyeon voelt zich onmiddellijk aangetrokken tot Tae-Ju (Ok-bin Kim), maar dat is niet het enige wat in hem verandert. Hij wordt een vampier.

Het beheersen van zijn begeerte en het onderdrukken van zijn opkomende bloeddorst zijn schitterend verfilmd. Even komisch als tragisch weet Chang-Wook Park de sfeer te scheppen. De aantrekking tussen Tae-Ju en Sang Hyeon, de erotische spanning, het zich uiteindelijk overgeven aan mekaar leidt tot een duistere beslissing met kwalijke gevolgen.

De film bouwt zich zoals iedere Aziatische film in dat genre traag op maar je wordt beetje bij beetje meegesleurd in de leefwereld van deze vampier die worstelt met zijn menselijke gedaante en zijn principes als diepgelovig priester. De femme fatale van dienst leidt uiteraard tot de ondergang van de trotse fiere man. Het is in de geschiedenis nooit anders geweest. De liters bloed vloeien rijkelijk maar niet op een verschrikkelijke manier. Het is komisch, grappig, entertainend. Ik vind deze film niet meteen geniaal en niet meteen de beste in het genre. Het is een originele invalshoek en de telkens veranderende relatie met Tae-Ju vormt een knap element in deze dramatische love-story.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 16 april 2010

***Related Posts***
08/04/2009: 28ste Editie Fantastisch Film Festival te Brussel
08/11/2008: Mogelijke Oldboy remake
08/04/2009: Sympathy for Lady Vengeance

 

*** Thirst trailer ***

2 Comments

  1. Gijs

    Jammer dat ik de trailer niet kan verstaan, hij lijkt me spannender dan menig Hollywood film.

    Reply
  2. Jan-Pieter

    kan iemand mij uitleggen waarom de priester zo nodig mee wilde werken aan dat medische onderzoek en waarom het hem in een vampier veranderde? Voor de rest een typische Park film met voldoende krankzinnigheid en visueel aangrijpende scènes. Niet zijn beste film, maar toch van genoten.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *