Erik Van Looy geen zin in Hollandse Loft-remake

Erik Van Looy zal dan toch niet de regie van de Nederlandse Loft remake voor zijn rekening nemen. De Nederlandse regisseuse Antoinette Beumer heeft zich ondertussen kandidaat gesteld. Dat heeft filmdistributeur Independent Films eerder bekend gemaakt. Wie?

loft_2010_poster.jpg

Wel, Antoinette is de zus van de bloedmooie actrice en ex-bondgirl Famke Janssen, maar de dame heeft zo goed als GEEN langspeelfilm-ervaring. Ze heeft een documentaire gemaakt, See You in Vegas (2007), met oa. Pamela Anderson, wat tv-werk en was assistant-regisseuse in de B-actiefilm Night Watch (1995).

Hoe die Hollanders in hemelsnaam bij haar zijn terecht gekomen is mij een compleet mysterie, en bijna zo krankzinnig als de aanstelling van de onverkozen en onervaren cultuurbarbaar Joke Schauvliege als Minister van Cultuur in de Vlaamse Regering. Maar goed, laten we eerlijk zijn, Loft is niet meteen een diepzinnige film waar een ervaring regisseur voor nodig is. En het begint er zo stilletjes op te lijken dat die Hollanders niet echt warm lopen van deze vertaal-oefening.

Onze Vlaamse cineast wil zich in ieder geval niet binden met deze Hollandse versie, omdat de plannen voor een Amerikaanse remake van zijn film Loft met de dag concreter worden. Juist…en wie dat gelooft vertel ik hen een verhaaltje over het Dream House project of nog het Mile Zero project of het Street Kings (2007) project. Stuk voor stuk ballonnetjes over een mogelijk Hollywood-avontuur voor Erik Van Looy die uitdraaiden op een sisser. Dus zolang ik geen trailer zie van een Hollywoodfilm met Erik Van Looy laat ik dit soort van roddels zo over me heen waaien…kwestie dat ik mij niet wil binden aan Hollywood & Oscar sprookjes. Toch vreemd dat Erik zich niet kan binden aan een “concreet filmproject” (de Hollandse Loft remake, Dossier K.), maar zich wel graag laat binden aan een onnozel spelprogramma met Linda De Win in de hoofdrol.

Loft is desondanks met 1.186.000 bezoekers de meest succesvolle Belgische film ooit (waar we gezien het genre film niet echt trots op moeten zijn) en zou een potentieel succes kunnen zijn in Nederland waar dergelijk kinky stuff er wordt verkocht als zoete broodjes. De film vertelt het verhaal van vijf getrouwde mannen, die in het grootste geheim een loft delen om hun minnaressen in te ontvangen. Dat verloopt prima, tot ze er op een ochtend het lijk vinden van een jonge onbekende vrouw.

Barry Atsma, Fedja van Huêt, Marcel Hensema, Jeroen van Koningsbrugge en Gijs Naber spelen de 5 bevriende Hollandse scheve-schaats-rijders. Thriller-auteur Saskia Noort herwerkte het oorspronkelijke scenario van Bart De Pauw. De opnames beginnen in juni. De Nederlandse Loft komt in december uit in de bioscoop.

6 Comments

 1. Isa

  Ik denk dat het maar normaal is dat Erik weigert om de remake te doen. Een remake maken van een film, nota bene in dezelfde taal, is toch zoveel als zeggen dat het originele loft niet deugt en dat die Nederlanders eens zullen tonen met welke acteurs het wél moet. Het is verdienstelijk dat Erik dat hij niet heeft gekozen voor zijn portefeuille.

  Reply
 2. Depechia

  Loft heeft te veel valse plottwists naar mijn smaak, De plot op zich is goed, maar niet altijd even doordacht uitgewerkt. Er zijn ook teveel personages die geen echte rol spelen in het verhaal. De vrouwen in de film worden niet goed uitgewerkt en de andere personage smaken soms eigenaardige beslissingen tegen hun aard.

  De laatste 20 minuten van de film was bespottelijk en ik hoop dat de Hollandse remake (of wie weet de Amerikaanse remake) hier iets aan zullen doen.

  Reply
 3. showan

  Waar blijft die remake van De Zaak Alzheimer trouwens ?? Hoe lang hebben ze daar niet zitten over leuteren?? Amerikanen zijn enkel geïnteresseerd in films die geld opbrengen en deze lijkt me niet in dat lijstje te passen.

  Reply
 4. ScrewDiver

  Hebben die Hollanders eigenlijk al van ondertitels gehoord? Een beetje belachelijk om zo’n film van slechts een paar jaar oud te willen hermaken in dezelfde taal?

  Reply
 5. arjen

  Ja dat hebben we, maar de Nederlandse markt is ook totaal verschillend van de Vlaamse markt. Hoeveel Nederlandse film spelen in Vlaanderen én omgekeerd? Bijna geen. De humor is verschillend, de vertelling is anders,…die typische Vlaamse(Antwerpse) tongval is slechts één van de zovele struikelblokken.

  Reply
 6. Veekje

  Wel, de amerikaanse remake is er nu wel. Lijkt me dat Erik dus wel wist waarom hij zich niet met deze remake wou bezighouden.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *