Red Cliff (2008) ***½ Blu-ray review

Wie de naam van John Woo (Face-Off, Mission:Impossible II) hoort vallen denkt vaak aan shoot-outs met acteurs die schietend in de lucht springen terwijl witte duiven op de voorgrond wegvliegen. Maar dat de cineast ook in staat is om epische films te maken bewijst hij met Red Cliff (2008), een film die heel even in 2008 bij ons te zien was maar die quasi niemand gezien heeft.

red_cliff_pic

Maar gelukkig kan je de film (her-)ontdekken in alle pracht en glorie op Blu-ray, uitgebracht door Warner Bros. Er bestaat trouwens al een sequel van deze film, Red Cliff II (2009), die bij ons nog geen filmrelease heeft gekregen. Het verhaal is deels gebaseerd op echte feiten en deels op de historische Chinese roman De roman van de drie Koninkrijken:

Korte inhoud: In de laatste dagen van de Han dynastie overtuigt minister Cao Cao (Fengyi Zhang) keizer Han om de koninkrijken van Xu en Wu de oorlog te verklaren en zo het verdeelde China voor eens en altijd te verenigen. Met Cao Cao zelf als bevelhebber valt het grote keizerlijke leger het Wu koninkrijk binnen. Sun Quan (Chen Chang), heerser van dit koninkrijk, is radeloos en zoekt hulp bij zijn rivaal Liu Bei (Yong You). Ondanks het grote ondertal van de alliantie gaan Sun Quan en Liu Bei samen de strijd aan tegen de sluwe Cao Cao. Daarbij schakelen ze de hulp in van strateeg Zhou Yu (Tony Leung Chiu Wai), die list na list verzint en handig gebruik weet te maken van de diverse strijdtonelen en weersomstandigheden. Wat volgt is een lange en hevige oorlog die China voorgoed zal veranderen.

Woo verwent het publiek met massa-sequenties en prachtige choreografieën. Het is niet nieuw. We werden al eerder verwent met films als Zhang Yimou’s prachtige Hero (2002). Maar het voelt toch weer geheel anders aan en in de manier hoe alles in beeld wordt gezet herkennen we ook wel de hand van de cineast. Woo wil imponeren en als hij tien explosies kan gebruiken in plaats van één, zal hij dat niet nalaten te doen…ook al komt dit soms de narratie niet ten goede. Maar je zal je niet vervelen, zoveel is duidelijk. Sommige sequenties zijn zo mooi dat je ze zou kunnen inkaderen. Om de overmacht van Cao Cao’s leger behapbaar te maken, gebruiken Zhou Ye en de zijnen op een gegeven moment een ouderwetse, maar zeer effectieve strijdmethode genaamd de schildpad. Dit houdt in dat je door de schilden van de manschappen op ingenieuze wijze te manoeuvreren de vijand in kleine groepen insluit in smalle gangen en ruimtes waaruit deze afzonderlijke groepjes en individuen niet kunnen ontsnappen. Spannend, spectaculair en wondermooi in beeld gebracht.

De film heeft een productiebudget van 80 miljoen dollar wat in China zowat alle records met de grond gelijk maakt, en is hiermee tevens één van de duurste én meest succesvolle Aziatische film ooit. En vreemd genoeg zou dit misschien wel de beste film kunnen zijn van de actie-regisseur bij uitstek. Dit is in ieder geval een belangrijke vertegenwoordiger voor de Oscar van Beste Buitenlandse Film. Een prent bij uitstek die jullie moeten zien in HiDef op een breedbeeld beeld met surround systeem! Enkel spijtig dat ik deze film in de bioscoop heb gemist.

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 12 januari 2010

*** Red Cliff trailer ***

5 Comments

 1. Johan

  Ik meen vernomen te hebben dat deel I en II tot 1 deel gemonteerd zullen worden voor een bioscooprelease. Ben er erg benieuwd naar.

  Laatst nog The Killer gezien met een geweldig panning shot, zijn tijd ver vooruit.

  Reply
 2. Spica

  De trailer ziet er interessant uit, toch ben ik zelf niet zo’n fan van dergelijke grote slachten, het wordt al snel te veel. Gladiator bijvoorbeeld handelde veel meer van 1 man. Het chinees klinkt wel erg strijdvaardig! Alles wat ze zeggen lijken wel strijdkreten.

  Reply
 3. Fabian

  inderdaad, de bioscoopversie die bij ons binnenkort te zien is, wordt een samenvatting van de twee films in 2 uur tijd ook al duren beide films samen meer dan 4 uur. Dus, u neme een scenario van 400 bladzijden, u scheurt daar 200 bladzijden uit en u maakt een film met het overgebleven materiaal. Succes!

  Reply
 4. Jan-Pieter

  Die 145 minuten versie had Woo meteen moeten maken, dan was het geheel veel beter te pruimen geweest. Bepaalde actie scenes zijn echt wel heel goed maar over het geheel is de 2 film versie erg langdradig.

  Reply
 5. Joris

  Het is een John Woo film, dus op het gebied van de veldslagen en strategiestuff vond ik de film voldoende (de computereffecten waren soms op het randje), maar de karakter-ontwikkeling stelt teleur. Maar dit neemt niet weg dat ik hier toch wel van heb genoten.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *