Highlander (1986) *** Blu-ray review

Highlander (1986) heeft ondertussen zijn cult-status bereikt. Toch was de film een wereldwijde bioscoop-flop, maar werd een enorme hit op video en dat was niet alleen te danken aan de meeslepende en bombastische muziek van Queen. Drommen tieners huurden de prent om Christopher Lambert te zien vechten tegen de gemene Kurgan. Harde actie, een verrassend verhaal, spectaculaire effecten en indrukwekkende settings. Geen wonder dat de film zo een succes werd en tot op de dag vandaag hét hoogtepunt is uit Christopher Lambert’s oeuvre. De film was tevens ook het debuut van Russell Mulcahy, die met deze film een opmerkelijke start realiseerde, maar nadien eigenlijk nooit echt kon doorbreken. Voor mensen die niet weten hoe de man eruit ziet: hij is het eerste slachtoffer die met de wagen van Kruger wordt aangereden op het voetpad.

Highlander BRD 3D UK pic

Korte inhoud: Geboren in de Hooglanden van Schotland in 1518, Connor Macleod (Christopher Lambert) is onsterfelijk. Wanneer hij tijdens een gevecht gewond raakt en niet sterft, wordt hij verbannen uit zijn dorp. Nadat hij zijn leven terug zin had gegeven met zijn geliefde Heather MacLeod (Beatie Edney), ontmoet hij een andere onsterfelijke, Ramirez (Sean Connery), die hem het zwaardmanschap leert en de manieren van onsterfelijke. In het New York van 1986 is de locatie van de Gathering, waar Macleod en een paar overgebleven onsterfelijke moeten strijden voor the Prize, waaronder Victor Kruger (Clancy Brown), waarmee de uiteindelijke winnaar de macht op aarde voor altijd kan behouden.

Met zijn heruitgave op Blu-ray is het toch even opnieuw wennen aan die campy 80’ties, maar net die charmes zorgen ervoor dat je er met volle teugen kan van genieten. De effecten zijn uiteraard wat gedateerd en het acteerwerk is niet altijd even bevlogen, maar al bij al blijft een voortreffelijke prent met heel wat pathos en uitzinnige actie-scènes waar mannen elkaar tekeer gaan in ondergrondse parkings met zwaarden. Het plot is ook zo krankzinnig dat je niet anders kan dan je compleet over te geven aan deze opera. De Franse acteur Christopher Lambert (Greystoke: The Legend of Tarzan, Lord of the Apes) moet het dan weer niet van zijn acteerwerk hebben of zijn uitspraak (hij sprak nauwelijks Engels toen hij de rol aannam), maar blijft een charismatisch en uiterst enigmatisch figuur die met succes de juiste snaren weet te bespelen. Dit is een man die al eeuwen op de aardbol rondloopt, dus verwacht je ook iemand die niet is zoals iedereen. Toch mag ik er niet aan denken dat het niet veel scheelde of Mickey Rourke had de rol van Connor gespeeld.

Het acteer-talent zit dan wel aanwezig bij de neven-personages, zoals Sean Connery die de rol van Ramirez speelt, de mentor van MacLeod. Ondanks dat zijn rol slechts een dikke twintig minuten behelst is het toch aangenaam om naar zijn vertolking te kijken. Grappig is wel dat hij met zijn Schots accent uiteindelijk een soort Spaanse nobel probeert te spelen, wat uiteindelijk compleet van de pot gerukt is. Dit met het Frans accent van Lambert die eigenlijk zelf een soort Schot moet vertolken is hilarisch. Maar nogmaals, je behelst al die zaken met de mantel der liefde.

De leukste rol is echter weggelegd voor de villain The Kurgan, gespeeld door Clancy Brown. Hij doet dit met zichtbaar plezier en maakt van The Kurgan een mooie, maniakale woesteling die in de jaren ’80 wordt omgetoverd tot een soort aanstootgevende punk-rocker. Clancy Brown draait alweer wat jaartjes mee en wordt meestal gecast als schurk vanwege zijn postuur en ietwat duivelse blik in zijn ogen, zoals in de veelgeprezen HBO-serie Carnivale waarin hij op uitstekende wijze gestalte gaf aan de diabolische Brother Justin. Daarnaast leent hij zijn duistere en zware stem aan vele videogames en ook in Highlander maakt hij hier perfect gebruik van.


© Warner Home Video

De rookmachine draait in deze film op volle toeren, stroomkabels liggen duidelijk in beeld, de bedenkelijke kwaliteit van de klank-opnames (luister maar eens naar de begin voice-over van Sean Connery – lijkt wel opgenomen in een toilet), de bizarre kapsels en aankleding zijn grotesk en Christopher Lambert benadrukt op zijn manier de lichtheid der dingen. Toch is Highlander een bijzonder vermakelijke film met de niet-onaardige fotografie van Gerry Fisher (let bijvoorbeeld op het openingsshot van de film waar de camera in-travelt op Connor in een overvol stadium) en de knappe score van Michael Kamen die een perfecte balans wist te vinden met de popmuziek van Queen. Highlander kreeg helaas nog drie slechte vervolgfilms en er werd zelfs bij overmaat van ramp een tv-serie van gemaakt. Net zoals King Kong (1976) is dit een ‘foute film’ om toch uw vingers van af te likken. De Blu-ray wordt uitgegeven door Universal mét audio-commentaar van de regisseur.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 7 juni 2009

 

*** Highlander (1976) trailer ***

5 Comments

 1. Berten

  Wat ik vroeger leuk vond valt me nu toch behoorlijk tegen, eigenlijk is alles slecht behalve het verhaal. En om nog even over Queen door te gaan, ben absoluut geen Queen fan maar in deze setting is de muziek nog wel te doen.

  Reply
 2. Mike's Webs

  Highlander i is op zijn eigen manier een cultklassieker waar ik met veel plezier aan terugdenk. Vond indertijd de tv-serie wel aardig al bleven er meer nieuwe onsterfelijken de kop op steken. Overigens kreeg deze film inmiddels alweer vier vervolgen met als laatste Highlander: The Source. De meest beroerde uit de reeks.

  Reply
 3. Josh

  De eerste Highlander is nog wel om te doen.
  Het verhaal is origineel, de locaties zijn prima en Sean Connery scheelt een slok op een borrel.
  Toch irriteerde ik me toen al bij de speciale effecten die in de latere delen enkel maar belachelijker werden..

  Reply
 4. Cleo

  Voor mij was dit een geweldige film, met een origineel verhaal, en een ijzersterke soundtrack. Christopher Lambert mag dan wel een minder sterke acteur zijn, hij staat er en is geheel overtuigend in zijn rol. De flashbacks van Connor, van verleden naar heden zitten prima verwerkt in de film en in tegenstelling tot de vervolgfilms vind ik dat Connor hier zijn beste rivaal treft. De vecht-scènes zijn misschien wat gedateerd maar het is dan ook pure 80ties nostalgie. De sequels werpen spijtig genoeg een schaduw over deze prent.

  Reply
 5. Freggle666

  ‘luister maar eens naar de begin voice-over van Sean Connery – lijkt wel opgenomen in een toilet’ -> LOL! Zo had ik het nog niet bekeken… Ik vind deze film toch wel echt een jeugdklassieker. In mijn ogen de enige echte goede film met Lambert (naast Mortal Kombat dan misschien ;-))

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.