The Chaser, indrukwekkend debuut van Hong-jin Na

Een film die jullie moeten gaan zien in de bioscoop is The Chaser (2008). Zuid-Koreaan Hong-jin Na slaagde erin om met zijn debuut zomaar eventjes vijf miljoen landgenoten naar het grote scherm te lokken. En dit is in het bijzonder te danken aan de goede mond-aan-mond reclame want de film is echt wel de moeite. En dat is Hollywood niet ontgaan want zij plannen uiteraard al een Engelstalige remake. Maar laat dit vooral jullie niet hinderen om nu al de originele versie te zien.

Korte inhoud: Joong-ho Eom (Yun-seok Kim), ex-detective maar tegenwoordig pooier, is kwaad. Een aantal van zijn meisjes zijn plotseling verdwenen, terwijl ze nog een schuld bij hem open hadden staan. Aan deze boosheid van Joong-ho komt abrupt een einde wanneer hij een schrikbarende ontdekking doet. De klant waar hij net één van zijn overgebleven meisjes, Mi-jin (Yeong-hie Seo), naartoe heeft gestuurd, lijkt iets te maken te hebben met de verdwijning. Vrezend voor het leven van Mi-jin, gaat Joong-ho naar haar op zoek. Al aan het begin van zijn zoektocht gebeurd er iets merkwaardigs. Joong-ho botst per ongeluk tegen een auto en verrassend genoeg wil de bestuurder geen schadevergoeding ontvangen. Als Jung-ho dan ook nog ziet dat de bestuurder bloed op zijn shirt heeft, verdenkt hij deze man, Young-min (Jung-woo Ha), ervan de mysterieuze klant te zijn. Young-min slaat op de vlucht, maar na een spectaculaire achtervolging weet Joong-ho hem te pakken te krijgen. Eenmaal op het politiestation bekent Young-min dat hij inderdaad alle vermiste meisjes heeft vermoord, maar dat Mi-jin mogelijk nog in leven is. Bij gebrek aan bewijs kunnen ze Young-min slechts tijdelijk vasthouden op het bureau. In de tijd die nog rest gaat de politie geobsedeerd op zoek naar de lijken, daar waar Joong-ho de enige de enige is die nog geloofd dat Mi-jin in leven is. Met Young-min die nog maar 12 uur vastgehouden kan worden op het bureau, vervolgt Joong-ho koortsachtig zijn zoektocht naar Mi-jin…

De meeste thrillers die de moordenaar al vrij snel prijsgeven, tekenen meestal hun doodvonnis. De meeste scripts in dit genre staan of vallen met het principe van de whodonit. Maar de regisseur veegt dit gegeven radicaal van tafel. Koreaanse humor? Een staaltje blufpoker? Of gewoon een gimmick? Feit is dat het dan allemaal nog moet losbarsten. De ontmaskering is maar een aanloopje tot meer. Het verhaal oogt vrij standaard maar de uitwerking ervan ligt mijlenver van de gebruikelijke voorgekauwde kost. Deze inventieve Koreaan buigt een voorspelbare plot om naar onvoorspelbaarheid.

Bij die uitwerking hoort ook de stad Seoel. Om zo realistisch mogelijke beelden te kunnen schieten eiste de regisseur bloed, zweet en tranen van zijn crew. Zowat 90% van The Chaser werd ’s nachts gefilmd over een periode van vijf maanden. Hong-Jin deinsde er niet voor terug om veertig uren aan een stuk te filmen. Voor een intensieve achtervolging trok hij maar liefst twintig uren uit. Over passie en vastberadenheid gesproken. Zelfs de zoektocht naar locaties, waarbij scouts zowat iedere straat van Seoel doorkruisten, nam zes maanden in beslag. De stad speelt menig figurant naar huis.


© Film1

Onder al dat geweld sluipt er zelfs een boodschap in de film. Het uitgangspunt zijn de acties van één persoon die te maken krijgt met buitengewone omstandigheden en een falend sociaal systeem. Dit ruikt naar een sneer richting de Koreaanse overheid. Maar de regisseur houdt de kerk in het midden. “De kijkers mogen in principe denken wat ze willen, maar ik kan ze in ieder geval niet echt tegenspreken. Het hoofdpersonage doet wat hij kan. Op zijn manier en zelfs al maakt hij een fout wanneer hij de politie misleidt. Ik geef geen kritiek op een individu, maar richt mij tot een hele organisatie.” Een erg cryptische omschrijving en stof genoeg voor een discussie.

Elke rechtgeaarde thriller-fanaat moet zijn hart voelen bonken als een jungle-drum bij het aanhoren van zoveel lekkers. De film is reeds in onze zalen vanaf 6 mei 2009, dus waarom nog langer wachten. Via deze link vinden jullie de weg naar de officiële website.

2 Comments

  1. Berten

    Normaal ben ik zo geen grote fan van films uit azië, voor de simpele reden dat ik te lui ben om de ondertiteling te volgen. Maar deze film heb ik toch maar eens gekeken en zonder spijt. Sterk, meeslepend verhaal met goeie vertolkingen. Echt een aanrader!

    Reply
  2. Sammy

    Visueel knap! Seoul bij nachte is erg indrukwekkend, zeker als het zo belicht wordt. Jammer wel van wat onnodige nevenplots zoals dat van het dochtertje, die worden ingezet om het hoofdpersonage wat tragische diepgang te geven maar daar compleet in falen. Sentimenten in overvloed, maar het kwam niet echt over. Sommige scènes vond ik wel wat ranzig, maar ik ben dan ook echt géén liefhebber van horror.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *