Aasgieren bij Warner Bros laten Harry Potter fans wachten

Beste Harry Potter fans, zoals jullie waarschijnlijk al hebben vernomen zal de zesde Harry Potter-film, Harry Potter and the Half Blood Prince (2009) van regisseur David Yates, niet op 19 november 2008, maar pas acht maanden later in de bioscoop verschijnen. Dat heeft de studio Warner Bros aangekondigd. Zo wil de studio, die tonnen geld heeft verdiend aan The Dark Knight (2008), profiteren van de zomerperiode en de zomer-dollars. Ze pikken hiervoor de releasedatum in van Justice League of America die onlangs nog werd geschrapt. Naar verluidt zou het ook een beetje te wijten zijn aan de naweeën van de staking van de scenarioschrijvers afgelopen winter. Dit stond te lezen op IESB.

Alan Horn, President and Chief Operating Officer, Warner Bros. stated, “Our reasons for shifting ‘Half-Blood Prince’ to summer are twofold: we know the summer season is an ideal window for a family tent pole release, as proven by the success of our last Harry Potter film, which is the second-highest grossing film in the franchise, behind only the first installment. Additionally, like every other studio, we are still feeling the repercussions of the writers’ strike, which impacted the readiness of scripts for other films—changing the competitive landscape for 2009 and offering new windows of opportunity that we wanted to take advantage of. We agreed the best strategy was to move ‘Half-Blood Prince’ to July, where it perfectly fills the gap for a major tent pole release for mid-summer.”

Horn benadrukt dat er geen vertraging is bij de productie. “Alles loopt op schema. Ik heb de film gezien, hij is fantastisch. Mochten we willen, kunnen we hem in november al uitbrengen. De stakingen van schrijvers in Hollywood, eind vorig jaar, hebben invloed gehad op het uitbrengen van de blockbusters van de zomer van volgend jaar”, zei Horn. “Hierdoor ontstond de mogelijkheid de film te verplaatsen naar een ‘open’ weekeinde in het drukke zomerseizoen.” De laatste twee delen van de filmreeks, gebaseerd op het zevende Potter boek Harry Potter and the Deathly Hallows, komen respectievelijk in 2010 en 2011 uit. Horn verzekert dat het uitstel van ‘Harry Potter and the half-blood prince’ de opnameschema’s voor de laatste twee films niet zal beïnvloeden.

Laat ik even de zaken op een rijtje zetten voor de goede verstaanders. Warner Bros zegt ‘fuck you’ aan alle Harry Potter fans, die ongeduldig zitten te wachten op de release van een quasi afgewerkte film, omdat ze in de waan leven dat ze meer geld kunnen verdienen door deze in de zomer van 2009 uit te brengen. Ze voeren ook nog eens de scenaristenstaking op als excuus dat ze geen andere producties hebben in de zomer van 2009. Dat de geldkoorts hen naar het hoofd is gestegen met The Dark Knight mag duidelijk zijn, want NEEN, Harry Potter 6 zal NIET MEER geld verdienen in de zomer van 2009 dan in november van 2008. Misschien wel het tegendeel.

De Harry Potterfilms zijn winterfilms bij uitstek. Die laatste speelt zich trouwens af in de wintermaanden. Het zijn donkere verhaaltjes in lugubere gebouwen die zich vaak afspelen in het holst van de nacht of onder grijze regenwolken. Dit is niet het soort film die ik wil zien tijdens een snikhete zomer waar ik hunker naar een helderblauwe, zonovergoten hemel. Alle andere Harry Potter-films hebben trouwens hun succes bewezen in die periode. In de States zal Harry Potter op 17 juli 2009 trouwens uitkomen in het vaarwater van Land of the Lost (2009), Ice Age: Dawn of the Dinosaurs (2009), Michael Bay’s Transformers 2: Revenge of the Fallen (2009), Michael mann’s Public Enemies (2009), Roland Emmerich’s 2012 (2009) en Martin Campbell’s versie van de Hitchcock thriller The Birds (2009)

Die studiobonzen, en vooral die aasgieren van Warner Bros, kunnen maar niet zwijgen over het onrecht dat hen wordt aangedaan door illegale kopieën die op het internet circuleren. Hebben die al eens stil gestaan bij de mogelijkheid dat deze film al via een gelekte screener de wereld wordt ingestuurd een paar maanden vóór de release?

Kortom, het is volgens mij een idiote beslissing. Het excuus van de gevolgen van de scenaristen-staking is er met de haren bijgetrokken om hen iets minder geldzuchtig te laten overkomen, maar dat argument raakt kant noch wal. Trouwens houden ze geen rekening met de Harry Potter fans die ongeduldig zitten te wachten op de film. Het is een absoluut gebrek aan respect om juist een paar maand voor de officiële release, de film voor 8 maanden te vertragen. Hadden ze dat in het begin van het jaar aangekondigd zou dat een compleet ander verhaal geweest zijn. Nu zal het tevens speculaties aanwakkeren dat er misschien iets schort aan de film. Een releasedatum van een film is heilig. Wanneer deze wordt verlaat is dat meestal een teken dat er iets scheelt, hoewel de makers en de studio dat liever niet in zoveel woorden zeggen.

Komt daar nog bij dat het laatste boek een tijdje geleden is uitgekomen. De release van de film nog verder verwijderen van de release van dit boek is gewoon een marketing-blunder. Zal Harry Potter 6 geld verdienen? Natuurlijk wel, maar niet meer dan anders en misschien zelfs minder dan bij een november release. Ondertussen heeft Warner Bros de fans van een antwoord bediend.

*** Harry Potter and the Half Blood Prince trailer ***

***Related Posts***
28/04/2011: Harry Potter and the Deathly Hallows part 2 trailer
15/04/2011: Harry Potter and the Deathly Hallows part 1 review
13/03/2010: Harry Potter and the Order of the Phoenix review
01/12/2010: Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 – The Videogame
07/10/2010: Harry Potter and the Deathly Hallows part 1 trailer
16/07/2009: Harry Potter and the Half-Blood Prince review
11/10/2008: Twilight vervangt Harry Potter
13/03/2008: Harry Potter and the Half Blood Prince teaser
08/05/2007: Harry Potter and the Order of the Phoenix (2007)
26/10/2006: Harry Potter is een Star Wars rip-off !
18/02/2006: Gary Oldman in Harry Potter and the Order of the Phoenix
16/09/2005: Eerste beelden Harry Potter and the Goblet of Fire
27/09/2004: Trilogies aan de kassa

4 Comments

 1. vinco

  Hier kan ik me dus gewoon dood aan ergeren. Geld moet altijd voor alles gaan. Ook ik kijk de films meestal het liefste rond kerst (dan vind ik ze meestal ook gewoon het beste).
  Dat zie je van hier dat de film gedownload zal worden. De trailer ziet er anders wel goed uit.

  Reply
 2. Anneleen

  Het is een echte schande! Zovele mensen zitten te snakken naar film 6 en dan halen ze zo’n truk boven om er gewoon meer aan te verdienen. Je hebt gelijk! Het zal minder zijn want een harry potter film moeten gezien worden in de herft of in de winter omdat het er doodgewoon bij past.

  Een petitie over de hele wereld zal ook niet veel uithalen.

  Ze begaan inderdaad een grote blunder, want hij zal veel minder opbrengen.

  En ook, inderdaad, de film zal maanden voor juli gedwonload kunnen worden.

  Die film in een zomer uitbrengen… Dan wacht ik liever tot de dvd is uitgebracht en dat zal dan in oktober, november zijn.

  Mooi gesproken! Inderdaad een serieuse marketing blunder.

  Iedereen zal gerust zijn avond en weekend willen vrijmaken om de harry potter film in november te kunnen zien.

  En wij, de kleine mensen kunnen niet op tegen de machtige bazen van de filmindustrie om toch maar te bereiken dat de film in november uitkomt.

  Reply
 3. marcus

  dacht dat Harry Potter 3 (Prisoner of Azkaban) en Harry Potter 4 (Order of the Phoenix) in de zomer zijn uitgekomen. Wat opvalt is dat ze niet meer of minder hebben opgebracht als de november-releases. Of toch, de zwakste box-office blijft de 3de met ongeveer 100 miljoen dollar minder recette.

  Reply
 4. charro

  stom da die harry potter film pas volgend jaar uitkomt. Als WB ‘fuck you’ zegt, dan zeg ik ‘fuck you’ terug!!! zun moete die film maar niet verplaatsen! En trouwens, in de zomervakantie is het ier tog altyd slecht weer en zyn er mensen op verlof! dus kan je dat beter in november laten uitkome! als er meer mense op verlof zijn, dan komen er minder kijke naar de film! groetjes charro

  PS: heb ergens geleze da die film terug naar november wordt geplaatst. (ik zeg da ni éh, IK HEB DA GELEZEN!!) byeee xxx

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *