Top 10 Best Monster

The Movie Blog Talk

Opnieuw een lijstje waar heel wat filmgeeks op zitten te wachten. Hier is de Top 10 van de Beste Monsters volgens een aantal prominente filmbloggers, waaronder zijn Timothy en Karen. Ga dus ook maar even een kijkje nemen bij deze filmblogs en hun respectievelijke top 10.

De meningen over wat een monster is lopen uiteen, maar algemeen wordt aangenomen dat het gaat om een gevaarlijk en wanstaltig uitziend wezen. Of dit wezen nu buitenaards is of niet, maakt uiteindelijk niet veel uit. Ik heb me voornamelijk gebaseerd op vreselijk en/of wreedaardig uitziende wezens. Monsters die net buiten mijn lijstje vielen waren oa. Medusa in Clash of the Titans (1980) (dit is de enige culthit waarvan ik ongeduldig wacht op de remake), Freddy Krueger uit A Nightmare on Elm Street (1984) (schrikwekkend heb ik Krueger nooit echt gevonden, maar het blijft een heerlijk personage) en Frank the Monster uit Hellraiser (1987) (ik heb geaarzeld).

Ik ben tevens ook benieuwd welke gedrochten ik over het hoofd heb gezien. Laat het me weten in de reacties. Hier is mijn Top 10:

Top 10 Best Monster

10. Jerry Dandrige in Fright Night (1985)
Een beetje ironie mag zeker ook wel in het horror-genre en hier vond ik het bijzonder geslaagd en zijn tijd ver vooruit. Fright Night is één van de beste horrorprenten uit de jaren 80, met een glansrol voor Roddy McDowall en een vlijmscherpe regie en scenario van Tom Holland. De vampier van dienst wordt vertolkt door Chris Sarandon die een moderne, gladde gentleman neerzet waar je best uit de buurt van blijft eenmaal zijn nagels beginnen te groeien.

Jerry Dandrige

9. Brundle Fly in The Fly (1986)
Tevens één van de betere horror-remakes van de hand van David Cronenberg met een excentrieke Jeff Goldblum en een aantrekkelijke Geena Davis. Een conventionele genrefilm die de waarde van karakterontwikkelingen ten volle benut. De prent is niet alleen perfect in zijn compositie, maar tevens behoorlijk wansmakelijk. Cronenberg, die een universitair diploma in literatuur en wetenschap haalde, verbergt ook in deze film zijn passie niet voor de anatomische misvormingen. Hoewel het allemaal wel biologie van de eerste graad is, komt alles heel overtuigend en ‘disgusting’ over met baanbrekend werk van de make-up artiesten Chris Walas & Stephan Dupuis.

the fly

8. Leatherface in The Texas Chain Saw Massacre (1974)
Het monster bij uitstek is deze achterlijke en wreedaardige slager die verzot is om achter meisjes te hollen met een kettingzaag. Hij draagt geen ijshockey masker zoals de killer in Friday the 13th of een Halloween masker zoals Michael Myers, maar dus wel een stuk gezicht van één van zijn slachtoffers die spijtig genoeg in zijn smaak viel. De originele film blijft de beste film, en de sequels en de remakes spelen zo maar een beetje in de zijlijn met iets teveel aandacht voor de mooie fotografie. Leatherface is een weerzinwekkend karakter die in leven werd geroepen door Tobe Hooper die geschiedenis schreef met zijn film en vele horror-cineasten zou inspireren.

Leatherface

7. Uruk Hai in The Lord of the Rings (2001-2003)
De mensen uit de Weta Workshop, Peter Owen, Peter King en Richard Taylor, zijn echte kunstenaars op vlak van make-up. Ze hebben er voor gezorgd dat fantasy-films als deze ook ‘realistisch’ konden zijn, en dan in het bijzonder de Uruk Hai. Deze Uruks waren uiteindelijk een creatie van Sauron, maar in verbeterde versie door Saruman de wereld in gestuurd. Deze mens-etende wezens, die groter van gestalte waren dan de gewone orks, waren bijzonder indrukwekkend in The Two Towers tijdens de slag bij Helm’s Deep. Eindelijk eens een fantasy-prent die zichzelf au serieus neemt!

Uruk Hai

6. Predator in Predator (1987)
Een van de betere creaties uit de SF weleld is deze van de Predator. Ook al kon je afvragen waarom een superieur wezen de moeite zou nemen om miljoenen lichtjaren af te leggen om tot onze planeet te komen, om zich daar bezig te houden met het villen van een aantal Amerikaanse soldaten in een verlaten jungle. Maar de creatie van Stan Winston mocht er best wezen. Het bewoog zich voort als een stealth soldaat, maar achter zijn masker schuilde een vreselijk monster. Het design was uiteindelijk vrij eenvoudig – gezien de moeilijkheid om bluekey te gebruiken in een jungle rekening houdend met de bewegingsvrijheid van de alien – en koos men voor een humanoid-wezen. Er waren eerst plannen om de predator een lange nek te geven met een hondsachtige kop met één oog. Blij dat ze uiteindelijk dit concept hebben laten vallen.

Predator

5. Mimic Cockroach in Mimic (1997)
De Guillermo Del Toro film vertoonde een aantal zwakheden maar de creatie van de Mimic Cockroach was best geslaagd en bijzonder schrikwekkend. Het is trouwens niet alle dagen dat je een 1m80 kakkerlak ziet wachten op de metro. Net zoals de Cronenberg films mengt deze perfect
de wetenschappelijke wereld, met morbiditeit en gruwel. Wetenschappers hadden zitten knoeien met het DNA van kakkerlakken en hebben zo een wezen geschapen die het zou opnemen tegen zijn agressor. De Mimic Cockroach heeft de gedaante van een mens gekopieerd – tot zelfs de organen – om zo dichter bij zijn prooi te komen. Maar eenmaal de vleugels open zijn de overlevingskansen gering. Net zoals in Predator maakt het monster ook akelige geluidjes (te vergelijken met het geklap van lepels), en dit vergezeld van de duistere en verlaten metrogangen levert dit bangelijke momenten op.

Mimic Cockroach

4. Kirsten Dunst in Spider-Man (2002-2007)
Vergeet de Green Goblin of Venom, het monster in deze trilogie is Kirsten Dunst in de rol van Mary Jane Watson! Wie had gehoopt dat het personage zou sterven is er dus aan voor de moeite. En of acteren nog niet genoeg was hebben die kiekens haar ook nog laten dansen en zingen in Spider-Man 3. Maar met de nieuwe koers die de franchise wil varen bestaat de kans dat ze voor een nieuwe Mary Jane kiezen. Hallelujah! De franchise kan er alleen maar beter van worden.

Kirsten Dunst

3. American Werewolf in An American Werewolf in London
Binnenkort is er The Wolf Man-remake, maar de weerwolf die we niet snel zullen vergeten is de creatie van Rick Baker in de film van John Landis. De transformatie-scène was zo indrukwekkend dat Michael Jackson Rick Baker wou hebben voor zijn videoclip Thriller. En de gruwel is al zo present als de zwarte humor in de film. Eén van de betere scenes uit de film is de achtervolgings-scène in de metro van Londen. Wanneer ikzelf tijdens een nachtelijk uurtje in een gelijkaardige verlaten Parijse metrotunnel liep, moest ik toch even terugdenken aan die sequentie. De sequel van de film trok spijtig genoeg op niet veel.

American Werewolf

2. The Blair Monster in The Thing (1982)
Gezien de release van deze prent samen viel met de release van Steven Spielberg’s kassucces E.T. werd deze film niet al te best onthaald. Maar later werd deze sf-horror op video een ware culthit. De alien in de film nam verschillende monsterachtige gedaantes aan (het Blair-monster, de spinnenkop, de hond-mutatie, …) en imiteerde zoals in Mimic de gedaanten van mensen na tot in de perfectie. Er is lang gediscusieerd over een mogelijk sequel en zelfs een prequel, maar uiteindelijk zouden enkel de plannen voor een gewone remake blijven bestaan. Een beetje spijtig gezien de oorspronkelijke film nog steeds weet te overtuigen. Ikzelf zou wel interesse hebben in een prequel over het Noorse kamp die de alien kon opgraven. Afwachten…

The Blair Monster

1. Alien in Alien (1979)
De alien van de Zwitser H.R. Giger blijft veruit de beste creatie die ik al ooit heb gezien. Het monster jaagt ons de stuipen op het lijf, zeker in deze claustrofobische setting. De verschijning is zowel afstotelijk als aantrekkelijk om naar te kijken, en dat verhoogt uiteraard de fascinatie voor het buitenaardse wezen. Giger’s kunst maakt een geslaagde combinatie tussen anatomie en architectuur, en deze symbiose zorgt voor een nieuwe, indrukwekkende wereld. Maar ook regisseur Ridley Scott wist hoe hij het monster moest presenteren. In Alien is net dat wat het meest gruwelijk is, datgene wat men niet kan zien.

Alien

***The Movie BlogTalk***
BlogTalk #1: Top 10 Beste Horror
BlogTalk #2: Top 10 Irritaties bij een Bioscoopbezoek
BlogTalk #3: De Meest Overgewaardeerde Films
BlogTalk #4: Het Beste & Slechtste uit 2005
BlogTalk #5: Top 10 Beste TV-Series
BlogTalk #6: Top 10 Favourite 80ties Movies
BlogTalk #7: Top 10 Favoriete FilmScores
BlogTalk #8: Top 10 Best Movie Kiss
BlogTalk #9: Top 10 Best & Worst Movies of 2006
BlogTalk #10: Top 10 Killer Babes
BlogTalk #11: Het Beste & Slechtste uit 2007
BlogTalk #12: Top 10 Worst Movie Posters
BlogTalk #13: Top 10 Best Movie Posters
BlogTalk #15: Top 10 Best & Worst Movies of 2008

13 Comments

 1. karen

  lol, Kirsten Dunst in Spider-Man, schitterend, dat ik daar zelf niet aan gedacht heb 🙂
  overigens een aardig lijstje waarvan ik de meesten liever niet tegenkom

  Reply
 2. spike

  haha! smakelijk lijstje.
  had er zelf nog Godzilla, The Frightners en Bubba Ho-Tep eraan toegevoegd. Misschien ook nog ergens een zombie ?

  Reply
 3. Ivo

  Haha heb moet lachu om Kirsten Dunst in dit lijst tegen te komen. Ik heb de lijstjes van Timothy en Karen(link bovenin klopt niet) ook bekeken en ik vind het lijstje van Timothy ook wel erg goed.

  Monster die ik nog mis is IT

  Reply
 4. Timothy

  Een erg leuk lijstje, met zoals altijd weer mooie foto’s. Ik heb zelf alle “menselijke” monsters weggelaten, maar misschien maak ik ooit nog wel een lijstje met horrorwezens.

  Reply
 5. Jeroen

  Hehe, nummer 4, mevrouwtje Dunst, hilarisch!
  Mooie lijst, staan een boel klassiekers bij.

  Reply
 6. KQ

  nice!
  Van Helsing kon er ook nog bij, film was minder maar de monsters knap gemaakt.
  Ik ben ook wel te vinden voor een The Thing prequel!!

  Reply
 7. mich

  onverwachts hilarisch
  maar dik gelijk, ik kan die serieus in geen enkele film zien acteren

  Reply
 8. govert

  he dave wat dacht je van een top tien van “menselijke monsters”,rutger hauer in the hitcher, donald sutherland in novecento,welles in touch of evil,hopkins in lambs,plummer in butterfly kiss,ledger in batman(nog aftewchten),oldman in leon,keitel in bad lieutenant,etc etc

  Reply
 9. Dave

  Het heeft wel een update nodig zou ik zo zeggen maar in 2005 had ik een lijstje opgemaakt met de [b]50 beste villains[/b]. Was wel geen BlogTalk. Rechts in de trivia lijst staan trouwens alle TOP-lijstjes.
  Ideetjes voor nieuwe BlogTalks zijn anders altijd welkom.

  Reply
 10. Dei hard commic fan

  Ik vind het een heel leuk lijstje. Als ik zo een lijstje zou mogen maken zou ik kiezen voor

  10 the kraken uit the pirates of the carabian wat je kon zien van dat monster was wel indrukwekkend

  9 The Fell beast uit de lord of the rings zien er niet alleen afschrikwekkend uit maar maakt ook nog eens een oorverdovend eng geluid dat menigeen in de bios pijn deed aan de oren. Ook de Balrog vond ik overigens een overtuigend monster.

  8 Het monster van Jeepers Creepers vond ik in beide films wel goed in elkaar steken.

  7 De Hulk een goed monster dat de woede en het kwaad in de mens in de vorm van een monsterlijke transformatie alla jackyl en hyde laat boven komen. Ook de abomination vind ik overigens een gaaf ogend monster.

  6 The lord of darkness uit Legend vertolkt door Tim Curry

  5 De dementors uit de Harry potter reeks vind ik ook wel creepy en ik denk dat menig kind hier ook bang voor voor was bij het zien van deze wezens in de bios.

  4 The Violator uit de Spawn film vond ik ook wel overtuigend.

  3 De zachtaardige Harry the bigfoot van de film bigfoot en later de tv serie van bigfoot.

  2 Grendel uit Beowulf echt wel een gore maar goede creatie met een oorverdovend en afgrijselijk gegil kwam hij het doek op denderen.

  1 De zachtaardige zachtharige monsters uit het kinderboek where the wild things are dit boek word overigens verfilmd.

  Men is er nu mee bezig en er zijn al beelden te zien op het internet naar mijn mening word het een vermakelijke film als ik zo zie wat ze met het verhaal willen aanvangen

  Maar goed dit is mijn lijstje en mijn mening ik val niet graag in de herhaling want heel wat monsters die al in de verschillende lijstjes staan vind ik ook super creaties goed bezig dus!

  Reply
 11. Sanne

  Mooi lijstje, Dave! Ik dacht zelf nog aan Lake Placid en die veel te grote krokodillen

  Reply
 12. johan

  Recent kwamen beelden naar buiten van het eerste Predator pak met daarin niemand minder dan JCVD! Erg leuk om te zien:
  https://www.stanwinstonschool.com/blog/the-original-predator-suit-jean-claude-van-damme

  Reply
 13. Thibaut

  @Johan: Was niet meteen de rol van zijn leven voor JCVD. Hij dacht dat het om een echte rol zou gaan, niet dat ze hem een suit zouden geven en hij als stuntman van boom naar boom moest springen.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *