Marvel presteert beter dan DC Comics

Ik vroeg me al een tijdje af waarom Marvel Comics (Spider Man, Iron Man, Silver Surfer, Hulk, Wolverine, Ghost Rider, X-Men, Thor) de laatste jaren iets meer van zich liet horen dan DC Comics (Batman, Superman, Wonder Woman). Waarom worden de Marvel adaptaties één voor één op de markt, terwijl DC met zweet en tranen zijn superhelden op het witte doek kan uitbrengen. Wel, het antwoord vond ik bij de mensen van Yahoo.

Well, actually, there is one big difference: Marvel is its own entity, cutting its own deals, and even financing its own movies. DC Comics is a subsidiary of Warner Bros. Even higher profile DC properties have to fight through other Warner priorities and projects to get made.

Marvel DC pic

To Jim Littler, webmaster of ComicBookMovie.com, the long-planned Wonder Woman (2009) movie is a prime example of the superhuman challenges a DC superhero can face. “Warner Bros. was able to get Joss Whedon at the helm—AND THEN THEY REJECTED HIS SCRIPT! Joss Whedon of Firefly, Buffy the Vampire Slayer and more!” Littler wrote in an email. “I’ll bet the DC people were crying when that fell apart.”

En ik dacht vroeger dat Marvel gewoon iets meer lef had en doorzettingsvermogen dan DC Comics, maar niet dus. Als je een film moet maken met twee verantwoordelijken in plaats van één zorgt dat meteen voor vertragingen en zelfs onvruchtbare beslissingen. Daarentegen maakt Marvel hopen geld. Nog maar pas met de release van Iron Man (2009) van Jon Favreau die zomaar eventjes 365 miljoen dollar opbracht (…and counting) wereldwijd in slechts 2 weken tijd. Het zal dus ook niemand verbazen dat Iron Man 2 (2010) nu al in pre-productie is. Binnenkort is er The Incredible Hulk (2009) en ook The Avengers (2011) van Zak Penn, Thor (2009), Ant-Man (2010) van Edgar Wright, Doctor Strange (2010) van Guillermo del Toro, Luke Cage (2009) van John Singleton, Magneto (2009) van David S. Goyer, Deathlok (2008) en Captain America (2011) van Nick Cassavetes. Stuk voor stuk films die indruk kunnen maken aan de box-office.

Misschien moet Warner Bros zich maar eens dringend beraden over hun eigen structuur en misschien het model van Marvel maar eens navolgen en een eigen filmstudio in leven roepen die zich ontfermt over de adaptaties, naast de WB studio. Dit zou problemen als bij Justice League of America voor een stuk kunnen opvangen. Stel je voor welke films DC zo allemaal zou kunnen uitbrengen: Wonder Woman, Green Lantern, Green Arrow, Aquaman, en ga zomaar door. Twee comics uitbrengen per jaar zou een haalbare kaart moeten zijn voor DC als ze min-of-meer onafhankelijk hun budget kunnen beheren. Het blijft een risico, maar Marvel heeft bewezen dat het mogelijk is en dat er een groeiende markt is voor dergelijke films.

Update 16/07/2008: Ian McKellen ziet wel brood in een Magneto spin-off, het personage dat hij speelde in de X-Men-trilogie. Dat vertelt de Britse acteur aan de BBC. “Ik weet dat er wordt gesproken over een dergelijk script. Het zou dan wel gaan over een jongere Magneto. Als ik bij het project betrokken zou worden, zou dat dus wel alleen aan het begin en het einde van de film zijn.” De 69-jarige McKellen kroop voor alle drie de X-Men-films in de huid van de mutant Magneto. Deze beschikt over magnetische krachten, waardoor hij onder meer voorwerpen kan laten bewegen en van vorm veranderen.

2 Comments

 1. kons

  De Marvel personages zijn ook beter dan de DC personages. De enige DC comic die ik nog verfilmd wil zien is Martian Manhunter.

  Reply
 2. johan

  Marvel heeft idd meer bekendere karakters. Dat is natuurlijk ook te wijten aan het feit dat DC veel minder comics uitgeeft in Europa/buitenland. Marvel daarentegen was er al heel vroeg bij met vertaalde uitgaven en abonnementen (Junior Press), deze lagen al snel tussen de gewone tijdschriften ipv in de speciaalzaak (Spiderman, Vergelders, Hulk, Star Wars, Conan, Tarzan, enz). Uren leesplezier toen ik klein was 🙂

  Maar of de karakters ook beter zijn? Ik denk dat het wel meevalt. Marvel is naar mijn menig wel de grondlegger van het begrip superheld (=origine, superkrachten, verborgen identiteit, outfit, aartsrivaal, enz). Er zijn 2 dingen die ik daarentegen jammer vind aan Marvel.

  1) ze bieden enkel een assortiment aan superhelden comics (andere verhalen zijn er vrijwel niet)
  2)het zijn watjes wat verandering betreft. Te lang teren op eenzelfde verhaallijn en geen progressie. Durft iemand eens iets gewaagds en sterft er bijvoorbeeld een belangrijk iemand? Dan wordt dat later toch weer met een smoesje teruggedraaid. Geen ingrijpende veranderingen.

  DC biedt meer dan alleen superhelden comics. Ik ben vooral gecharmeerd van de Vertigo lijn.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *