De vijf seizoenen van Dexter op dvd !

Het fenomeen van de serial killer is iets wat heel wat mensen aanspreekt. Je kon dit gemakkelijk merken aan de populariteit van de Hannibal Lecter films, of thrillers als Se7en (1995), Halloween (1978), The Texas Chain Saw Massacre (1974), … We worden overladen met verhalen van massa-moordenaars en hun morbide rituelen, dat we er een beetje op zijn uitgekeken. David Fincher had dit goed begrepen en vertelde zijn Zodiac (2007)-verhaal via de speurtocht van een detective en een cartoonist, zonder de serie-moordenaar af te schrijven als een soort fascinerende pop-ster.

eric s anderson,josh bodnar,review,michael c hall,se7en,halloween,tcm,jeff lindsay,james remar,jennifer carpenter,julie benz,erik king,cs lee,david zayas,michael cuesta,filmbespreking,dexter,six feet under,hannibal lecter,zodiac,lauren velez,tv-serie,tell-tale

Toen ik vernam dat er een tv-serie was over een serie-moordenaar had ik zoiets van: “Really, how original“. Maar na het zien van de eerste afleveringen van “Dexter” werd ik in het verhaal gezogen. Voor dat ik het wist had ik het volledige eerste seizoen gezien en ik moet toegeven dat ik sta te popelen om het tweede seizoen te bekijken.

Het uitgangspunt is vrij origineel, gezien we starten van een personage dat ‘vendetta-gewijs’ zich enkel vergrijpt op andere moordenaars die door de netten van het gerecht zijn geglipt of die simpelweg nog nooit zijn betrapt. Daarnaast leren we ook iets over zijn woelige jeugdjaren waar een zware traumatische ervaring zijn gevoelens compleet overhoop haalde. Maar het mooiste aan het plot is dat Dexter werkt als forensisch expert, gespecialiseerd in bloedspatten. En wanneer een andere serie-moordenaar op een heel ingenieuze manier zijn lichamen decapiteert, is hij meteen ook zijn grootste fan. Maar zijn fascinatie zal stilletjes uitlopen tot een ware nachtmerrie. Maar ik denk dat het grootste pluspunt van de serie de vertolking is van Dexter, door niemand minder dan Michael C. Hall (David Fisher uit de top-serie “Six Feet Under”).

De serie is gebaseerd op de roman van Jeff Lindsay, Darkly Dreaming Dexter, en speelt zich af in Miami waar de onopgeloste moorden worden opgestapeld. Maar wees gerust, het is toch wel verschillend van “CSI: Miami” (2002). Hier gaat het niet zozeer om de mooie kadrages, de kleurcorrecties en de coole Horatio, dan wel over een man die zijn moorddadige impulsen tot iets goeds wil ombuigen – en dat dankzij de opvoeding die hij kreeg van zijn pleegvader gespeeld door James Remar. Dexter heeft een goede band met zijn stiefzus Debra (Jennifer Carpenter) die zich heeft gekatapulteerd bij vice homicide, en heeft een relatie met Rita Bennett (Julie Benz) een moeder van twee, die uit een relatie komt met een gewelddadige man. Dexter wordt echter op de hielen gezeten door Sgt. Doakes (Erik King), die denkt dat er iets vreselijk mis is met Dexter. Maar zijn collega Angel Batista David Zayas, Vince Masuka (CS Lee) en zijn Lt. Maria Laguerta (Lauren Vélez) hebben het voor met hem.

De dialogen zijn vaak hilarisch en de voice over van Dexter – wordt minder storend naarmate de afleveringen vorderen. De zwarte humor druipt van elke aflevering af – en hoezeer het ook een verhaal is met heel wat lijken, speelt Hall het voor mekaar om compleet anders te spelen dan David Fisher uit Six Feet Under, en dat is echt een verdienste (zeker na 5 seizoenen in de huid van een gevoelig homoseksueel-personage). De regie voor de eerste 5 afleveringen waren in handen van Michael Cuesta die Tell-Tale (2009) heeft geregisseerd in een productie van Ridley en Tony Scott. Zijn verdienste is dat hij Dexter niet laat vervallen in de voor-de-hand-liggende excessieve gore, en toch genoeg van de gruwel laat zien om de toeschouwer de stuipen op het lijf te jagen.

Dexter is geen studie van de psychologie van een serie-moordenaar, dan wel een ontspannende rit in de steegjes van Miami met een charismatisch en dubbelzinnig personage in een goed geschreven drama. Het is niet beter dan Six Feet Under maar zeker een aanrader.

*** Dexter season 6 trailer ***

8 Comments

 1. Nick

  enig idee wanneer de dvd-box bij ons is. Ziet er lekker vet uit!

  Reply
 2. Gang-Star

  Ziet er goed uit,
  6 feet under was een van beste series ooit,
  thnx voor de tip 🙂

  Reply
 3. charlotte

  dexter is van een heel andere orde dan 6 ft, maar van dezelfde kwaliteit en minstens zo verslavend! puntje van je stoel 2 seizoenen lang. ben erg benieuwd naar het vijfde seizoen die ik nog moet zien.

  Reply
 4. Mirko di Wallenberg

  Ik heb de twee seizoenen van Dexter gezien op vier dagen tijd! Alhoewel er soms een loopje met de realiteit genomen wordt en het verhaal niet altijd logisch blijft is het toch verslavend om te weten hoe de twee verhalen van seizoen 1 en 2 aflopen. Wanneer je alle afleveringen kort na elkaar ziet krijg je een goed verteld verhaal terwijl gespreid over 12 weken je dingen gaat vergeten. Ik had het wel moeilijk met het goedpraten van de activiteiten van een seriemoordenaar ook vermoord hij alleen niet veroordeelde of ontsnapte moordenaars aan het gerecht! Michael C Hall zet ook hier een staaltje van prachtig acteerwerk neer en toont de verschillende gezichten van Dexter op een briljante manier! Dexter is echt een aanrader en gegarandeerd enkele uren spannende en soms akelig bloedige televisie!

  Reply
 5. brechten

  Ben seizoen 6 aan het zien nu! Vrij goed en spannend, hopelijk blijft het goed, maar zal er niet al teveel van vertellen om niet te spoilen! Maar een hele dikke pluim voor MCH! Super prestraties! Ben een grote fan van hem en zijn prestatie in Dexter!

  Reply
 6. Bart

  Ik geloof dat Dexter zo’n beetje de beste serie is die ik tot nu toe heb gezien.
  Echt een superserie, ook al blijven de eerste 3 toch wel van een iets beter niveau dan de volgende twee. Ben ook wel benieuwd naar het zesde deel.

  Reply
 7. Tom Bogaerts

  Ben ook seizoen 6 aan het volgen. Ben toch blij dat ze er nog twee seizoenen aan zullen toevoegen. Hopelijk kunnen ze dit niveau aanhouden.

  Reply
 8. noa

  Anders wel een mooi kerst-cadeau !
  Bedankt voor de tip Dave !

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *