No Country for Old Men van de Coen Brothers

Een film van de Coen-Brother, Ethan en Joel Coen, laat je nooit onberoerd. Denk maar aan Fargo, The Big Lebowski, Raizing Arizona, Blood Simple, The Hudsucker Proxy. Ze weten ons telkens te verrassen met een mix van absurde en gevatte humor, buitengewone scènes, originele plotwendingen, interessante cinematografie en bovenal een intrigerende sfeer. En dit is zeker ook wel het geval met No Country for Old Men (2007).

No Country For Old Men

Korte inhoud: Llewelyn Moss (Josh Brolin) is een arme stakker die met zijn vrouw (Kelly Macdonald) in een woonwagenkamp woont. Op een dag trekt hij er op uit om te jagen en midden in de dorre woestijn treft hij een angstaanjagend tafereel. Autowrakken liggen her en der verspreid. Tussen het ‘oud ijzer’ vindt Llewelyn ook een koffer vol geld. Hij besluit het te houden, wat misschien geen al te slimme beslissing is aangezien het hier om in totaal ’twee miljoen dollar’ gaat. Alsof dat nog niet genoeg reden is om de buit te laten liggen en de politie te bellen liggen er ook enkele met kogels doorzeefde lijken naast de wagens terwijl er ook nog enkele wapens en een karrenvracht harddrugs op de plaats delict rondzwerven. Maar de wellicht iets te opportunistische Llewelyn denkt er mee weg te kunnen komen. Had hij het geld nou maar laten liggen… Want het duurt niet lang of hij krijgt de gruwelijk enge en kille huurmoordenaar Anton Chigurh (Javier Bardem) achter zich aan. Chigurh is ingeschakeld door de mannen die claimen de rechtmatige eigenaars van het geld te zijn. Sheriff Ed Tom Bell (Tommy Lee Jones) zet de achtervolging in, in de hoop het geweld dat op de loer ligt voor te kunnen zijn. Hier is de trailer.

Dit verhaal deed me dus meteen denken aan A Simple Plan (1998) van Sam Raimi. Het is uiteraard een uiterst interessant plot om uit te spitten, want elk van ons zou ook wel voor een zwaar dilemma komen te staan moesten ze op een koffertje van 2 miljoen euro komen te stoten. Is het drugsgeld? Is er iemand naar op zoek? Kan ik het houden zonder dat iemand het te weten komt?

De Coen Brothers baseerden hun film op het gelijknamige boek van de Amerikaanse schrijver Cormac McCarthy uit 2005. Een verhaal die meteen de deuren open zet voor een sfeervolle misdaadfilm met morbide en absurdistische trekjes. Vreemd genoeg kozen Ethan en Joel Coen voor de invulling van de cast niet meteen voor hun fetish-acteurs, zoals Frances McDormand, John Turturro, John Goodman of Steve Buscemi. Daar staat echter een interessante lijst acteurs tegenover. Vooral de aanwezigheid van Javier Bardem zal menig filmliefhebber kunnen bekoren. De Spaanse acteur is één van de beste uit zijn generatie en schitterde eerder al in films als Before Night Falls en het veelgeprezen Mar Adentro (2004). In No Country for Old Men laat hij zich als de angstaanjagende moordenaar Chigurh van een bijzonder duistere kant zien. En dat terwijl hij bijna had bedankt voor de eer. Bardem heeft een hekel aan geweld en uitgerekend zijn personage is verantwoordelijk voor een groot deel van ‘dood en verderf’ dat deze prent kenmerkt. Hij liet zich uiteindelijk overtuigen door het feit dat het geweld van Chigurh nooit iets oplost, maar slechts nieuw geweld oproept.

Naast Bardem is ook Josh Brolin een interessante naam in de cast. De Amerikaan is aan een opmerkelijke opmars bezig, nadat hij recentelijk naast Denzel Washington en Russel Crowe schitterde in Ridley Scotts gangsterepos American Gangster (2007). Tommy Lee Jones vervolgt zijn reeks gedurfde projecten die werd ingezet met The Three Burials of Melquiades Estrada (2005) en voortgezet met In the Valley of Elah (2007) van Paul Haggis. In de bijrollen zijn verder de onvermijdelijke Woody Harrelson, in een voor hem toepasselijke rol als arrogante premiejager, karakteracteur Barry Corbin, Stephen Root en Kelly Macdonald te zien. De cinematografie is in de vertrouwde handen van Roger Deakins – die al vijf keer werd genomineerd voor een Oscar, waaronder voor de Coen-films Fargo, O Brother Where Art Thou en The Man Who Wasn’t There – wat betekent dat we van deze film weer fraaie kadrages mogen verwachten.

010203

© Paramount Vantage

De broers gaan er prat op dat ze zo ongeveer alles samen doen, maar er is wel degelijk een taakverdeling; Joel treedt op als regisseur, Ethan als producent. Samen schrijven ze het scenario en zijn ze – onder het pseudoniem Roderick Jaynes – verantwoordelijk voor de editing. Maar voor hun nieuwste film, No Country for Old Men, treden ze voor het eerst gezamenlijk op als regisseur. Hoe dit precies werkt heb ik nooit echt kunnen begrijpen. Ik ben zelf een jonge regisseur die regelmatig een tv-spot regisseert, en heb ooit eens een film te gemaakt in co-realisatie. Dit was voor mij niet echt iets wat voor herhaling vatbaar was. Voor een acteur is het een nachtmerrie om van twee personen regie-aanwijzingen te krijgen. Zelfs voor een DoP (Director of Photography) is het vaak verwarrend om twee richtingen op te volgen. Co-realisaties lukt bij mijn weten slechts wanneer beide regisseur geheel op elkaar ingestemd zijn (broers zijn van elkaar helpt uiteraard, cf. Wachowski Brothers, Farrelly Brothers,…) en een duidelijke visie hebben uitgewerkt alvorens de film in productie te brengen.

De film heeft ondertussen al een release gehad in de States en ofwel hoor je stemmen opgaan dat het niet minder is dan een meesterwerk, terwijl de anderen de film als te gewelddadig en te experimenteel afschrijven. Het is in ieder geval een film die veel emoties losmaakt. Wie het eerder werk van Ethan en Joel Coen kan waarderen, zal ongetwijfeld reikhalzend uitkijken naar de première van No Country for Old Men bij ons, op 23 januari 2008. De film wordt al genoemd als een van de grote kanshebbers voor de eerstvolgende Oscaruitreiking. Een film om naar uit te kijken!

De broers maken zich nu klaar voor een spaghettiwestern met scènes van primitieve gruwelmethodes. Het wordt dus geen prent voor gevoelige zielen. Joel Coen zei het volgende: “We hebben een western geschreven met veel geweld in. Scalperingen, verhangingen, indianen die mensen folteren met mieren en hun oogleden afsnijden”. Ethan voegde hoeraan toe: “Het wordt wel een echte western, die zich afspeelt in de jaren 1870. Er komt één scène in die niemand ooit zal vergeten dankzij een bijzondere kip”. Ook Shakespeare komt aan de beurt met een adaptatie van ‘Julius Caesar’, in Hail Caesar (2009). Maar eerst is nog de komedie Burn After Reading (2008) aan de beurt met George Clooney, Brad Pitt, Frances McDormand en John Malkovich.

Update 01/09/2008: Tommy Lee Jones heeft filmmaatschappij Paramount Pictures aangeklaagd omdat hij nog geld moet krijgen voor de film No Country for Old Men. De acteur eist ruim zeven miljoen euro aan niet betaalde bonussen. Jones claimt dat was afgesproken dat hij zou delen in de winst van de film. Die bracht ruim 112 miljoen euro op, maar de 61-jarige acteur zegt daar geen cent van te hebben gezien. Hij wil nu dat er een accountant wordt aangesteld om te bepalen op hoeveel geld hij nog recht heeft.

*** No Country for Old Men trailer ***

14 Comments

 1. Miiki

  Dit noem ik nu eens een kick-ass trailer. Javier Bardem is geweldig met zijn low-profile look en Josh Brolin vond ik al fantastisch als corrupte flik in American Gangster. Heel mooi!

  Reply
 2. Kenneth

  Ziet er nu al één van de films van het jaar uit!

  Reply
 3. Silverspike

  Bardem ziet er inderdaad bangelijk uit! Qua sfeer doet de film me denken aan Blood Simple. Staat op mijn to-see-lijstje.

  Reply
 4. johan

  muziek komt me wel erg bekend voor..
  maar helaas oud materiaal, denk niet dat hij voor de film gecomponeerd heeft.

  Reply
 5. alice

  Begin van de trailer lijkt op een varatiatie op de score van Solaris van Soderbergh, maar de muziek in de film is wel degelijk van Carter Burwell die ook al muziek componeerde van The Ladykillers en Intolerable Cruelty.

  Reply
 6. johan

  Volgens mij is die begintrack toch echt van martinez hoor. Lijkt niet echt op Solaris, denk eerder Wicker Park ofzo.

  Reply
 7. johan

  ff opgezocht:
  http://www.ilike.com/artist/Cliff+Martinez/album/Wicker+Park
  3e track
  (martinez is een van mijn favo film componisten en kiest zijn films meestal ook zorgvuldig vandaar dat ik t me afvroeg)

  en meer on-topic, film lijkt me uiterst interessant!

  Reply
 8. Gvo

  Eigenlijk moet ik me schamen maar na het zien van de mega vette trailer kon ik het niet laten om hem te downloaden.

  Ik kan alleen maar zeggen: “GA DEZE FILM KIJKEN!!” Hij zit zo super goed in elkaar. De sfeer is heerlijk, de dialogen zijn super. Een kleine maar goede rol van Jones, maar de held van de film is toch wel Bardem.

  Reply
 9. Baron Von Marlon

  Ik begrjip al de heisa niet rond deze film.
  Bijna in slaap gevallen tijdens het kijken.
  Het acteerwerk was geslaagd, maar hield de film niet recht.
  Death Proof of Zodiac waren ook aan de saaie kant, maar nog steeds interessanter dan No country for old men.

  Reply
 10. ghostrider

  die film was apart weinig actie veel gebabbel maar sterke acteurs maar ik vind niet dat die zoveel aandacht moet hebben in de media

  Reply
 11. nowildw

  Wat waren de verwachtingen hoogoplopend na het lezen van recensies en bekijken van de trailer.Dan nog wat Oscaartjes erbovenop en de Coens bros ietwat kennende,waw thing -you make my heart sing.
  Wat groot was de ontnuchtering bij het aanschouwen van dit zich moeizaam voortslepend eindeloos leuterprentje van het 3de knoopsgat met af en toe een banale niks ter zake doende schieterij van jewelste.
  Mijn DTS viel erbij in slaap en ik erbovenop.
  Ik verwachte a lot of “Tarantino “en kreeg “Thuis” op mijn bord.
  Zoals teeds weer,hoe luider het geroep vooraf,hoe zwakker de prent.

  Reply
 12. majestiek

  hoe sterker de prent, hoe groter de meningsverschillen. (zie quasi alle instant classics). Maar dat heb je nu eenmaal als je kletterende shootouts verwacht of een conventionele Hollywood thriller.

  No Country was alles behalve een leuterfilm, maar een verfrissende meesterwerkje met een onvergeetelijke Josh Brolin die zijn aktetasje met gestolen geld probeert te recupereren met behulp van een geplooide kleerhanger. My kinda movie!

  Reply
 13. blackmoon

  Randy Quaid had ook de makers van Brokeback Mountain aangeklaagd omdat het ook zogezegd een low-budget productie zou zijn. Voor Tommy Lee is het dubbel zo erg want hij heeft toch wel een belangrijke rol in ‘No Country’.

  Reply
 14. Men@ce

  triestig, maar k denk toch niet dat Tommy Lee iets tekort komt.
  :/

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *