Bee Movie van Jerry Seinfeld

De eigenzinnige miljardair Jerry Seinfeld is terug met een animatieprent waarin hij met zijn stem in de huid van het hoofdpersonage kruipt.

Bee Movie

En als we hem mogen geloven is hij reeds vier jaar druk in de weer om de film af te maken. En dat Jerry nog steeds zijn zelfspot niet verloren heeft, zien we duidelijk aan de manier waarop de film wordt gepromoot. De eerste twee trailers van de film, plus de prachtige stunt van hem op het festival van Cannes, gaven de indruk dat Bee Movie (2007) een lichtjes debiele “kostuumfilm” was. We zien Jerry Seinfeld naast Chris Rock en enkele andere acteurs op een reusachtige vooruit van een auto geplakt. De eerste in een bijenpak en de ander in een muggenpak. Op het moment dat de camera gaat lopen worden de sproeiers op hen gezet en beginnen de ruitenwissers te draaien. De scène slaat op niets, maar het mislukte resultaat is buitengewoon hilarisch.

In de tweede trailer zien we Jerry weer in zijn vertrouwde bijenpak, bengelend aan een kabel boven een grote plantenbak met bloemen. Ook deze scène mislukt compleet, waarna Steven Spielberg (de producer van Bee Movie) dan maar de suggestie maakt om er een animatiefilm van te maken.

Gelukkig kon daarmee Seinfelds bijenpakje nog niet de kast in, want op het filmfestival van Cannes wist hij in het pakje alle aandacht te trekken door ermee van een enorm hoog hotel te springen, natuurlijk hangend aan een kabel. Vervolgens, met beide benen weer op de grond, zegt Jerry doodleuk: “Ladies and gentlemen, you just witnessed pure stupidity!” Het is deze zelfspot die de serie Seinfeld zo leuk maakte, en die hopelijk ook terug te vinden is in Bee Movie.

Korte inhoud: Alles wat je van bijen dacht te weten zal met deze animatiefilm veranderen. De net afgestudeerde bij Barry B. Benson (Jerry Seinfeld) raakt gedesillusioneerd door het vooruitzicht van zijn enige carrièrekeuze: honing. Als hij de bijenkorf voor het eerst verlaat, breekt hij één van de voornaamste regels van de bijenwereld: hij praat met een mens: een bloemiste uit New York, genaamd Vanessa (Renée Zellweger). Hij raakt geschokt als hij merkt dat mensen al eeuwenlang honing van bijen stelen en opeten. Uiteindelijk realiseert hij zich dat zijn ware roeping is om de wereld weer op orde te brengen door het menselijke ras aan te klagen voor het stelen van hun geliefde honing.

001002

© DreamWorks Animation

Ik breng graag in herinnering dat een geslaagde trailer niet altijd garant staan voor een goede film. Ik denk dan aan de knappe trailer van Ghost Rider (2007) of The Black Dahlia (2006), stuk voor stuk veelbelovend beeldmateriaal, maar het eindresultaat was teleurstellend en onsamenhangend. De animatiestijl voelt nogal infantiel aan en doet denken aan die andere animatiefilm met insecten: A Bug’s Life (1998). Het verhaal op zich doet dan weer meer denken aan dat van Antz (1998).


003004

© DreamWorks Animation

Qua plot heeft Finding Nemo (2003) ook niet meteen het meest originele uitgangspunt, maar bleek in staat de clichés gemakkelijk te omzeilen. Of Bee Movie dat ook gaat lukken is nog maar de vraag. De film leunt sterk op de droogkomische humor van Jerry Seinfeld, maar moeten we daarbij denken aan zijn flauwe stand-up stukjes die voorafgingen aan zijn sitcom, of moeten we naar de complexe humoristische situaties kijken die zich in de serie zelf afspeelden? Het is nu nog wat voorbarig om daar een uitspraak over te doen, maar heel stilletjes kunnen we gaan hopen dat er eindelijk weer eens een dolkomische animatieprent op het witte doek verschijnt.

***Related Post***
02/02/2007: Aardman & Dreamworks uit elkaar

5 Comments

 1. Watchmaker

  Ben niet overtuigd van de trailer. Ziet er heel conventioneel uit. De 3-d animatie is absoluut niet vernieuwend. Geef mij maar de nieuwe Pixar, Wall-E!

  Reply
 2. Gvo

  Ik heb deze film 2 weken terug in de Sneak gezien. Een animatie film moet naar mijn mening mooi en grappig zijn. Deze film is geen van beide, de film is saai en totaal niet grappig. De beelden in de korf zijn totaal niet realistisch, ik heb het dan over de fancy paarse kleuren. Op het moment dat de film buiten de korf verder gaat ziet het er allemaal wat beter uit maar ik blijf de graphics erg slecht vinden. We zitten in 2007 en op dit moment is er echt wel wat meer mogelijk op animatie gebied. Kijk naar de film Ratatouille, daar valt mijn mond af en toe bij open en de grappen zijn daar ook nog eens leuk.

  Toch heb ik twee positieve puntjes over deze film. De +/- 5 minuten dat we Chris Rock zien/horen zijn grappig. Heel erg jammer dat hij niet meer minuten heeft gekregen, dan was het misschien nog wat geworden. Twee puntje is de duur van de film, na 90 minuten ben je er vanaf

  Reply
 3. Mich

  Redelijk amusante film naar mijn mening
  jongens vergeet ook niet dat het voor kinderen is 😉

  je moet voor die humor zijn

  Reply
 4. Veerle

  Ik vond het ook wel nog goed… het is natuurlijk niet een ratatouille, maar het is wel ok

  Reply
 5. ankush

  ook niets

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *