Metropolis van Fritz Lang herwerkt

Dat sommige klassiekers beter ongemoeid kunnen blijven, kan ik volmondig bijtreden. Zeker na het zien van pakweg The Wicker Man (2006) met Nicolas Cage of Psycho (1998) van Gus Van Sant. Maar als een regisseur nu een idee zou hebben om een meesterwerk uit de jaren ’20 te herwerken naar een hedendaagse versie: be my guest. Dus neen, ik behoor deze keer niet tot de meute die zich druk maakt om de opkomende remake van Fritz Lang’s Metropolis (1927).

Korte inhoud: Het jaar 2026: de mensheid is opgedeeld in een denkende en een werkende klasse en de zoon van een kapitalist ontdekt in welke slechte omstandigheden de arbeiders werken. Hij wordt verliefd op de charismatische Maria, die bij de arbeiders tegen het gebruik van geweld predikt. Het leiderschap van Maria is echter een bedreiging voor de rijke klasse, en ze besluiten de wetenschapper Rotwang in te schakelen om een robot te ontwikkelen die er hetzelfde uitziet als Maria, om zo haar plaats in te kunnen nemen.

Metropolis pic

De Duitse producent Thomas Schühly en de Amerikaanse producent Mario Kassar hebben de handen ineen geslagen om het science-fiction project van de grond te trekken. Op dit moment zitten ze al druk in bespreking met topregisseurs om de kar van het epische project te trekken.

Metropolis was destijds dé duurste film ooit gemaakt (7 miljoen mark) en gezien het budget met moeite bij elkaar te brengen was duurde het productieproces ook heel lang. Helaas voor de geldschieters deed de film het commercieel heel slecht en werd deze zelfs ingekort voor het grote publiek tot een speelduur van 80 min. Dat bracht met zich mee dat vrijwel alle controversiële scènes, zoals het verdrinken van de kinderen, ontmoetingen in nachtclubs met exotische danseressen en een scène waarin het bestaan van God ontkend wordt, werden verwijderd. Metropolis heeft hoe dan ook veel modernere sciencefictionfilms geïnspireerd, zoals Star Wars, The Matrix en Blade Runner. De film zal een meesterwerk blijven en de remake zal daar niets aan veranderen, integendeel, Metropolis kan herontdekt worden. Nu maar hopen dat ze dit project toevertrouwen aan een bekwame en geïnspireerde cineast.

***Related Posts***
13/03/2006: The Devils zocht inspiratie in Metropolis
19/10/2004: Metropolis één van de meest invloedrijke films

2 Comments

  1. arjen

    Metropolis remaken zal een hele klus zijn. Hopelijk doen ze iets aan het einde, dat was in het origineel nogal zwak. Maar voor de rest was het voor die tijd haast perfectie. Benieuwd wie de regisseur zal worden…

    Reply
  2. Peter

    Het zal een hele klus zijn, en meestal ben ik ook geen liefhebber van remakes, maar deze was nog een stomme film.Met de huidige FX zal men het niet zo moeilijk hebben als voor de oorspronkelijke versie. Weet iemand of er ook een stripverhaal op basis van Metropolis bestaat?

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *