Hitman (2007) ** Blu-ray review

Onze Agent 47 (Timothy Olyphant) krijgt het aan de stok met een aantal zware jongens. Maar het is vaak onduidelijk wie die zware jongens zijn. Laat staan dat we weten waarom ze niet tevreden zijn of wat er eigenlijk gaande is. Regisseur Xavier Gens weet het ook niet, maar probeert kost wat kost een film te maken die op zijn minst « mooi » oogt.

hitman,timothy olyphant,the bourne identity,skip woods,ulrich thomsen,luc besson,olga kurylenko,richard burgi,live free or die hard,2007,xavier gens,dougray scott,agent 47,games

En met een royaal productiebudget van 70 miljoen dollar was dit meteen een moeilijke taak (om een idee te geven, de comic-adaptatie 300 had een budget van 65 miljoen dollar en The Bourne Identity deed het met 60 miljoen dollar). Maar na het zien van de trailer was ik niet overtuigd, en verwachtte ik van deze game-adaptatie niet veel goeds. En met het ontslag van de regisseur tijdens de post-productie, leek het er wel op dat ik het bij het rechte eind had. Na het zien van de prent zijn de vermoedens ingeruild voor een klaar en duidelijke overtuiging dat Hitman (2007) een gemiste kans is voor een knappe actieprent. De film haalde in zijn openingsweek amper 13 miljoen dollar en zal naar alle waarschijnlijkheid zelfs nooit aan de helft van zijn productiebudget komen.

Korte inhoud: Agent 47 is opgeleid tot professioneel huurmoordenaar, met als krachtigste wapen zijn moed, vastberadenheid en trots. 47 staat voor de twee laatste cijfers van de barcode achter in zijn nek en is tevens de naam waaronder hij bekend staat. De rollen worden omgedraaid wanneer de deze hitman het slachtoffer wordt van een politiek spel. Zowel Interpol als de Russische geheime dienst zitten hem op de hielen, terwijl hij probeert te achterhalen door wie en waarom hij er wordt ingeluisd.

Alles is enorm gestileerd en net zoals in de montagecel van Live Free or Die Hard (2007) is ook hier alle overtollige bloed eruit geknipt. En daar ligt niet meteen het probleem, integendeel, het volgt volledig de logica van de game. Maar al van bij aanvang van het project had ik twijfels bij de casting, en daar wringt voor mij het schoentje – naast de keuze van de regisseur Xavier Gens en het flutscenario van Skip Woods (Swordfish).

Timothy Olyphant is niet geloofwaardig als hitman, hij ziet er een tikkeltje te jong uit en legt weinig tot geen emotie in zijn vertolking, en zijn innerlijk conflict komt nauwelijks tot uiting. De regisseur weet trouwens niet hoe hij de acteur overtuigend genoeg moet overbrengen. Een pathetisch schouwspel zondermeer. Net zoals met de Hulk, zou deze film meteen een remake moeten krijgen met een andere regisseur en een andere acteur. Mijn voorkeur blijft nog steeds Richard Burgi als Agent 47.

001002

© 20th Century Fox Home Entertainment

Het laat me volledig koud of de makers al dan niet afwijken van de game, als ze maar een aangrijpend verhaal weten te vertellen die mijn aandacht 100 minuten lang kan vasthouden. Hier heb ik dat gevoel dus niet. Er zijn uiteraard wel aanknopingspunten met de game, maar alles is zo onsamenhangend dat je nooit echt op het puntje van je stoel zit. Het karakter van Nika, gespeeld door het Oekraiense model Olga Kurylenko, het hoertje van president Mikhail Belicoff (Ulrich Thomsen), is met haar Anna Karina-charmes een streling voor het oog, maar de relatie tussen de twee is veel te oppervlakkig uitgewerkt en komt gekunsteld over. Hetzelfde kan gezegd worden van Mike Whittier (Dougray Scott), de Interpol agent die aast op Agent 47.

Hitman poster

Kortom, Hitman schiet naast. Het is een verspilling van middelen en ideeën die het niveau van game-cinematicals nauwelijks overstijgt. Verhaal en karakteropbouw zijn onderschikt aan gladde geweld-scènes, en dat doet dan weer denken aan de vele producties van Luc Besson, de co-producer van Hitman. Ik had met plezier de omvangrijke bodycount willen inruilen voor slechts één kill, maar dan ook één die onderbouwt is met sterke personages en waarvan de scène mij compleet van streek brengt. Als ik een bodycount wil bijhouden, dan speel ik wel het spel. Dan heb ik er ten minste nog plezier aan. En heeft iemand al die zalige game teaser trailer gezien voor Hitman: Absolution? Dat is het soort kick-ass film die ik wou zien.

rating


Beoordeling: 2 / 5

Recensie door op 4 december 2007

***Related Posts***
11/10/2007: Hitman regisseur ontslagen
27/06/2007: Ontgoochelende trailer van Hitman
07/12/2006: Vin Diesel wordt geen Hitman
22/10/2005: Wordt Vin Diesel Hitman?

 


*** Hitman trailer ***

7 Comments

 1. ghostrider

  goedje actie goedje acteur want richard burgi vind ik geen goed acteur en is onbekend de film had beter gekunnen maar hij kan er mee door is zeker beter dan eletra en utraviolet en er mag voor mij part een volgende komen met dezelfde acteur en ik vond hulk ook goed ik vind het spijtig dat ze een andere acteur pakken en opnieuw beginnen

  Reply
 2. arjen

  Ik vind Olyphant ook niet passen als hitman47, maar hij deed het nog best behoorlijk. Hier en daar ging het wel wat snel. Ben je aan het bijkomen van een actiescene komt de andere al om de hoek spurten. Maar als ik me nog iets van het spel kan herinneren was hitman 47 toch geen wees???

  verder niets bijzonders. Bourne beter.

  Reply
 3. MM

  Vin Diesel had een betere hitman geweest.

  Als je fan bent van de game zal deze je wel bevallen. De badkamer scene in blood money komt dicht bij de scene uit de game.

  Reply
 4. komeetQ

  Ik vond de film best aardig. Er zaten heel wat verwijzingen in naar de game zoals de manier hoe je 47 ziet lopen, camera op zijn rug gericht vanaf een soort bovenview zoals je hem ook in het spel bestuurt. Zelfs met een mooie touch toen hij in een hotelkamer liep waar iemand het spel Hitman aan het spelen was.
  Enige minpuntje was het verhaal die verwarrend overkwam. Hopelijk komt er wel een sequel en wordt deze nog beter!

  Reply
 5. doornroosje

  hitman ?! bar slechte film. Heb het spel nooit gespeeld, maar daar is het niet aan te wijten. Verkeerde casting en wat is het script toch slecht uitgeschreven. Goede acteurs komen slecht over in dit script. Kijk maar naar robert knepper. Ik heb meerdere rollen van hem gezien waar hij vrij behoorlijk in overkwam. Een voortreffelijke acteur, naar mijn mening.Maar zelfs hij kwam over als een slechte acteur in deze film. Slechte script, verkeerde casting leidde tot een sclechte film. Als cijfer, gezien het budget, geef ik het een 3,5.

  Reply
 6. FUNimations

  het begin waar je de kinderen opgeleid ziet worden en waar ze hun barcode krijgen zijn beelden uit de tv serie “dark angel”

  Reply
 7. Kimberly

  Het kostte mij moeite om de hele film de aandacht erbij te houden. Ik heb zelf de game gespeeld en was daar laaiend enthousiast over en mede daardoor heb ik besloten ook de film te kijken. Maar ik moet zeggen dat de film uiteindelijk niet de verwachtingen waar kon maken die ik er, wellicht onterecht, vooraf van had.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *