Friday the 13th ondergaat ook een Bay-touch

De Halloween (2007) remake van Rob Zombie was visueel sterk, maar inhoudelijk compleet verkeerd. Toen ik de trailer van de film zag dacht ik dat de regisseur van The Devil’s Rejects (2005) het bij het rechte einde had. Maar de ontgoocheling was groot toen ik zag dat hij quasi ¾ van de prent spendeerde aan het zoeken van een verklaring waarom Michael Myers de seriemoordenaar is die we allen kennen. WTF!?! Jawel, de versleten patronen van ‘misbruik tijdens de kinderjaren’ werd nog maar eens uit de kast gehaald.

Friday the 13th

Beste Rob, Michael Myers is the unconscious mind, pure evil born to kill. Dat kon elke horrorfan jou vertellen bij aanvang van de productie. Zoeken naar een psychologische verklaring voor zijn daden is gewoon een foute benadering van het personage, verzwakt de gruwel en verklaart in geen geval zijn supernatuurlijke krachten. Het resultaat van de film is trouwens al zo cliché als de eerste beste Vlaamse bioscoopfilm. Ik hoop dat Rob Zombie hiermee een lesje in nederigheid heeft geleerd van een horrormeesters als John Carpenter, en snel terug naar zijn roots keert.

En of dat remake experiment nog niet genoeg was blijkt dat Michael Bay nu ook plannen heeft voor een Friday the 13th (2009) remake, met het verfoeilijke productiehuis Platinum Dunes, die eerder verantwoordelijk is voor de oerslechte The Hitcher (2007), The Amityville Horror (2005) en The Texas Chainsaw Massacre (2003) remake, alsook het achterlijke The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning (2006) en binnenkort misschien een remake van Hitchcock’s meesterwerk The Birds (2009)…de consumptiemarkt spaart niets of niemand.

Om hier spontaan stuiptrekkingen van te krijgen en schuimbekkend de filmwereld te vervloeken! Maar wat haalt het allemaal uit … de films zijn bedoeld voor een jongerenpubliek die nauwelijks het verschil kennen tussen Freddy Krueger en pakweg Jack the Ripper. We hebben al eerder een vreselijke Freddy vs Jason prent moeten verduren – en blijkbaar is de sequel in de maak – en nu komt The Hollywood Reporter met het volgende nieuws:

Damian Shannon and Mark Swift have been tapped to write “Friday the 13th,” the remake of the horror classic being produced by Platinum Dunes for New Line. Paramount released the original “Friday” in 1980, making Jason ’the unstoppable hockey mask-wearing killer’ a horror icon, though the serial killer made only a brief appearance in the final frames of the first movie and never killed anyone. Jason didn’t even don the famous mask until the third movie.

The remake, however, will focus on Jason – who will wear the mask and kill – and keep the famous setting of Crystal Lake.

Ik moet toch bekennen dat ik een grotere Michael Myers fan ben dan een Jason Voorhees fanaat. De eerste film vond ik al bij al nog niet zo slecht, maar ik was er toch niet weg van. Maar denk ik nu dat deze film een remake moet krijgen? Neen. Het is een film die pubers van hun drinkgeld zal beroven en waarschijnlijk wel bovenaan aan de box-office zal staan, maar het zal een verschrikkelijk slechte prent worden – zeker met een productiehuis als Platinum Dunes aan het roer. De film zal misschien niet slechter zijn dan die laatste Jason in space sequels, maar goed zal deze niet worden. En dat gezegd met veel overtuiging en alle kenmerkende voorbarigheid van een rasechte filmblog. 😉

***Related Posts***
15/04/2014: Er komt een nieuwe Friday the 13th reboot in 2015
13/07/2012: De Friday the 13th Jason Voorhees icono-kill-list
08/09/2011: Top 10 Beste Naaktscene uit 2009
07/05/2010: Geen sequel voor Friday the 13th
20/03/2009: Friday the 13th reboot review
24/10/2008: Friday the 13th trailer
12/02/2006: Freddy vs. Jason vs. Michael Myers

6 Comments

 1. Accu

  ze zouden beter hun energie verspillen aan een spoof: ‘Saturday the 14th’ … ?

  Uiteindelijk ben ik niet gek van de serie. Geef mij liever maar een ‘vs’ film, maar dan veel beter dan ‘Freddy vs Jason’.

  Reply
 2. michiel

  micheal sucks jason rules
  deze gaat gorig worden

  Reply
 3. Aiko

  Weer een film verzieke? ok de eerste film van friday the 13th serrie was totaal ni goe.. geefk toe.. maar wtf? daarom moet ie geen remake hebbe! je verziekt gwn het begin van een meesterwerk! boycot the remakes! pff.. ik ben 14jaar.. ik bestond nog niet toen de eerste film werd gemaakt.. maar ik ken gvd alle films.. ik ben een die hard fan(vooral door mijn vader… 😉 ) pff.. verziek deze film niet.. pff:( hij was goed hoe hij was.. ik hoop niet dat er een remake komt!

  Reply
 4. Humble Werner

  Hallo ! zou het niet leuk zijn dat we een film krijgen met de 3 grootste horrorfiguren samen dus Jason , Freddy en Michael !

  Reply
 5. dave

  lees maar even de link bij related links. Er was wel degelijk een voorstel in die richting en die zal er ooit wel komen.

  Reply
 6. barry

  ik heb een trailer gezien van e 2009 versie en het is zeker s aan de brute kracht te zien hoe hij killed dat het wel eens het beste deel kan worden die er ooit gebracht is in de friday serie,hij ongein van langzaam lopen gewoon die bijl een rotgooi geven,niet langzaam erop af lopen en dan hakken,gewoon twee grote stappen en hak.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *