Evan Almighty wordt één van de grootste flops uit 2007

Ik had dit al lang aangekondigd in mijn vorige posts dat Evan Almighty (2007) zijn gepeperde productiebudget van 175 miljoen dollar (exclusief promotie- en distributiekosten!) nooit zou kunnen terugwinnen tijdens zijn bioscoop-release in de States. Nochtans verkreeg de film één van de grootste marketings-campagnes.

Evan Almighty pic

Tijdens de première-week werd de film vertoond in maar liefst 3600 Amerikaanse bioscoop-complexen, maar haalde slechts 31 miljoen dollar. Een maand later sputtert de motor op 96’333’065 dollar en zal dit – op een paar miljoen dollar – het einde betekenen van zijn bioscoopronde in de States. Uiteraard, had de film de helft minder gekost, dan zou dit zeker niet als flop bestempeld worden. Integendeel.

The Bourne Ultimatum (2007) deed het dan weer heel wat beter. In zijn eerste weekend vergaarde de prent zomaar eventjes 70 miljoen dollar en dit terwijl de film met een pak minder geld gemaakt, gepromoot en gedistribueerd werd. Heel af en toe, zeker niet altijd, is er gerechtigheid in de cijfers. Evan Almighty is een ondermaatse sequel van een zwakke komedie, terwijl de Bourne-films een behoorlijk knappe trilogie is. En naar verluidt blijkt het derde deel, die bij ons op 12 september in de bioscoop draait, misschien wel de beste van de 3 Bourne-films.

Evan Almighty is het kwakkelige vervolg op Bruce Almighty (2003), zonder de Hollywood-sterren Jim Carrey en Jennifer Aniston, maar met de weinig charismatische maar toch beloftevolle Steve Carell ( The Forty Year Old Virgin, Little Miss Sunshine), die op verzoek van Morgan Freeman als ‘God’, een moderne Ark van Noach bouwt. Daar heb je al een eerste reden waarom de film het grote publiek heeft mislopen. Als je een vervolgfilm maakt, hou je best de hoofdcast.

Waarom zag deze sequel het daglicht? Wel, Bruce Almighty deed het geweldig aan de box-office. Met zijn openingsweekend had de film als zijn productiebudget ingehaald en eindigde zijn toer in de States met 242 miljoen dollar. En dat voor een ontgoochelende en vervelende puberale komedie. Niemand stond echt te wachten op een vervolg, laat staan een vervolg zonder Jim Carrey. Carrey (die maar liefst 25 miljoen dollar kreeg voor Bruce Almighty) en Aniston hadden beide de film geweigerd na het lezen van het script. Dit had ook al een aanwijzing moeten zijn dat er iets scheelde aan het project.

Maar de hoofd-oorzaak van de flop, is dat de film een véél te groot productiebudget had, voor wat het maar te bieden had. Miljoenen dollars werden verspild aan CGI en de constructie van een immense boot, en dit is dan weer een flater van producer/regisseur Tom Shadyac (Liar Liar, Bruce Almighty). De film, die op 15 augustus 2007 in onze zalen draait, had nochtans een beloftevolle premisse, maar de uitwerking werd een komische ramp van bijbelse proporties.

***Related Posts***
26/02/2008: Bourne 4 met Matt Damon en Paul Greengrass ?
21/04/2007: Evan Almighty trailer
01/04/2007: The Bourne Ultimatum trailer
20/11/2006: Eerste beelden uit Evan Almighty
11/10/2006: Evan Almighty duurste komedie ooit
13/07/2006: United 93 (2006) review
15/03/2006: The Bourne Ultimatum pics
20/02/2006: Nog meer Bourne films na de trilogie
16/03/2005: The Bourne Ultimatum komt uit in 2007
27/09/2004: Trilogies aan de kassa
18/09/2004: The Bourne Supremacy (2004) review

6 Comments

 1. maffioza

  Steve Carell heb ik altijd maar een flauwe vent gevonden.Niet echt een type voor echt leuke humor. 40 year old virgin viel nog mee, maar compleet overroepen. Ik kan mij niet voorstellen dat ze die man 25 miljoen zouden geven voor een filmrol. Ze hadden Owen Wilson moeten casten indien Carrey er geen zin meer in had.

  Reply
 2. BlackMoon

  Heb heel wat goeie recensies gelezen over deze Bourne Ultimatum, wil m ook zeker zien. Cijfers beteken niet of je met een goeie film te maken hebt. Pirates Of The Caribbean 2 deed 136 miljoen tijdens zijn eerste weekend en de film vond ik maar maar flauwtjes.

  Reply
 3. >P>Shifty

  Dude,
  Ik heb helemaal geen zin om Evan Almighty te zien.
  Ze mogen mij nog geld erbij geven,
  triestig, zoveel geld weggesmeten.

  Reply
 4. dave

  Jim Carrey kreeg $25M voor Bruce Almighty. Carell kreeg maar $5M voor zijn rol in Evan Almighty. 😉

  Reply
 5. Dob

  Zeer matig vervolg. Ik heb niet echt gelachen om deze. Bij Bruce wel. Nee, gaat het niet maken wat mij betreft.

  Reply
 6. Mich

  nooit gelachen
  debiele kinderachtige film

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.