INLAND EMPIRE, de nieuwe David Lynch

Vandaag komt INLAND EMPIRE (2006) uit (geschreven met hoofdletters dus), de nieuwe David Lynch. Allen daarheen zou ik zo zeggen! Trek u niet teveel aan van wat de vaak slechte kritieken ook mogen vertellen. Want ja, ze zijn niet echt mals voor de meester: pretentieus, onbegrijpelijk, vervelend,…

INLAND EMPIRE

Wat je moet weten over deze film is dat Lynch er lange tijd aan heeft gewerkt en ook de film zelf heeft uitgebracht (noodgedwongen of juist berekend, ik laat het in het midden), en we ons dus mogen verwachten aan een uiterst persoonlijke film. Alles werd gedraaid op handheld video, en dat zorgt meteen ook voor een zekere directheid. Of het een meesterwerk is of niet, maak je best zelf uit. Waar je zeker kan van zijn is dat het Lynch-vintage zal worden.

Korte inhoud: Nikki Grace (Laura Dern) en Devon Berk (Justin Theroux) worden gevraagd om de hoofdrollen te spelen in de nieuwste film van regisseur Kingsley Stewart’s (Jeremy Irons), On High in Blue Tomorrows. Al gauw raakt Nikki in de problemen wanneer ze wel erg diep in haar rol opgaat en haar dagelijks leven begint te verwarren met het leven dat haar personage leeft. Hier is de trailer.

De film On High in Blue Tomorrows was al eerder in productie, maar is nooit afgewerkt omdat de toenmalige hoofdrolspelers vermoord zijn. Er lijkt al met al een vloek op de film te rusten. Dit vormt genoeg aanleiding tot een vervreemdende film zoals enkel Lynch die kan maken. We hebben in ieder geval lang moeten wachten op een nieuwe film. Zijn laatste langspeelfilm was Mulholland Dr. van 2001. INLAND EMPIRE verwijst naar een gebied ten oosten van Los Angeles County en is opnieuw een film over filmmaken. Het wordt in ieder geval een film die je zal wegspuwen of verzot op zijn tot en met de laatste minuut van de film.

9 Comments

 1. karen

  Pfff, ze spelen hem hier weer niet, moet ik weer helemaal naar Antwerpen rijden naar die bloody Metropolis… maar allé omdat het voor Lynch is 🙂
  Heb je hem al gezien trouwens? Ik heb er nog niet veel goeds over gelezen.

  Reply
 2. Alx

  EINDELIJK!
  Hier heb ik zo lang op zitten wachten

  Reply
 3. dave

  niet voor vanavond zijn, maar hopelijk toch deze week. Zal wel een reviewke schrijven als het zover is.

  Reply
 4. Dimi

  Ik ben ook nog aan het twijfelen om hem te bekijken. Zal wachten tot ik de review hier heb gelezen. 😉

  Reply
 5. Horst

  soll ich ins Kino sitzen. Die Verwachtungen sind alfest sehr hoch gespannen

  Reply
 6. karen

  En hoe was ‘m? Jij krijgt tenminste nog een kliekje Lynchfans bijeen, bij mij lukt dat niet eens 🙁

  Reply
 7. dave

  Hoe schrijf je een review over een film die je eigenlijk niet echt kan vatten. Ik heb 3 uur lang zitten genieten van een benauwend kluwen van absurde situaties alsof ik zopas een paar jointjes had gerookt. Het is een soort film in een film in een film waar nauwelijks geen einde aan komt en waarbij je zit te smullen van Lynch-vintage. Ik vond het te gek en terzelfdertijd heel angstaanjangend en bevreemdend. Je gaat de zaal niet onberoerd uit, maar je mag er ook niet veel bij nadenken. De film is nog meer twisted dan Eraserhead en Lost Highway. Aanrader? Wel, als je van die twee vorige films kon genieten zal deze je ook wel aanstaan.

  Ik weet dus niet wat ik in een review moet schrijven, dan gewoon verwoorden wat ik heb gezien, en dan verbrod ik het misschien voor de fans. Geef mij misschien nog een paar dagen om alles te verteren, want de film blijft wel degelijk nazinderen, en krijg verdomme schrik om hier alleen op mijn kot te zijn. :s

  Reply
 8. karen

  Oei, toch geen grote konijnen gezien if wat was ‘t? :)Ik ga waarschijnlijk morgen kijken. Maar ik ben al blij dat Inland Empire niet tegenvalt.
  Hoe zit het trouwens met de nieuwe blogtalk?

  Reply
 9. karen

  Ben gisteren gaan kijken, heel veel heb ik er nog niet van door, ik moet hem ook nog even laten bezinken, maar ik vond hem wel briljant, een trip van drie uur 😉
  en die konijnen, schitterend gewoon 🙂 ‘t is wel (weer) een film om nog 10x op dvd te zien eer je hem een beetje snapt .

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *