Peter Jackson krijgt The Hobbit niet !

Het dispuut rond de verfilming van The Hobbit (2009) lijkt nog niet zijn opgelost. Maar volgens de laatste berichten zou Peter Jackson de kans niet krijgen om de prequel op The Lord of the Rings te maken. Peter Jackson zag het project wel zitten, maar wegens een geschil rond de verdeling van de dvd rechten en de winsten van The Fellowship of the Ring (2001) tussen Jackson en New Line Cinema, wil de studio niet meer met hem samenwerken. Desondanks had Jackson er alsnog het volste vertrouwen in dat hij uiteindelijk toch nog gevraagd zou worden gezien er een tijdslimiet verbonden is aan de rechten van het boek, maar aan die illusie heeft studiobaas Robert Shaye (foto) nu een einde gemaakt.

In een interview met Sci-Fi Wire zei New Line baas Shaye dat zolang hij aan het hoofd van de productiemaatschappij staat, Peter Jackson niet de kans zal krijgen om The Hobbit te maken. “I do not want to make a movie with somebody who is suing me” Jackson reageerde in het vakblad Variety met de opmerking dat hij het zeer betreurenswaardig vond dat meneer Shaye de zaak rond de dvd rechten zo direct op de man speelt en dat hij de kwestie daarmee persoonlijk maakt. Maar Shaye gaat nog verder:

“There’s a kind of arrogance. Not that I don’t think Peter is a good filmmaker and that he hasn’t contributed significantly to filmography and made three very good movies. And I don’t even expect him to say ‘thank you’ for having me make it happen and having New Line make it happen. But to think that I, as a functionary in a company that has been around for a long time, but is now owned by a very big conglomerate, would care one bit about trying to cheat the guy, … he’s either had very poor counsel or is completely misinformed and myopic to think that I care whether I give him anything.”

Shaye is vooral boos op Jackson omdat de regisseur nog meer geld wil zien dan hij voor The Lord of the Rings trilogie al heeft gekregen. Shaye: “He got a quarter of a billion dollars paid to him so far, justifiably, according to contract, completely right, and this guy … turns around without wanting to have a discussion with us and sues us and refuses to discuss it unless we just give in to his plan. I don’t want to work with that guy anymore. Why would I? So the answer is he will never make any movie with New Line Cinema again while I’m still working for the company.”

“suddenly, because, I’m guessing, of Peter’s complaint, the LOTR actors have declined to participate in celebrating New Line’s 40th anniversary. I’m incredibly offended. I don’t care about Peter Jackson anymore. He wants to have another $100 million or $50 million, whatever he’s suing us for. He doesn’t want to sit down and talk about it. He thinks that we owe him something after we’ve paid him over a quarter of a billion dollars. … Cheers, Peter.”

En de zaken zullen er niet op verbeteren want in een reactie op Shaye wil Jackson ook een audit voor The Two Towers (2002) en The Return of the King (2003), en wil dus ook weten of er mogelijks malversaties zitten in de rekeningen zoals dat bij The Fellowship op the Ring blijkbaar het geval was, althans volgens de regisseur. Komt daar nog bij dat New Line binnen het jaar de film op de rollen moet zetten anders verliest deze de rechten aan producent Saul Zaentz (eigenaar van Tolkien Enterprises) en er moet nog onderhandeld worden met MGM die de distributierechten heeft.

Kijk, ik waardeer de regisseur voor zijn talenten en ik beschouw de trilogie als niets minder dan meesterwerken uit onze filmgeschiedenis. Ik vind ook dat Shaye in zijn discours Peter Jackson iets te gemakkelijk wil afschilderen als een hebzuchtige. Als Jackson denkt dat er iets mis is met de rekeningen, dan is het zijn goed recht om dat aan te kaarten. Maar meer to the point, al dat geld waarvan sprake is komt uiteindelijk van die miljoenen fans. En met een dergelijk financieel steekspel te voeren – los van het feit of hij gelijk zou hebben of niet – komt de fans niet ten goede. Ik sta meestal aan de kant van de creatieven en vooral van de regisseurs in vele discussies, maar hier wil ik toch ook even de studio bijtreden. Het is New Line Cinema die zijn nek heeft uitgestoken met een nog onbekende regisseur en een investering van 350 miljoen dollar (!!!), wetende dat andere studio’s het dure project hadden geweigerd of liever één film wilden maken dan 3. Dat de studio nu beloond wordt voor hun lef en inzicht vind ik maar de normaalste zaak. Trouwens, 250 miljoen dollar voor de regie is en blijft een smak geld en Peter Jackson zou dankbaar moeten zijn en ook af en toe eens denken aan de fans in plaats van zijn persoonlijke verrijking.

***Related Posts***
29/04/2008: Ian McKellen en Andy Serkis in The Hobbit 1 & 2
24/12/2007: Peter Jackson zal The Hobbit produceren
24/11/2006: The Hobbit met Peter Jackson of Sam Raimi ?
31/10/2005: Five things that sucked about Lord of the Rings
21/12/2004: The Lord of the Ring prequel

18 Comments

 1. Miiki

  Het probleem voor New Line is eigenlijk niet de regisseur , maar wel alle acteurs die verbonden zijn met LotR. Zij gaan dus niet op de kar willen springen van New Line zonder hun Jackson. Ik vind dit eigenlijk jammer, want mij maakt het niet zozeer uit of Jackson de film maakt of een andere bekwame regisseur. Eragon is geen goeie film maar visueel mag hij er best wezen en dat is gemaakt door een nobody.
  Was er geen sprake dat Sam Raimi de meubelen zou redden ?

  Reply
 2. saskia

  geld maakt mensen dom.

  ben ik tevreden dat ik er nie veel heb.

  Reply
 3. pablo

  Eragon was zwak en dat bewijst meteen dat je best niet om het even wie achter de camera zet!

  Ik hoop nog altijd dat het geschil bijgelegd wordt en dat New Line Peter Jackson nog een paar miljoentjes extra geeft. Hij zal het geld wel terugwinnen aan de kassa. Ik weet niet of een andere regisseurs met andere acteurs in stata zal zijn het succes van ‘Lord of the rings’ ook maar te evenaren.

  Reply
 4. Arne Keustermans

  Ik ben ook van mening dat Jackson, hoe goed hij ook is, met onthouden dat zonder de kansen die hij van New Line kreeg, hij nu niet veel verder had gestaan.
  Hij heeft met King Kong al laten zien dat het hem een klein beetje naar het hoofd was gestegen door hem een megabudget te geven.
  Hij is een heel visionair regisseur, geen twijfel, maar dat wil niet zeggen dat hij alwetend is en niet moet toegeven waaraan hij alles te danken heeft. Die mens verdiend nu zoveel, dat wat geld van de dvd releases niets zou mogen uitmaken.
  En dan nog, hij mag dat vragen, maar een rechtszaak is wel overdreven (als het inderdaad klopt dat hij niet eerst om de tafel is gaan zitten)

  Van mij mag een andere regisseur ook de Hobbit verfilmen, zolang de wereld maar niet anders wordt en de acteurs niet plots verwisseld worden. Want dan gaat het eerder naar geldklopperij ruiken…

  Reply
 5. Isabel

  Hmmmm wat zijn we soms toch volwassen hé, zeker als je niet meer weet hoe het is om met beide voetjes op de grond te staan. Maar ja… Veel groetjes hoor!

  Reply
 6. tagoean

  Ik vind het een spijtige zaak! Peter Jackson heeft zoveel ervaring met de tolkien verhalen. Hij lijkt mij de geknipte man voor de job.
  Echt jammer als je het mij vraagt…

  Reply
 7. Mr.Sandman

  Ik vindt het bespottelijk dat zoiets kleins(…) zo ontzettend wordt opgeblazen!

  Mijn mening? – Zonder Jackson, geen succes!

  Reply
 8. Earthenergy

  Het mag duidelijk zijn dat New Line iets te verbergen heeft anders was het allang afgehandeld.

  Dit het openstellen van de boekhouding is heel gebruikelijk zoals ook James Cameron zijn zaken afhandeld.

  New Line heeft zelf vanuit arrogantie gehandeld.

  Afspraken en contracten moet je nakomen.

  New Line heeft inderdaad zijn nek uitgestoken. Maar er hebben wel 10.000 mensen aan deze films gewerkt. Als filmfan zul kun je je wel voorstellen dat deze streken een verkeerd signaal is naar al die mensen die hieraan gewerkt hebben.

  Als je een contract verplichting na moet komen mag je niet aan het einde hieraan een eigen interpretatie geven dat je het voldoende vindt wat je tot op heden hebt betaald. Dat is geen eerlijke handel dat is gewoon oplichting.

  Door nu een grote bek te geven probeert Shaye gewicht te geven aan de inmiddels 57.000 petities van filmfans die blijk geven van hun support aan PJ.

  Hij heeft overigens een paar wekken later aangegeven wel erg emotioneel gehandeld te hebben. Hij betreurt nu een vriend te hebben verloren. Tja dat heb je als je een grote bek hebt.

  Reply
 9. Esti

  Jackson heeft van LotR een groot succes gemaakt en het is niet slim om hem de hobbit niet te laten maken. zeker als de acteurs van de trilogie niet meer mee willen doen dan.

  Reply
 10. michiel

  loftr gaat verder aleen een ander naam.

  Reply
 11. wesley

  al maakt peter jackson de hobbit niet word het echt nix als een andere maker er aan begint

  Reply
 12. arjen

  Dat zei iedereen ook van Brett Ratner die X-Men 3 regisseerde in de plaats van Bryan Singer, of Irvin Kershner die The Empire Strikes Back regisseerde in de plaats van George Lucas.

  Reply
 13. matthys

  het ziet er steeds meer naar uit dat Sam Raimi de regie zal toevertrouwd krijgen. Vind dit zelf wel een goeie keuze. Vooral als je even denkt aan zijn oudere films zoals The Frighteners. ‘De Dood’ leek wel één van de Ringwraiths.

  Reply
 14. ernstjan

  ik wil wel dat er de zelfde humor en orks …

  Maar verder maakt het niet veel uit

  Reply
 15. stefan

  eey ze moeten gwoon die jacson erin zetten dan zit het wel goed.
  maar nu…NU IS HET KLOTE!
  dat moes ik even kwijt;)

  Reply
 16. marshall

  Ik snap werkelijk niet waarom sommigen hier denken dat een andere regisseur er niets van zal bakken. Het succes van de film heeft veel meer te maken met de schrijver van de boeken dan wat de regisseur er van bakte.
  Hij heeft het wat mij betreft wel goed gedaan, maar er zit na genoeg niets van meerwaarde in dat niet al door tolkien zelf was omschreven (inclusief de humor).

  Een andere goede regisseur zal, mijns inziens, met dezelfde karakters (waar nodig) en net zulke goede scriptschrijvers net zoveel kans maken op een goede productie, zolang hij maar houdt van de wereld zoals tolkien hem neerzette.

  Reply
 17. Sho

  De meerwaarde van Jackson is dat hij de EERSTE was die het phantasy genre naar een nieuw niveau tite, net zoals Nolan en Raimi dat deden voor het comic-book genre. Je moet maar blind zijn om te zeggen dat Jackson eigenlijk vervangbaar was en dat eenderwelke regisseur de klus had kunnen klaren. Mag ik je eraan herinneren dat niemand echt Tolkien wou verfilmen, en dit niet alleen omwille van het prijskaartje maar ook omdat niemand echt geloofde in een veel te lange trektocht. Jackson was diegene die er wel een film in zag, meer nog, een echte trilogie. De casting is feilloos, het acteerwerk overtreft zowat alle fantasy-films en de samenwerking met zijn Weta-Workshop zorgde voor meer realisme.

  Del Toro zal de weg van Jackson volgen, wees daar maar zeker van!

  Reply
 18. Joce

  Inderdaad Sho!
  Ten eerste had Jackson het lef om te doen wat niemand voor mogelijk hield en ten tweede heeft hij dan ook gedaan wat niemand anders had kunnen doen. Ik heb dan ook mijn twijfels bij welk niveau de verfilming van the hobbit zal halen..
  xx

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *