300 Spartanen trekken ten strijde

Ik moet de comic-book fans even mijn excuses aanbieden want ik heb verzaakt hen op de hoogte te brengen van de opkomende verfilming van één van Frank Miller’s (pic) keiharde strips, het epische 300 (2007). Frank Miller is zoals jullie al weten bekend van zijn duistere Batman-comics (pic 1 & pic 2), zijn Daredevil albums (pic) en zijn gekoesterde film noir Sin City-reeks, waarvan 3 verhalen verfilmd zijn in de film Sin City en er nog sequels zullen volgen; Sin City 2 (2007) en Sin City 3 (2008).

Miller is trouwens momenteel bezig met een album over Batman die Gotham moet verdedigen tegen terroristische aanslagen van de groepering Al Quida, geen gezever. En gezien zijn novels als “hot” worden omschreven in Hollywood zullen we ook dit wel tezien krijgen. Wat zou ik niet overhebben om Batman te zien knocken tegen een Bin Laden figuur. Priceless!

Het onderwerp van 300 draait zond de legendarische veldslag bij Thermopylae. Een stuk of 300 goed getrainde Spartanen onder leiding van King Leonidas (Gerard Butler) namen het op tegen Xerxes (Rodrigo Santoro) en zijn gigantische Perzische leger. De moed van de Spartanen, de beste strijders die de wereld heeft gekend, werden gesteund door de Griekse bevolking en de democratie kreeg stilaan vorm.

De film zal in dezelfde stijl zijn als Sin City, synthetische decors met echte acteurs. Of die stijl wel zal passen bij dit epische verhaal valt nog af te wachten, maar in ieder geval wordt het niet de zoveelste Gladiator/Troy-kloon, maar eerder een lugubere en grauwe prent. De affiches van de film spreken me in ieder geval aan en ik wacht ongeduldig naar die eerste trailer. Intussen is hier een video-opname genomen tijdens een vechtsequentie.

De regie van de film is in handen van Zack Snyder, die met zijn debuutfilm Dawn of the Dead (2004) zeker kon overtuigen. Hij heeft verstand van actie en horror en heeft heel veel gevoel voor ritme en mise-en-scene. De hoofdrol in de film is weggelegd voor Gerard Butler (The Phantom of the Opera, Lara Croft 2) die een serieuze fysieke training doorstond. Spartanen waren bekend geworden voor hun keiharde training en dit weerspiegelt zich in ieder geval in de cast.

Ik heb eerder een lijstje opgemaakt van de comic-book films waar ik naar uitkijk. Na het zien van die eerste beelden zit 300 tussen mijn Top 5. De release zou bij ons in april van 2007 moeten zijn. This movie will kick ass!

***Related Posts***
14/03/2007: Frank Miller wil zijn verhalen zelf verfilmen
11/03/2007: 300 niet zomaar vorm boven inhoud
15/02/2007: Frank Miller’s Ronin verfilmd
10/12/2006: 300 trailer

8 Comments

 1. lord cms

  als fervetn aanhanger van de antieke krijgskusnten uit de vervlogen Oudheid en mezefl als kind keizer kronend en onderontwikkelde barbaren onderwerpend (het kleien grut uit de andere wijk nvdr) zal enorm uitkijken naar een krijgshaftige onverbiddelijke veldslag en hakkend bleodvergieten op het grote scherm!!!

  Reply
 2. Sander

  Ik moet eerst denken aan “The 300 Spartans” uit 1962 (een tijdje geleden op BBC); dat was heel leuk, maar gezien het productiejaar nogal flauw: geen martial art stijl, om nog te zwijgen van de getekende pijlenregen….

  Dan is er Troy: daar vond ik vooral de kostuums en formtiegevechten ontzettend mooi, al vond ik Pitt zijn ding wat over the top.

  Gerard Butler vind ik een zeer positieve noot, het pluspunt van Lara Croft 2 (naast Angelina haar cup). Ik wil trouwens ook eens zijn “Beowulf & Grendel” (2005) bekijken, de reviews op Imdb lijken me nogal positief.

  De video opname van de gevechten lijkt me ook ontzettend leuk, al gaan ze wel sterk in de richting van Brad Troy Pitt, een stijl die ik de oude Grieken niet direct zie toepassen.

  Maar Alexander bijvoorbeeld probeerde het meer “realistisch” te houden en ging de boom in, dus ik hou het op een pracht van een lugubere actiefilm die me zeker gaat bekoren. Om nog te zwijgen van Lena Headey.

  Reply
 3. miiki

  wow, hier ben ik wel heel benieuwd naar!

  ik denk niet dat je het Sin City stijl kan noemen, maar eerder Frank Miller stijl. ook bij deze stripverfilming willen ze zo trouw mogelijk blijven aan de originele strips, en het filmen zelf gebeurt op een soort gelijke manier (veel blue/green screen) maar het is niet te vergelijken met Sin City. Sowieso niet omdat hier gewoon al kleur in zit en geen film noir.

  Ik kijk uit naar de eerste teaser/trailer.

  Reply
 4. dave

  Die film uit 62 nog niet gezien, maar wist je dat Michael Mann eigenlijk ook een versie wou maken van die 300 spartanen, met als totel Gates of Fire. Maar dat zal er dus niet meer van komen.
  Ik zal in ieder geval ook uitkijken naar krijgshaftige onverbiddelijke veldslag en hakkend bloedvergieten op het grote scherm. ;))

  Reply
 5. Sander

  Zou misschien een betere titel zijn geweest, “300” is ook niet mis maar is denk ik wat te vaag. Hoewel het wel gemakkelijker blijft hangen, en de connotatie zichzelf wel zal opbouwen.

  Anyway, dit lijkt me een gegarandeerd succes, een topless actiefilm met een verhaal. Ik denk dat dit Troy zal evenaren, misschien zelfs overtreffen.

  Reply
 6. johan

  alhier de uitgelekte trailer. ben er niet echt kapot van. volgens mij is de film alleen maar special effects en camera truukjes. alleen de trailer bevat al zoveel overbodige slomo’s dat het irritant is.
  http://mftm.blogspot.com/2006/09/300-2007-promo-trailer-scoop.html

  Reply
 7. dave

  Ik ben gefascineerd door die film. Trailer is uit balans, duurt veel te lang en verraad teveel vind ik. Hoe dan ook, ik ben geïntrigeerd – meer dan bij A Scanner Darkly. Zowiezo merk je meteen het verschil tussen Miller en een Rodriguez.

  Reply
 8. Nick

  Ik ben een ongeloofelijke liefhebber van dit soort films. Gladiator was in alle opzichten overweldigend. Troy had alles in zich om dit te overtreffen helaas lag de nadruk op special effects, kostuums, werd de geschiedenis verkracht en was Brad Pitt niet geloofwaardig. Naar Alexander keek ik al maanden naar uit en ik had alle vertrouwen in Oliver Stone. Wat een deceptie! Het accent lag vooral op de sexuele relatie met zijn jeugdvriendje ” de generaal” in plaats op zijn heldendaden. Een nichten film was het. Nu ik de trailers heb gezien van de 300 heb ik weer het vertrouwen teruggekregen. Ik kijk nu al uit naar deze waanzinnege film met prachtige decors, gevechtscenes, karakterestieke personages, krachtige dialogen en oneliners en mooi in beeld gebracht etcetera etcetera.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *