School of Scoundrels, van Tod Phillips

Todd Phillips, de regisseur en scenarist van Road Trip (2000), Old School (2003) en Starsky & Hutch (2004), is terug met een knettergekke prent, School of Scoundrels (2006) met in de hoofdrollen Billy Bob Thornton en Napoleon Dynamite-acteur Jon Heder.

Korte inhoud: Een jongeman begint een heel speciale school te bezoeken. Hem wordt daar geleerd hoe hij andere mensen zó kan gebruiken dat hij er zelf enkel winst van heeft. Hij leert hoe hij vrouwen zou kunnen verleiden, hoe hij voordeel kan halen uit elk willekeurig gesprek en hoe hij kan winnen van een betere tennisser eenvoudigweg door hem dol te maken. Maar dan begint hij zijn lessen in praktijk te brengen, dat wil zeggen, zou hij dat wel durven?

Todd Phillips lijkt op dezelfde filmschool te hebben gezeten als Jay Roach (Meets the Parents). Ze hebben beiden dezelfde humor en zijn niet bang om slap-stick op hun manier heruit te vinden. In dezelfde lijn maar iets extremer vinden we de broers Bobby en Peter Farrelly (Dumb & Dumber, Kingpin, There’s Something About Marry) terug. Het zijn regisseur die graag met de acteurs werken van de nieuwe Hollywood Rat Pack.

Deze film lijkt in ieder geval veel van hetzelfde. De trailer belooft een pak situationele humor en een aantrekkelijke vertolking van Billy Bob. Het enige mogelijke minpuntje die ik nu al zie aankomen is de casting van Jon Heder. Een acteur, met een opmerkelijk gebit, die na Napoleon Dynamite (2004) eigenlijk heeft bewezen dat hij eigenlijk NIET KAN ACTEREN.

Ik vond Napoleon Dynamite een vreemde maar zeer aantrekkelijke filmervaring. Heder dook op uit het niets en hij bracht een heel eigenzinnige vertolking. Maar later bleek dat Heder niets anders kon dan Napoleon spelen. Jullie moeten maar even The Benchwarmers (2006) gaan zien. Heder heeft er een kleine rolletje, maar het is barslecht gespeeld. Ook al in Just Like Heaven (2005) was het pijnlijk om naar zijn vertolking te kijken. Het lijkt alsof de acteur moeite heeft om emoties over te brengen. Dit is al even gek als een blinde regisseur of een dove klankman. En ik denk dat Todd Phillips zich dit maar al te goed beseft, maar het contract was snel getekend na de hype van Napoleon Dynamite, en nu moest hij het maar zien te klaren.

Hoe dan ook, de regisseur heeft talent en zou het beste moeten kunnen halen uit Heder. Als dit opnieuw een teleurstelling zal zijn, vrees ik dat Napoleon de veldslag in Hollywood ook zal verliezen. Wat denken jullie?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *