Mel Gibson aan de schandpaal genageld

Ow my God! De heksenjacht is begonnen. Een paar dagen geleden heb ik een bericht geschreven over de aanhouding van Mel Gibson wegens rijden onder invloed en de antisemitische dronkenmansgelal die hij uitkraamde tijdens zijn arrestatie. Wat hij heeft gedaan is fout en de acteur heeft zijn excuses aangeboden. Maar dat is voor sommigen blijkbaar niet genoeg en trekken de gehele affaire in het bespottelijke.

Kijk, ik was de eerste om het incident te veroordelen en ik zei dat die antisemitische uitlatingen hem meer pijn zullen doen dan dronken achter het stuur te zitten, maar ik heb een hekel aan mensen die het nodig vinden om op een hysterische manier de acteur nog eens door het slijk te halen met een publieke laster-campagne.

Lastercampagnes vind ik sowieso al verwerpelijk en intellectueel bekrompen. Je kan kritiek hebben op iemand, maar daarvoor moet je er nog geen campagne beginnen waarmee je iedereen wil overtuigen van je gelijk. Daarmee praat ik in geen geval het gedrag van Gibson goed, maar dat betekent niet dat wij het incident – want meer is het niet want er is “niets” gebeurd – moeten gaan opblazen.

Moet hij zich verontschuldigen voor zijn daden? Uiteraard. Moet hij zichzelf gaan verantwoorden? Jawel. Moeten we voortaan een oogje in het zeil houden bij zijn komende projecten? Dat kunnen we maar best doen. Maar STOP DIE HEKSENJACHT ! Mel Gibson heeft de dag nadien zich meteen verontschuldigd voor zijn gedrag en zijn uitlatingen. Is het nu werkelijk nodig dat we hem gaan boycotten?!

Op Imdb staat dat B-acteur Deuce Bigelow: Male Gigolo Rob Schneider de eerste acteur is die publiekelijk heeft aangekondigd dat hij, wegens de antisemitische uitlatingen van Gibson, nooit met de acteur-regisseur-producent wenst samen te werken. Schneider, zelf half-Jood, maakte dit bekend in een advertentie die hij in Variety plaatste.

Komende van Deuce Bigelow, een acteur die de ene commerciële rotzooi op de andere stapelt vind ik zijn poging om zich te profileren door Gibson te verslijten als nazi ietwat doorzichtig. Hij wil nooit met Gibson werken, volgens mij wil GEEN ENKELE ACTEUR, met een beetje respect voor zijn kunst, eigenlijk in hetzelfde frame gezien worden als Schneider. So put a cork in it, Mr. Male Gigolo.

Tegelijkertijd is een groep inwoners van Los Angeles druk doende om een anti Mel Gibson poster op een billboard te krijgen. In eerste instantie kreeg de groep een billboard toegewezen dat ze per 15 augustus mochten invullen, maar toen het mediabureau ontdekte dat het om een anti Mel Gibson advertentie zou gaan, werd de toestemming ingetrokken. Volgens de pro-actieve L.A. bewoners zijn de mediabureaus bang hun vingers aan de zaak te branden omdat ze een lucratieve ster als Gibson niet tegen de haren wilden strijken. De groep was van plan Gibsons arrestatiefoto te plaatsen met het woord ‘NO’ eroverheen geschreven.

En of dat nog niet genoeg was wou de Joodse rabbijn David Baron Gibson opgeroepen om (nogmaals) publiekelijk zijn verontschuldigingen aan te bieden aan de Joodse gemeenschap in Los Angeles. De religieuze leider van de Temple of the Arts nodigt Gibson uit om tijdens de jaarlijkse Yom Kippur (de heiligste dag van het Joodse jaar) een toespraak te houden om zijn spijt te betuigen. Elk jaar is er een gastspreker, vorig jaar was dat Hillary Clinton die over persoonlijke vergiffenis sprak. Ook liet de rabbijn weten dat hij in 2004 een fel tegenstander van Gibson’s The Passion of the Christ (2004) was geweest en dat er wel eerst een persoonlijk gesprek met Gibson nodig is om te kijken of Gibson oprecht is als hij op de uitnodiging ingaat.


the_passion_of_the_christ_2006.jpg
© 20th Century Fox / Icon Productions

Het is erg gesteld met de maatschappij als mensen zich meer zorgen maken omwille van de zatte-klap van een regisseur/acteur, dan het feit dat hij dronken achter het stuur zat. Welke acties heeft Mel Gibson trouwens ondernomen tegen de Joden? Heeft hij publiekelijk opgeroepen tot haat? Neen. Heeft hij een Jood aangevallen of vermoord? Neen. Zou het kunnen dat de antisemitische uitlatingen van zijn vader al een reden genoeg zijn om Mel Gibson aan te pakken? Heel waarschijnlijk. Acteurs of regisseur worden aangehouden voor drugs, verkrachting, omkoping, aanranding, maar daar kunnen we blijkbaar nog mee leven. Maar iemand zegt iets over Joden in een dronken bui en de wereld is te klein om hem te veroordelen.

The Passion of the Christ vind ik geen antisemitische film. Vergeleken met Charles Bronson’s Death Wish (1974) is de film zelfs heel braaf. Is hij antisemitisch omdat de joden in de film “slecht” zijn? Vreemd, want ik zag in de film dat de “goede mensen” ook joden waren. Dat Gibson er geen pro-joodse film van heeft gemaakt is zijn goed recht als cineast. De film is – zoals elke film – bewerkt voor het witte doek en draagt uiteraard een persoonlijke en dus subjectieve stempel (film = fictie). Maar nu komen zeggen dat The Passion of the Christ anti-joods zou zijn, slaat nergens op.

Wat Gibson heeft gedaan is dom en misplaatst, en gezien zijn macht en populariteit moet hij terdege ook meer verantwoordelijk zijn voor zijn daden. Maar hij heeft zijn excuses aangeboden, bekend dat hij antisemitische taal heeft gebruikt (hij kon het ook liegen en zeggen dat hij zich dit niet herinnert) en heeft zich nadien aangemeld in een afkick-centrum. Als je kijk naar de biografie van Gibson of zijn films dan zie je geen sporen van antisemitisme, laat staan van blinde haat. Wel van dronkmanschap, overduidelijk. Dus, stop die waanzin en laten we dit beschouwen voor wat het uiteindelijk is: een storm in een glas water.

***Related Posts***
16/09/2006: Apocalypto neemt een loopje met de Maya-geschiedenis
16/09/2006: De Apocalypto trailer overtuigt
13/08/2006: Jackie Mason verdedigt Mel Gibson
31/07/2006: Mel Gibson praat zijn mond voorbij
01/06/2006: Apocalypto poster
29/12/2005: Apocalypto van Mel Gibson
14/12/2005: Mel Gibson wil Joodse Holocaust verfilmen
13/04/2005: Het leven van paus Johannes Paulus II verfilmd
27/11/2004: Mel Gibson produceert remake Fahrenheit 451
22/11/2004: Mel Gibson wil geen reclame voor Christus

7 Comments

 1. matthys

  Je zou mij eens moeten horen brullen wanneer ik een glaasje teveel op heb. Maar dat zijn waarschijnlijk diezelfde mensen die kritiek hebben gegeven op The Passion of Brokeback Mountain. Jammer dat heel wat mensen zich door dergelijke nonsens laten meeslepen.

  Reply
 2. karen

  Ik vind dit toch meer dan een storm in een glas water hoor. Acteurs zijn publiek figuren en die hebben nog altijd een soort van voorbeeldfunctie en roepen dat ‘de joden verantwoordelijk zijn voor alle oorlogen’ hoort daar niet bij. Het zou er trouwens nog aan moeten mankeren dat hij zijn excuses niet zou aangeboden hebben.
  Wat Schneider doet, is trouwens belachelijk maar zijn (okee, crappy) films op dezelfde hoogte zetten met gibson dronken praat, is ook appelen met peren vergelijken.

  Reply
 3. dave

  kunnen ook domme dingen doen, maar ik zei toch “Wat Gibson heeft gedaan is dom en misplaatst, en gezien zijn macht en populariteit moet hij terdege ook meer verantwoordelijk zijn voor zijn daden”.

  Trouwens maak ik geen vergelijk tussen de crappy films van Schneider en de uitlatingen van Gibson. Ik zeg gewoon dat het meer lijkt dat Schneider iets teveel opzoek is naar wat goedkope publiciteit.
  😉

  Reply
 4. miiki

  Alsof Mel Gibson wakker zal liggen dat hij niet in Deuce Bigelow 3 zal kunnen spelen. Ik denk zelfs niet dat hij zich zorgen maakt over die heksenjacht, gezien hij als geen ander de kassa van de studio’s kan vullen met zijn films. Money talks – ook al stinkt de adem naar alcohol.

  Reply
 5. dave

  Ik denk nu toch wel dat het … een beetje pijn zal doen aan de box-office voor Apocalypto. Een gezonde speldenprik. Maar reken maar dat de film véél geld in het laatje zal brengen.

  Reply
 6. Nico

  Dronkenschap is gevaarlijk voor de betrokkene zelf en voor degen die hij in het verkker tegen komt.
  Anti semitisme daarintegen leidt tot vele slachtoffers.

  Reply
 7. Karel

  Mel Gibson is een van de weinige produkten van Hollywood, waar nog ruimte is voor nadenkendheid, en voor introspectie. Zelfkritiek op de moderne beschaving heet dat – en dat is voor de vooruitstrevenden onder ons nooit een probleem. In plaats van meteen te gaan steigeren, geconditioneerd door je opvoeding, kun je beter je brein openstellen voor de dingen waar hij aandacht voor vraagt. Op zijn minst ontdek je dan de ‘andere kant van de medaille’, zelfs als je het niet op alle punten met hem eens bent.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *