George Clooney biedt geen excuses aan Bush voor Syriana

Elk individu speelt een belangrijke rol in een complex netwerk, zonder de gevaren of de gevolgen ervan te beseffen. Dat is de premisse van Syriana (2005), de nieuwe film met George Clooney, die in Amerika al heel wat stof heeft doen opwaaien.

Korte Inhoud: Syriana is een politieke thriller over de olie industrie. We zien er enerzijds de CIA agent Robert Barnes (Clooney) die de verontrustende waarheid ontdekt achter het werk waaraan hij zijn leven gewijd heeft. Een jonge oliehandelaar (Matt Damon) zoekt zijn heil in een vennootschap met een idealistische Arabische prins (Alexander Siddig). Een zakelijke advocaat (Jeffrey Wright) komt voor een moreel dilemma te staan tijdens de fusie van twee machtige Amerikaanse oliemaatschappijen, terwijl aan de andere kant van de wereld een Pakistaanse tiener ten prooi valt aan de rekruteringsmethodes van een charismatische geestelijke. Allemaal spelen ze een kleine rol in het immense en complexe systeem achter de olie-industrie, onwetend welke explosieve impact hun levens op de wereld zullen hebben…Zowaar een politiek relevante film. Hier is de trailer (Hi-Def trailer).

Syriana is geschreven en geregisseerd door Stephen Gaghan, die een oscar in de wacht sleepte voor zijn scenario voor Steven Soderberghs Traffic (2000). In zijn research voor Traffic,ontdekte hij al enkele interessante parallellen tussen de oorlog tegen drugs en de machtspelletjes in de olie-industrie. Het boek See No Evil, met de memoires van CIA agent Robert Baer die gestationeerd was in het Midden-Oosten, inspireerde Gaghan tot het schrijven van Syriana. En net als Traffic richt ook deze film zich weer op verschillende personages, die allemaal op hun eigen manier betrokken zijn bij één centrale kwestie.

De film ligt de Republikeinse Conservatieven niet meteen en zij trokken aan de alarmbel en beweren dat de film een vermomde aanval is op President George W. Bush. Ze eisen dan ook excuses van oa. George Clooney. Maar George speelt niet mee en wimpelde de intimidatie-praktijken af en weigert zijn excuses aan te bieden. Clooney is echter onbuigzaam in zijn mening dat hun verhaal ook moet worden verteld en walgt van de beweringen dat de film, waarin hij een CIA agent speelt, enkel gemaakt zou zijn om president Bush te bekritiseren. Volgens Clooney is het verhaal van ‘Syriana’ gericht op ‘het systeem’ en niet op de daden van één man.

“Er zullen mensen zijn die erg boos zullen zijn dat wij het vormingsproces van zelfmoordterroristen laten zien, in plaats van ze per definitie als duivels te bestempelen. Ik ben een liberaal denkend mens en ik verontschuldig me er niet voor. De aanval is niet op Bush maar op het systeem waarvan de olie industrie al 60 of 70 jaar het middelpunt is geweest”, verklaart Clooney.

Ik heb zo de indruk dat dit een beetje de heersende tendens is in Amerika om alle “links-liberale” standpunten af te schilderen als anti-Amerikaans. Of ze al dan niet een punt hebben speelt in principe geen rol. Syriana verschijnt 1 maart 2006 in de Belgische bioscopen.

2 Comments

 1. dorian

  fijne trailer! Ik vond Traffic al een zeer knappe film. Ik kijk hier echt naar uit. Dat de film stof doet opwaaien is een feit. Als je even de commentaren erop naleest op Imdb val je achterover van sommige politiek getinte commentaren. En dat allemaal voor een ‘fictie’ film.
  lol.

  Reply
 2. Dave

  maar al die forums ontaarden vaak in debiele scheldtirades. Ik probeer dat te vermijden want ik heb nogal de neiging om al even opvliegend te reageren.
  🙂

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *