Marie Antoinette van Sofia Coppola

Sofie Coppola heeft na haar met prijzen overladen Lost in Translation van Japan naar Frankrijk gereisd om er het leven van de Franse koningin Marie-Antoinette (2006) te verfilmen. Coppola had haar kennis van de Franse geschiedenis flink mogen bijschaven voor dit ambitieuze project. Sofia beweerde toch aan de pers dat ze het verhaal van de jonge koningin goed kende en gefascineerd was door het feit dat ze gedwongen was door omstandigheden zo’n belangrijke rol te spelen in de geschiedenis.

Marie-Antoinette (1755-1793) was één van de vele kinderen van keizer Frans I en Maria Theresia van Oostenrijk. In 1770 trouwde ze met Lodewijk XVI, die vijf jaar later de troon besteeg. Gedurende haar jaren als koningin werd Marie-Antoinette door Oostenrijk verweten dat zij zich te weinig voor haar vaderland inzette. In Frankrijk werd zij echter vanwege haar buitenlandse afkomst het mikpunt van spot. Hoewel de koningin zich weinig met politiek bemoeide werd zij vanwege haar afkomst beschouwd als een kwade invloed. Haar naam werd in verband gebracht met talrijke schandalen en verscheen veelvuldig op anti-monarchistische pamfletten. Haar populariteit behaalde het absolute vriespunt.

Ten tijde van de Franse Revolutie werd de koningin gevangengezet. Pogingen om haar te redden liepen op niets uit. Op 16 januari 1793 werd Lodewijk XVI terechtgesteld. In oktober van dat jaar begon het schijnproces tegen Marie-Antoinette, waarin zij onder andere van samenzwering en incest met haar zoontje werd beschuldigd. De koningin werd schuldig bevonden. Op 16 oktober volgde ze haar man naar de guillotine.

Kirsten Dunst zal de rol van Marie-Antoinette gaan spelen. Dunst werkte eerder met Sofia Coppola aan The Virgin Suicides, Coppola’s debuutfilm. Ik vind haar maar niets, maar veel regisseurs blijven trouw aan de acteurs met wie ze begonnen zijn. Hier kunnen jullie al een blik werpen op de eerste beelden van de film met deze wel heel bizarre maar verrassende, muzikale trailer.

De muziekkeuze is op zijn mist vreemd te noemen, maar dat bezorgt meteen een andere lectuur voor dit “kostuumdrama”. Visueel ziet alles er in ieder geval verbluffend uit. Wat mij echter zorgen baart, zo op het eerste gezicht, is de gehele cast. Te beginnen bij Louis XVI. Deze rol wordt vertolkt door het neefje van Francis Ford Coppola, Jason Schwartzman. Jason kennen we van zijn teenager quickies zoals Slackers, Spun en was onlangs nog te zien in Bewitched en Shopgirl. Hij is grappig …maar hem casten als Franse koning?

De Count Mercy d’Argenteau wordt dan weer gespeeld door de tv-komiek Steve Coogan. Ik heb steeds minder iets tegen het gebruik van tv-acteurs, want de kwaliteit van tv-producties worden op acteervlak met de jaren steeds beter; maar Steve is nu ook niet meteen een acteur die je zou casten in een 18e eeuws drama. Evenmin als die andere acteurs, zoals: Rip Torn (King Louis XV), Asia Argento (Madame du Barry) of Molly Shannon (Anne Victoire). Ik hoop dat we bij het zien van deze film niet de indruk zullen hebben naar Lost in Translation 2 te kijken. De film komt bij ons uit op 24 mei 2006.


***Related Posts***
15/11/2006: Beyoncé Knowles en Eva Longoria spelen lesbisch koppel in Sofia Coppola film
30/10/2006: Saw III scoort, Marie Antoinette verliest
29/05/2006 : Sofia Coppola uitgejouwd in Cannes

2 Comments

 1. |sm|

  betekent zoveel als scarlett johansson voor mij. als haar naam op de affiche staat ben ik erbij! 🙂

  Reply
 2. dennis

  ziet er fijn uit. Ik heb wel zitten snurken tijden Lost in Translation. Maar zolang er genoeg meiden rondhollen in lingerie ben ik al tevreden.
  😉

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *