Cars, het laatste Disney-Pixar vehicle

De samenwerking tussen Disney en Pixar heeft nu al een aantal knappe animatiefilms opgeleverd: Toy Story, A Bug’s Life, Toy Story 2, Monsters, Inc., Finding Nemo en The Incredibles, waarvan de laatste twee een Oscar in ontvangst mochten nemen voor beste animatiefilm. Het contract dat beide partijen hebben getekend is nog goed voor één samenwerking : namelijk voor Cars (2006). Daarna wil vooral Pixar er de brui aan geven.

Disney neemt bij de films alleen de distributie en promotie voor haar rekening; denkwerk, schrijfwerk en productie worden allemaal door Pixar zelf gedaan. De kosten en opbrengsten voor films worden door beide partijen gedeeld, waarbij de rechten voor de films en hun personages naar Disney gaan en er ook nog zo’n 15% van de inkomsten aan Disney betaald wordt, als fee voor de distributie. Een contract vooral in het voordeel van Disney en een beetje op de rug van Pixar.

Pixar wil het liefst alle productiekosten zelf betalen, waardoor ze de rechten kunnen behouden en natuurlijk de volledige opbrengst. Een percentage zou nadien naar de distributeur gaan. De partijen probeerden hier al eerder uit te komen, maar tot nu toe zonder resultaat. Robert A. Iger van Disney heeft echter dinsdag wederom met Pixar gesproken om te kijken of er toch nog mogelijkheden zijn tot samenwerking.

“I’m not sure I really want to give you odds. We’ve had really good discussions. The fact that we are having a dialogue is a really good thing, and it has been really healthy. We’d certainly like to find a way to continue to do business with them, and I think the feeling is mutual.”

Waar Iger waarschijnlijk op doelt, zijn de mogelijke sequels. Zonder de creatieve input van Pixar zal het niet gemakkelijk zijn voor Disney om een Finding Dory (2016) of Monster inc. 2 af te leveren. Ik bedoel, als je kijkt naar een paar recente Disney films, zoals The Emperor’s New Groove, Atlantis of Treasure Planet, dan weet je wel dat Disney niet in staat zijn een boeiend verhaal te vertellen. Misschien is de tijd aangebroken voor Iger om de stal even uit te kuisen, of hij zal nieuw werk mogen zoeken.

Geniet alvast van de laatste samenwerking tussen Disney en Pixar, met deze teaser trailer van Cars, en voor de mensen met een snelle computer is hier de HD teaser trailer. De film is geregisseerd door John Lasseter die eerder al Toy Story 1 & 2 en A Bug’s Life regisseerde. Cars zal bij ons in de zalen zijn vanaf 28 juni 2006.

***Related Posts***
13/05/2006: Toy Story 3 & nieuwe Cars trailer
03/04/2006: Puss in Boots: The Story of an Ogre Killer
23/03/2006: Shrek the Third
24/01/2006: Disney biedt 5,7 miljard dollar voor het animatiebedrijf Pixar
15/01/2006: Ice Age 2 trailer
02/05/2005: Justin Timberlake in Shrek 3
19/03/2005: Fox Animation maakt ook Ice Age 2
26/02/2005: DreamWorks Shrek spin-off: Puss in Boots
19/09/2004: Pixar’s The Incredibles

5 Comments

 1. TTC

  heb ik deze zomer es gezien. Ziet er leuk uit. Wij (onze tuningclub) zijn alvast van plan om deze te gaan bekijken. Het was als grap bedoeld, wij die constant met onze ‘cars’ bezig zijn, hadden het plan opgevat om eens ‘andere’ cars te gaan bekijken.

  Maar eerlijk, ik wil deze graag zien, staat zeker op mijn lijstje ‘te bekijken’. 😉

  Reply
 2. dave

  dat je niet ontgoocheld zal zijn. Die teaser vind ik ijzersterk. Hebben jullie een blogje of site van jullie tuningclub, TTC?

  Reply
 3. TTC

  forum vind je hier: http://p1.forumforfree.com/tuningclubmm.html

  Mijn eigen site via deze link: http://www.sylviespassat.be
  Voorlopig wordt er aan gewerkt (tuningseizoen ligt nl. stil nu), maar kom gerust es piepen wanneer ie weer online is! 😉

  Reply
 4. dave

  ik kijk er naar uit. Laat maar een berichtje achter wanneer SylviesPassat.be online is.

  Reply
 5. jana

  cars? suuuuuuuper zoooooooooooo tof

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *