“Lost”, een dure ‘tv-soap’

Het moet gezegd worden. De tv-drama reeksen zijn de laatste tijd echt wel in trek en de kwaliteit en complexiteit verhoogt zienderogen. Zo is er bijvoorbeeld Alias, Six Feet Under, 24 en, onlangs begonnen op VT4, Lost, de serie van J.J. Abrams (Alias) … of Anthony Spinner, die momenteel een rechtszaak heeft aangespannen tegen de makers van Lost wegens fraude. Blijkbaar zouden ze zijn ideeën hebben gestolen. Hij eist een erkenning op de generiek en een percentage op de winsten en verkoop van de serie waar hij zou gerechtigd op zijn. Officieel werd de serie geschreven door Damon Lindelof, Jeffrey Lieber en Abrams zelf.

jj abrams,lost,anthony spinner,Damon Lindelof,Jeffrey Lieber

”Lost”, die een Emmy Award in de wacht sleepte voor beste drama, blijkt de duurste te zijn van de 4 die ik heb opgesomd en misschien ook wel de meest overroepen. In deze typisch Amerikaanse post 9/11 serie zien we 48 mensen stranden op een onbewoond eiland in de Stille Oceaan na een vliegtuigcrash, en moeten een hecht team vormen willen ze overleven. Maar op het eiland zijn ze blijkbaar niet alleen… Voor de fans van de serie zou ik hier stoppen met lezen, want ik vond de eerste aflevering om het zacht uit te drukken maar flauwtjes.

Dit is mijn review geschreven na het zien van de eerste aflevering. Net zoals ik de eerste aflevering van “24” ooit heb besproken, doe ik dit opnieuw met “Lost”. Uiteraard kan ik er volledig naast zitten wanneer ik alle afleveringen na elkaar zou zien. Of misschien sla ik wel de nagel op de kop met mijn oordeel over het eerste puzzelstukje. Maar aangezien er prijzen worden uitgereikt voor pilootafleveringen en de eerste aflevering echt moet kunnen overtuigen, vond ik het interessant om even te posten wat mijn bevinden waren. Leve de vrije meningsuiting!

Ze pakken uit met het grote geschut, maar de uitwerking is nogal dunnetjes. Uiteraard blijf je wel kijken naar de grote sets en mooie decors, maar dit blijft echter een tv-serie. Verwacht dus om de haverklap geen vliegtuigcrash. Het zou zelfs kunnen dat een groot stuk van het budget is opgebruikt met deze intro en dat ons nog enkel soap-achtige verwikkelingen staan te wachten. Kenmerkend aan dergelijke series is dat ze tergend traaaaaaag vooruit gaan. Zo traag dat wij allemaal verstrikt zullen raken in de verschillende kleine incoherente verhaaltjes van geen belang. Spannende serie…voor mensen die 13 jaar of jonger zijn.

Bij het lezen van de korte inhoud was ik zeer onder de indruk, maar mijn ontgoocheling was des te groter. Ik ben een grote fan van “24”, ik hou enorm van “Six Feet Under”, “Alias” is een zalige serie, maar “Lost” is gewoon CRAP! Alles ziet er nogal fake uit en ronduit belachelijk. Het script trekt op de ballen, de scènes en dialogen zijn cliché, de casting lijkt wel op een samenraapsel van 90210-acteurs en de vrijgezellen uit Temptation Island en het hoofdpersonage heeft evenveel charisma als een koelkast. Maar wat mij nog het meest irriteert bij het zien van de eerste aflevering, is dat ik het verdere verloop al kan raden. – Oppervlakkige conflicten tussen de verschillende personages terwijl het bulderende beest in de struiken de theorie van de 10 kleine negers toepast. –

Merk op dat wanneer je 2 à 3 afleveringen mist, dit nog niet dramatisch zal zijn gezien er waarschijnlijk weinig zal gebeuren. Lost is een typische tv-formaat. Het is jammer als je niet meer weet wie een relatie heeft met wie, laat staan wie de personages uiteindelijk zijn (en we hebben er 48 !). En dan zou de kans bestaan dat de toeschouwer gaat wegzappen. Vandaar ook het belang van hun groots opgezette intro. Maar ik denk dat als je later inpikt je nog altijd wel zal kunnen volgen. De personages zijn zo voor de hand liggend dat de situatie wel meteen duidelijk zal zijn. En dit in tegenstelling met een serie zoals “24”, wat een typisch cinema-product is met een minimum aan banale conflicten en een knap uitgeschreven verhaallijn met tientallen complexe plotwendingen. Je moet de situatie kennen en kan dan pas voluit genieten van de serie. Lost is duidelijk meer character-driven dan plot-driven, maar met stereotiepe personages (de hero MacGyver dokter, de verloren junkie, een gedrogeerde rockster, de hautaine blondine met knap lichaam, de natuurlijke vrouwelijke partner voor onze held, … en ik zou het nog vergeten, de gezellige dikkerd) wordt dit maar een saaie bedoening.


jj abrams,lost,anthony spinner,damon lindelof,jeffrey lieber

© American Broadcasting Company

Het probleem ligt niet aan de production design. Ik denk dat het geld goed is besteed. Ik verwacht knappe cinematografie en een paar leuke visuele effecten. Er zitten zelfs een paar goede acteurs tussen de bende. Het probleem ligt volgens mij echt aan het onvolwassen script en de flauwe regie. Het verhaal begint al surrealistisch met ons hoofdpersonage (Dr. Jack Sheppard, yeah right, de naam zegt al genoeg) die een paar honderd meters van de crash ligt tussen hoge bomen. Hij overleefde miraculeus, net zoals 47 andere passagiers terwijl het vliegtuig letterlijk uiteengerukt is. En dan krijg je zo’n typisch figuratie shot met mensen die heen en weer lopen rond een paar brokstukken met verzorgde make-up, mooie kleine verwondingen en uiteraard rimpelloze H&M kleding (die gendurende de uitzendingen waarschijnlijk wel zal variëren alsof ze elk nog hun bagage hadden). Je zou maar eens uw jonge doelpubliek uit het oog verliezen. Maar hebben die schrijvers al OOIT EENS EEN VLIEGTUIGCRASH GEZIEN?? Hebben zij enig idee van de impact van brokstukken van een lijnvliegtuig. Enkel Bruce ‘Unbreakable’ Willis had dit avontuur kunnen overleven, en dan nog…

Ik verwacht naar het einde toe, na x aantal afleveringen/seizoenen (ik denk toch niet dat ze het lang zullen trekken) we zullen merken dat eigenlijk niemand de crash heeft overleefd. Ik denk dat dit een soort droomsequentie is of een Identity film-actige serie waarin de makers een na-de-dood sequentie hebben uitgeschreven waar alles mag en alles kan. Ik zou geen andere verklaring kunnen bedenken of dit is gewoon een zielig en infantiel script. Op zich zou dit nog wel een leuk uitgangspunt zijn waar mensen in een virtuele wereld (à la Flatliners) moeten betalen voor hun zonden op aarde. Maar dan zijn ze nu al slecht bezig want hun expositie trekt op de ballen. Als ze dit willen vertellen moeten ze ook realistisch blijven in hun beschrijvingen. En dat gebeurt absoluut niet. Neem nu die draaiende motor. Een leuk effect, maar compleet onwaarschijnlijk.


jj abrams,lost,anthony spinner,damon lindelof,jeffrey lieberjj abrams,lost,anthony spinner,damon lindelof,jeffrey lieber

© American Broadcasting Company

Soit, ik wil nog meegaan in deze Stephen King premisse, maar dan moeten ze consequent blijven en voluit gaan voor een nieuwe wereld, en niet zomaar een spelletje vogelpik spelen. Nu hebben ze coole scènes uitgeschreven zonder enige vorm van logica, maar gewoon om de kijker aan het lijntje te houden. Ik wil échte drama en fascinerende personages en geen kartonnen figuren zoals Jack (Matthew Fox), The Ultimate all-American Hero, die in een paar minuten tijd al 5 levens heeft gered van een gewisse dood. Hij trok nog net zijn shirt niet uit om zijn superman-pak te onthullen. We vergeten uiteraard even dat HIJ HONDERDEN METERS VER UIT EEN VLIEGTUIG IS GESLINGERD EN OP ZIJN RUG IS GELAND. Deze personages zijn allemaal dood of gaan straks allemaal uit hun bed vallen. Waarom heb ik een hekel aan voorgekauwd materiaal? Waarom verdraag ik niet dat ze ons de pap in de mond geven? Ha ja, ik weet het weer, OMDAT ER BETERE SERIES OP DE MARKT ZIJN DAN DEZE TROEP.

“Lost” is Gilligan’s Island meets Lord of the Flies meets Cast Away meets Daylight. Er zullen dus zeker en vast momenten van spanning en extase zijn, maar als je op zoek bent naar een echt ‘verhaal’ vrees ik dat je op je honger zal blijven zitten. Tenzij jullie natuurlijk te vinden zijn voor getelefoneerde maatschappijkritiek. In dat geval heb ik nog een film voor jullie, The Village. Het is mijn overtuiging dat de serie gebaseerd is op een samenraapsel van onnozele cliffhangers die snel op de zenuwen zullen werken. En ik zwijg dan nog van het “monster” in de struiken die de buurt “terroriseert” en die we waarschijnlijk niet eens zullen zien in de eerste (gok) 10 afleveringen, kwestie om op een goedkope manier de spanning erin te houden. En tot spijt van wie het benijdt, zullen die mensen die daar rondlopen ook allemaal wel cliffhangers aanbrengen, al dan niet via vervelende flashback’s. Of de serie ook met onthullingen voor de dag zal komen valt nog af te wachten. Maar antwoorden geven is uiteraard iets moeilijker dan King Kong geluidjes tussen de struiken en Spielberg-close-up shots van bange gezichten.

Ik voorspel mysterie, na mysterie, na mysterie, … zonder antwoorden. En dit is typisch aan ABC-producties. Trouwens, ABC staat voor A Bunch of Crap. Dit is allemaal speculatie en deductie bij het zien van de eerste aflevering, maar dit is ook niet de eerste tv-serie die ik heb gezien zoals jullie waarschijnlijk al gemerkt hebben. Ik hoop dat de intro totaal verschillend is van wat volgt en dat de scenaristen na hun flauwe expositie echt verrassend uit de hoek zullen komen. Maar ik vrees ervoor. En als dit niet evolueert bij de eerst volgende 3 afleveringen, haak ik af. Tot nu toe was Lost ‘a complete waste of my time’. Ik had beter een boek gelezen over fysica en zitten lachen met mensen die geloven dat jet-motoren nog kunnen draaien zonder brandstof en na een hevige crash.

***Related Posts***
19/04/2006: 45% minder kijkers voor het 2de seizoen van Lost
09/02/2006: Top 10 Beste TV Serie

40 Comments

 1. Ascardis

  Het gaat hier in feite over een groep bionische mensen. Pre-flight werd geen rekening gehouden met de verhoogde massa van hun implants, met alle gevolgen vandien. Dat monster in de struiken zal dus nog heel lange tijd uit beeld blijven omdat het een tijdje zal duren vooraleer hij zijn eerste slachtoffer verteerd zal hebben.

  24 -> 10/10
  6 feet under -> 9/10
  Alias -> bedoeld ge die serie met die *kuch* spionne? Ah ja, ik herinner mij die aflevering waar ze moest “infiltreren” in Budhapest (was het?) en waarbij ze een ongelooflijke low-profile knalroode pruik droeg. Ik had haar bijna niet herkend in die grijze massa…
  Enfin ik moet toegeven dat ik nog maar bittter weinig afleveringen heb gezien van “Alias”, maar dat komt misschien omdat ik me dan ook niet blind zit te staren op da grietje en dat inhoudelijk de serie bedoeld is voor 16 jarigen ;p

  Reply
 2. dries

  Ik ben zowel fan van Alias, 24 en Lost. Ik kan zeggen dat jullie met jullie kritiek gewoonweg te vooruitvarend zijn.
  Lost biedt idd mysteries (maar het gaat sneller vooruit dan Carnivale), het is idd soms ongeloofwaardig (dat is 24 ook) maar bovenal, Lost moet het ook hebben van zijn 14-delige cast. (en néé, het is geen monster eet iedereen op) De serie is karakter-driven, momenteel zien we heel oppervlakkige cliché karakters, maar zodra we elk zullen ontdekken met flashbacks wordt dit helemaal anders.
  Lost is ook geen soap! Ok, er hangt elektriciteit in de lucht, maar het is geen soap.
  tja, Alias is een topserie, en ik zou die niet veroordelen op 1 aflevering. (Het is zeker geen meerwaarde realistische spionnenserie zoals Spook) Alias moet het net als 24 hebben van zijn cliffhangers en verbazende actiescenes.

  Reply
 3. dries

  ochja, 455 200 kijkers voor Lost.
  trouwens, als je de eerste aflevering van 24 nog eens gaat bekijken, dan ga je ook niet veel goeds te vertellen hebben.

  Reply
 4. dave

  @Ascardis: 😀 inderdaad, hoe kon ik dat over het hoofd zien?! LOL.
  @Dries: ik ben niet overtuigd…
  Dat “Lost” character-driven is heb ik ook in mijn post vermeld, en dat is juist één van de redenen waarom dit een trage serie zal zijn. Binnen 10 afleveringen gaan we nog eens babbelen en je zal zien waar ze staan ten opzichte van de eerste aflevering. En nogmaals, dit is deductie van mij, gezien de serie nog niet helemaal uit is op tv. Toch heb ik zo’n voorgevoel dat ik er niet ver naast zal zitten.
  Trouwens, als het ‘character driven’ is, betekent dit dat de emotionele interacties en relaties tussen de hoofdpersonen het middelpunt zijn van alle aandacht. In “Lost” zien we een aantal plotlijnen die door elkaar lopen en waar er, volgens mij, nimmer een duidelijk einde zal komen. Per definitie zou dit toch wel dicht aanleunen bij een ‘soap’. Het is misschien niet meteen bestemd voor huismoeders, maar ik had ‘soap’ dan ook gebruikt als een soort boutade, die bij nader inzien misschien toch niet zo misplaatst is. 😉
  Elke serie of film heeft wel een zekere onwaarschijnlijkheids-gehalte. Maar kan je mij een voorbeeld geven van wat ongeloofwaardig is aan “24”? We zullen dit dan even toetsen ‘met een man die nog kan rondlopen terwijl hij zomaar eventjes honderden meters is weggeslingerd uit een vliegtuig en geland op een boogscheut van een nog draaiende afgerukte jet-motor.’
  “momenteel zien we heel oppervlakkige cliché karakters, maar zodra we elk zullen ontdekken met flashbacks wordt dit helemaal anders. ” Dat is juist mijn punt. Een serie die zoveel geld heeft gekost zou beter moeten weten. Als je het goed herrinnert (en ja, ik vind de eerste aflevering van “24” veel beter dan de eerste aflevering van “Lost”) had “24” slechts een aantal lijnen nodig om intrigerende personages voor te stellen, denk maar aan het dubbelzinnige personage van George Mason en de listige rol van Sheri Palmer. Met de weinige middelen die voorhanden waren- want hun concept werd niet meteen gesmaakt door de studio – konden ze meteen de spanning opbouwen en intrigerende personages uittekenen. In “Lost” heb je een pak personages en om eerlijk te zijn laten ze me allemaal koud. Dit kon vééél beter uitgewerkt worden.
  “Het is zeker geen meerwaarde realistische spionnenserie” Dit is een smaakoordeel, en hier verander ik nogmaals met jou van mening.
  Kwestie van Alias. Ik heb te weinig afleveringen gezien, maar moet toegeven dat ik niet geheel gevoelloos ben voor de charmes van Garner. “She is so sweat.”

  Reply
 5. dave

  kan je mij het linkje doorsturen van de site met de kijkcijfers van gisteren? Ik ben dol op statistieken, en soms heb je wel eens cijfers nodig om te zien waar de interesses van mensen liggen.
  😉

  Reply
 6. Dries

  VT4 verspreidde een persbericht met dat cijfer; dat was onder meer terug te vinden op showbizzsite.be en fmradio.be Top 10’s enzo zijn terug te vinden op de vtm-site (top 10 per dag – maar daar staat lost niet tussen) en op humo-site (top 15 per zender per week)

  Zoals je weet ben ik ook een ongelofelijke 24-fan en heb gisteren echt genoten. Maar ik doelde op het feit dat ook gisteren daarin enkele onwaarschijnlijke dingen gebeurd zijn. Ik vind 24 fantastisch, maar realistisch en meerwaarde is het niet, en dat hoeft ook niet, das juist de charme van de serie. Net zoals Alias totaal ongeloofwaardig is, in het minst door de scifi-elementen (Rambaldi)
  Spooks (BBC spionnenserie, Seizoen 4 donderdag om 22u op BBC1) is veel realistischer, en ik geniet van die serie op een heel ander ‘level’. Spooks ben ik geneigd meerwaarde te noemen, maarja, dat is geen waardeoordeel. In de serie zit o.a. vaak maatschappijkritiek, maar dit betekent niet noodzakelijk dat de serie daarom ook beter of meer genietbaar is dan 24.
  De BBC serie Hustle bijvoorbeeld, over een bende oplichters, even goed als ocean’s eleven, wel zoiets noem ik gewoon meerwaarde omdat je jouw hersens niet mag afleggen. Eerlijk gezegd, bij Alias, Lost en 24 kan je dat nog wel.

  Ik vond jouw review wel heel erg negatief (je zei zelfs Troep). Ik heb al het volledige eerste seizoen gezien van deze serie en ben een echte fan geworden, net zoals ik fan ben van 24 en Alias.

  Ik zou ook een waslijst aan dingen kunnen opnoemen die slecht waren aan de voorbije seizoenen van 24. Maar de balans slaat ferm over naar positief, ik denk dat er heel wat positive dingen in Lost ook zijn te bemerken.
  Ik wil afsluiten met een ode aan zowel Joel Surnow & Robert Cochran? (24 – La Femme Nikita) als aan JJ Abrams (Alias – Lost .met hulp van Damon Lindelhoff). Ik kan niet wachten op MI-3!!!

  Reply
 7. karen

  De meningen zijn precies nogal verdeeld na de eerste aflevering van Lost. Ik moet wel bekennen dat ik de eerste aflevering nog niet gezien heb, ik heb daarentegen een uur lang op een stelletje eikels in Expeditie Robinson zitten kijken, lang geleden dat ik mij nog zo geërgerd heb. Maar goed, dat is een beetje off topic.
  Ik wil hier ook wel even in de bres springen voor Alias, ik vind dat je je kopje toch redelijk goed bij Alias moet houden want anders ga je heel dat Rambaldi, SD6 en The Covenant ook niet kunnen volgen. En natuurlijk is Alias niet relealistisch maar is 24 dat dan wel?
  Je kan geen enkele serie beoordelen op 1 aflevering, niet Alias, niet 24 en ook niet Lost. Geef het gewoon een kans.

  Reply
 8. dave

  twee filmfreaks. Dries, jij hebt een site over series, Karen een site van Alias, ik een site van 24. We hebben alledrie onze voorkeuren. Toch, ik vond de eerste aflevering troep, maar ik heb afgesloten dat ik de andere aflevering (teminste 3) wel zal volgen. Het is dus een review over de eerste aflevering, dus zoek er ook niet teveel achter. De volgende aflevering kan compleet anders zijn en misschien ga ik dan ook mijn mening moeten herzien. Maar nu zie ik het zo…

  Reply
 9. dries

  ik heb een pagina gemaakt met jullie mening op. (heb link geplaatst)
  http://lost.deserie.be/meningen.php
  als jullie er een probleem mee hebben, verwijder ik het meteen.

  Reply
 10. dave

  thanks voor de link.
  Wel klein detailke. Karen heeft zonet gezegd dat ze de eerste aflevering nog niet heeft gezien, dus kan je moeilijk schrijven van ‘mening door Karen’, niet?
  Trouwens Dries, jouw site ziet er echt heel verzorgd uit. Je steekt daar ook veel tijd in zeker?

  Reply
 11. dave

  mij maakt het eigenlijk niet veel uit. Ik merk het gewoon op en jullie doen ermee wat jullie willen. Als er maar discussie op gang kan komen ben ik ervoor.
  Trouwens, wanneer schrijven jullie eens iets over “24” zodoende ik dat op mijn blog kan zetten! Bijna 5000 hits in iets meer dan 20 dagen. Alle begin is moeilijk maar we komen er wel!

  Reply
 12. Dries

  Ik schrijf soms iets over 24. Maarja, ik kan gewoon niet elke dag iets schrijven, ja, ik steek eigenlijk wel veel tijd in die site, maar ik probeer de microbe onder controle te houden.
  ik heb op mijn 24-pagina allesinds een linkje naar jouw 24-blogje staan.

  Reply
 13. karen

  Ik heb ook geen probleem met de link, maar idd mijn post is niet echt een mening want ik heb de eerste aflevering nog niet gezien, het was meer een soort preview.
  Ik kende je site al wel Dries, idd een heel knappe site, ik heb overigens nog een tijdje op je forum gezeten maar ik ben mijn paswoord kwijt 🙂
  En zwijg me van veel tijd steken in websites …

  Reply
 14. Peter

  Dude LOST komt nou al bijna een jaar hier en als t verhaal vordert wordt het veel dieper en stukken beter… jij gaat t nou vergelijken met jou favoriete erie 24 dat het niet is. ik ben van beide een grote fan en denk nou maar niet dat 24 zo goed is, want toevallig hebben ze altijd 24 uur nodig om een enorm grote terreur actie te vermijden en elk eind van het uur moet er weer wat spannends gebeuren wat een beetje flauw is… de serie zelf is extreem goed en vooral door de goed uitgedachte plottwisten (wat ook wel soms een beetje erg diep gaat vor een klein dagje) de cast is dan uiteraard nix mis me. LOST vind ik misschien wel beter vanwege de enorm lekkere sfeer die het opbouwt en net als 24 de coole cliffhanger einden heeft (wat altijd aangenaam is moe k zeggen want dan wil je t vrvolg graag snel zien :)) dus ga nou een serie niet beoordelen op de pilot… kijk er wat meer naar en je zsult merken dat het een bijzonder goede serie is die overduidelijk een Emmy verdiend heeft

  Reply
 15. dave

  En waarom zou ik geen pilot mogen beoordelen? Is er een wet tegen een mening te hebben over een eerste aflevering van een “soap”? Wist je trouwens dat er zelfs Awards worden uitgedeeld voor Pilots ?! Tuurlijk valt er veel te zeggen over hoe een serie zijn fundamenten legt, en daar ging mijn review ook over. Niet over het algemene verhaal of de karakter-ontwikkelingen. En voor zover ik weet geef ik de serie nog een kans (lees einde van mijn review).
  Sorry dat ik momenteel niet van dezelfde mening ben als miljoenen fans. Iedere dag, wanneer ik tijd kan vrijmaken, geef ik mijn mening over allerhande film relevante onderwerpen. Uiteraard bestaan er verschillen in meningen, en dat is maar goed ook. Weet je, ik had die filmblog zelfs niet begonnen als de mogelijkheid niet bestond om juist met andere mensen over films te praten. Maar gezien de vele reacties en mails die ik ontvang, vinden blijkbaar veel mensen mijn mening relevant genoeg om te lezen. Soms gaan ze akkoord, soms niet. Maar we kunnen erover spreken en dat is het belangrijkste.
  Ik verplicht ook niemand om deze review te lezen. Meer nog, ik waarschuw de fans dat ik de aflevering ontgoochelend vond. De eerste aflevering vond ik zwaar sucken, en heb ook verteld waarom ik dit vond. Ik heb er ook bij verteld dat het best zou kunnen dat ik mijn mening zal moeten herzien. Maar kom mij niet vertellen dat ik mijn mening niet mag schrijven, dude.

  Reply
 16. Peter

  van mij mag jij je mening wel geven want das juist zo leuk aan deze blog, maar je klinkt zo verzekerd dat LOST zuigt terwijl je alleen nog maar de pilot hebt gezien. dat mysterie opbouwen wat je zei was wel waar, mar das op een hele goeie manier uitgewerkt en er ontstaat als het ware een grote verhaallijn. en who the fuck cares als er iets niet in het echt kan gebeuren???

  is dat niet juist het leuke aan film en tv?

  Reply
 17. dave

  suspension of disbelief, maar er zijn voorwaarden en grenzen.
  1. de film/serie moet goed zijn. (bv in een goede actieprent van Michael Bay mag de regisseur de grootste explosies gebruiken of de meest uitzinnige stunts. Maar Bay houdt zeker rekening met realisme en basis gravitatiewetten)
  2. de onwaarschijnlijkheid mag geen bovennatuurlijkheid worden tenzij de film daarmee iets wil zeggen of dat het een terugkerend stijlelement is in de narratie van de film.
  3. dat ze er spaarzaam mee omspringen en dat het niet alleen gebruikt wordt om “coole” shots mee te maken.
  Dus ik wil best mijn ogen sluiten voor een man die nog kan lopen nadat hij honderden meters ver in de lucht werd geslingers, ik wil nog aanemen dat een vernielde jet-motor nog kan draaien zonder kerosine-toevoer en elektrische leidingen. Ik wil nog geloven dat al die mensen daar rondlopen alsof ze van hun fiets gevallen zijn. Maar als daarbij de personages mij allerminst intrigeren of aanspreken, dan begin ik het al moeilijkte krijgen.
  Geloofwaardigheid in films mag je niet te snel onderschatten, want veel filmfreaks letten daar op. Ze zouden in alle staten zijn moest Batman plots beginnen rondvliegen. I know I would…

  Reply
 18. Peter

  jah oké das wel waar, maar LOST gaat ook heel erg over het bovennatuurlijke, tenminste zo lijkt het heel erg in ieder geval, want het eiland is heel bijzonder en als je t volgt zal je merken om welke vele(ja das wel waar t zijn er veel mar wel cool) redenen.

  Reply
 19. dave

  als je maar half mijn review leest en het fatsoen nog niet kan opbrengen om respect te hebben voor andermans mening, ook al is deze maar over een piloot van een serie, dan ga je maar best ergens anders uw beklag gaan doen. En als je commentaar schrijft, geef dan geen SPOILERS !!! Los van uw scheldtirade wil ik nog een paar dingen rechtzetten.
  Quote Liam: “Ik weet niet wie dit artikel geschreven heeft”
  Ja daarvoor moet je een minimum aan scholing hebben gevolgd om dit te weten te komen. Probeer misschien eens onderaan de tekst te kijken.
  Quote Liam: “Ten eerste: Commentaar op het decor, ze hebben een echt vliegtuig gebruik en ze zijn werkelijk in de jungel (hawaï)”
  Neen, daarover had ik nu net geen kritiek op. Integendeel, ik zei dat de production design correct was en dat ze het geld goed hadden besteed.
  Quote Liam: “Er komen wel degelijk antwoorden op de vragen die gesteld worden, natuurlijk krijg je die niet allemaal in het eerste seizoen.”
  En ik die dacht dat er nog antwoorden gingen komen in het eerste seizoen. Lap, daar gaat mijn magere hoop.
  Quote Liam: “Elke aflevering gebeurd er wel iets die je aandacht vasthoud en die je via een plotwending laat zien wat een fantastische schrijvers aan die serie wel niet bezig zijn. De personages zijn dan ook alles behalve cliché zoals op het eerste moment blijkt.”
  Los van uw dt-fouten vertel je mij eigenlijk niets nieuws. Het is de essentie van een serie om telkens de spanning tot op een hoogtepunt te drijven. Maar er zijn verschillende manieren hoe je ditkan doen. Mijn voorgevoel na het zien van de eerste aflevering was dat ‘Lost’ een serie was die veel vragen en mysteries zou rondzwieren, zonder antwoorden te verschaffen. En blijkbaar krijgen we dus die antwoorden NIET in de 1e episode, wat ook meteen leuk is om te horen. Hartelijk dank Liam voor deze SPOILER!
  Quote Liam: “De serie moet namelijk nog enkele jaren verder.”
  Dat heeft Liam goed gezien. Heb jij anders een groothandel in platitudes of doe je dit als hobby?
  Quote Liam: Het zou banaal zijn, die mensen om hun leven te laten strijden als het is om te ontdekken dat ze al dood zijn.
  Dit hoeft niet banaal te zijn. Hangt er vanaf hoe je het kan uitwerken. En dat is nu juist het punt van mijn review over DE EERSTE EPISODE van Lost, zonder voorkennis van de andere episodes!!

  Reply
 20. Peter

  wat kunne jouw spoilers sgelen als je de serie al hebt opgegeven ???

  Reply
 21. dave

  Wat kan het mij schelen? Wel veel, gezien ik nog altijd wel de volgende afleveringen wou bekijken en voor de andere lezers van dit forum.
  Voor een gezicht te krijgen kan je misschien best uw eigen internet-site/blog toevoegen.

  Reply
 22. Peter

  nope ik ben Peter Meijers uit Hollandia

  Reply
 23. karen

  lol, dat gaat hier wel zeer goed vooruit. Zou skynet ook geen top 50 willen maken met de berichten met de meeste commentaar? 🙂
  En ik kan helaas nog altijd niet meepraten want ik heb de eerste aflevering nog altijd niet gezien … shame on me, i know … hoewel jullie commentaren ook het lezen waard zijn 😉

  Reply
 24. karen

  Ik heb eindelijk de eerste aflevering gezien, woehoe! Ik moet zeggen dat ik (nog) niet helemaal overtuigd ben (maar dat ben ik nooit na een eerste aflevering met uitzondering van The X-Files misschien).
  Je review klopt grotendeels wel Dave hoewel je wel heel sterk overdreven hebt 🙂 Die ijsbeer vind ik maar raar, hoewel dat wel zijn reden zal hebben, en ik had wel een zeer sterk King Kong gevoel in de jungle maar troep zou ik het niet noemen 🙂

  Reply
 25. Peter

  dat klinkt zo al een stuk beter 😀

  Reply
 26. dave

  …’troep’ misschien niet, maar het scheelt niet veel.

  lol !

  Reply
 27. Liam

  Wel, sorry (sarcastisch) dat ik zo tegen je artikel was, maar het is alsof je een puzzelstuk bespreekt waar je nog maar één stuk van hebt gezien.

  Wat de dt-fouten en zo betreft, ik woon nog maar 8 maand in België, ben van Amerika naar hier verhuist, dus voor een Amerikaan denk ik dat mijn vlaams wel erg goed is, al zeg ik het zelf.

  Voor de rest wil ik enkel melden dat LOST een grote aanrader is, geloof mij, als je het eerste seizoen gezien hebt zal je trachten naar het tweede. Zelf al ben je er niet echt zot van!

  En inderdaad, ieder zijn menig! En Dave, je artikel was zo langdradig, dat ik het inderdaad niet compleet heb gelezen. Wie weet tot een volgende confrontatie lol

  Reply
 28. Fran

  ik hou zelf liever van Lost dan 24. Ben niet meer van de jongsten en ik vind Lost veel gemakkelijker om te volgen dan 24. Ik ben ook verslaafd aan soaps en na de eerste 3 afleveringen was ik snel verkocht voor de serie. Maar dat is mijn mening 😉 en hopelijk wordt deze ook gerespecteerd. 😀

  Reply
 29. dave

  voor mij moeten alle puzzelstukjes goed zijn, zeker het eerste en belangrijkste stukje van de puzzel. Als daar een hoekje aan is die niet past, dat is de ganse puzzel om zeep. En dit zou zeker niet mogen zijn voor de dure prijs die ze voor die puzzel hebben betaald.

  @Fran: Ik kan begrijpen dat “24” ingewikkeld kan zijn, maar ik raad de meeste mensen aan om de serie te huren of te kopen en ze allemaal te zien in een kortere tijdspanne van een paar dagen. “24” heeft geen soap-formule en is iets complexer, maar des te uitdagender, origineler en knapper! Maar is respecteer jouw smaak, al is die welicht verschillend van de mijne.
  😉
  😉

  Reply
 30. Liam

  Net als Lost is 24 zeker het kijken waard, elke maandag pak ik het op en kijk de eerste aflevering van die avond dinsdag en de tweede donderdag.

  Al moet ik toegeven dat de serie mij minder kan verassen dan in het eerste seizoen omdat ik nu al weet wat te verwachten en waartoe Jack in staat is. Maar het blijft goed!

  Reply
 31. RtotheB

  Ik vind dat je in jouw artikel de serie totaal belachelijk maakt . Voor je zo een zware uitdrukkingen gebruikt raad ik je aan om Lost van aflevering 1 tot en met einde te zien. Je hebt geen idee wat er te gebeuren staat , er is altijd wel iets geheimzinnigs etc..

  Dit is net als of ik een random aflevering van 24 zou bekijken en zeggen … pff kan niet volgen , wat een kutserie.

  Het verhaal is idd wel character based , maar het is van belang 🙂 er is nog altijd tijd voor een plot.

  Ik vraag mij eigenlijk af of dit jouw mening is … of meningen van andere mensen samengevat die ook maar een paar afleveringen hebben kunnen zien.

  Soaps horen nog altijd meeslepend te zijn en verwachtingsvol , en volgens mij heeft lost hiermee in zijn opzet geslaagd. Deze serie heeft niet zomaar een prijsje gewonnen 🙂

  Reply
 32. frekke

  dave geeft zijn ongezouten mening over de eerste aflevering, en als je met dit principe niet kunt leven dan is dit jouw probleem. kom de volgende keer misschien met argumenten aandraven. jou commentaar dat de serie veel prijzen heeft gewonnen is nogal dom, als je weet dat bijna alle amerikaanse series die bij ons te zien zijn in de prijzen zijn gevallen.

  Reply
 33. Liam

  We kennen allemaal de mening van Dave, geen probleem. Maar ik vraag me wel af wat je nu van de serie vindt, als je die nog steeds volgt tenminste. We zijn nu al 14 afleveringen verder, enkele raadsels zijn opgelost geraakt en enkele verassingen over het eiland en de hoofdpersonages zijn ontsluierd. Wat vind je ervan, sta je nog steeds achter je eerste artikel of heb je je mening herzien Dave?

  Reply
 34. frekke

  dat je best een chat-berchtje stuurt wat op die skynetblogs wordt je niet gewaarschuwd als er een berichtje is.

  😉
  als je mijn mening vraagt. Ik vind dat de serie stukken spannender wordt naarmate de afleveringen verder lopen. Maar ik vind het niet zo fantastisch als veel fans schijnen te menen. Ik zit dus een beetje tussenin.
  😉

  Reply
 35. TTC

  de finale!

  Ik heb alle afleveringen gevolgd. Totdat “24” liep, nam ik het laatste stuk van “Lost” op en zapte ik naar Ka2.

  “24” is inderdaad complexer, meer plotwendingen, spannender (veel spannender).

  Ik zal “Lost” niet missen. Jammer dat “24” gedaan is.

  Ik heb het volledige seizoen van “Lost” gevolgd. Elke week gekeken in de hoop wat meer wendingen te zien. Ik ben benieuwd naar het slot. Hopelijk wordt het geen “The Village”-slot als jullie begrijpen wat ik bedoel.

  Wat brengt seizoen 2 van “Lost”? Dezelfde personages die hun redding van het eiland vieren op een cruise en ten onder gaan en het weer overleven?

  De DVD-box van “Lost” kan mij gestolen worden, als je deze serie eenmaal gezien hebt, heb je ze gezien. In januari/februari ga ik die van “24” wel kopen!

  Reply
 36. De wijze man die alles laat bezinken.

  Mijn opinie, en ik probeer hiermee niemand te viseren, is dat het hier draait om vrij banale series, en Dave je hebt al het recht in de wereld om de serie af te kraken, maar het is en blijft in de eerste plaats een serie, die bedoeld is om mensen te ontspannen. En met dat doel voor ogen zijn beide (zowel 24 als LOST) zeer goed geslaagd. Verder vind ik het nogal storend dat je dit artikel schreef terwijl je nog maar één aflevering gezien had, want op één been kan je immers niet staan, dat weet elke criticus…

  Ik ben fan van beide reeksen al moet ik toegeven dat LOST mij iets meer aanspreekt en ik, in tegenstelling tot jij, 24 iets te cliché vindt (lees er de boeken van Tom Clancy maar eens op na).

  Als iemand zich aangevallen voelt hierdoor, sorry, maar dat was echt niet mijn bedoeling. Een mening blijft een mening.

  Reply
 37. dave

  Het is wel leuk dat ik voortaan de updates van de commentaren kan bijgehouden. Nu kan ik nog eens reageren. En we zitten hier al aan 37 commentaren met argumentatie. Fantastisch !!! Ik heb zo een aantal postjes die fel bezocht worden. Soms ook iets platter zoals bij het postje over Usher en mijn zonloze strijd tegen de Usherfans. Te gek!
  Ik heb het eerste seizoen uitgezien op DVD en ze heeft me meer kunnen bekoren dan wat ik had gedacht bij het zien van de eerste aflevering. Dit hebben gezegd vind ik dat de makers nog altijd iets te pretentieus een spel spelen. Ze blijven als het ware brainstormen maar vergeten de vorige vraagtekens te voorzien van een antwoord. Op den duur ben je zo verwikkeld in al die mysteries dat je niet meer staat te wachten op een antwoord. Sommigen zullen dat ervaren als een pluspunt, bij mij is dit eerder een bron van irritatie.
  Maar toch os Lost behoorlijk goed geschreven en geacteerd. Kijk ik uit naar seizoen 2? Niet echt. Ik voel me niet verbonden met de personages en de verhaallijnen die nu nog volgen laten mij koud. In tegenstelling tot een serie als The X-Files, die ook een spel speelt met de waarheid, kan zij steeds mijn aandacht trekken door heel efficiënt te “teasen”. Iets wat Lost bij mij niet kan waarmaken. Bij die laatste afleveringen van Lost (en ik heb de DVD-versie gezien in een tijdspanne van een week) had ik echt zoiets van ‘WTF’…ik heb hier betaald voor iets wat steeds nieuwe raadseltjes en plottwists uit zijn duim zuigt zonder met antwoorden te komen.
  Maar, “24” of “Lost” banaal noemen vind ik zelf een beetje magertjes. Om het voorbeeld te nemen van “24”, als banaal zijn iets is wat 17 miljoen kijkers aantrekt voor de eerste aflevering van het 5de seizoen, dan vind ik “banaal zijn” best wel interessant. In dat opzicht zijn “24” en Lost” dan even banaal als “The X-Files”. Noem mij een gek, maar ik vind dat deze series iets meer credit zouden mogen krijgen van de critici.

  Reply
 38. Liam

  In Seizoen 1 werden inderdaad veel vragen gesteld, maar geen opgelost. Daar zal in het tweede seizoen verandering in komen.

  Ik heb de eerste 11 afleveringen al gezien van het 2de seizoen en al veel vragen werden beantwoordt, zoals: “Wat zit er in het luik?” “Wat zijn die vervloekte cijfers?” “Waarom is kate voortvluchtig?” “Hoe ziet het monster in de jungle eruit?” “Vanwaar kwam het gecrash vliegtuigje waarin Boone gestorven is?” en nog veel andere.

  De antwoorden zullen niet altijd letterlijk gegeven worden, je zult dingen moeten opmerken om het beter te begrijpen. Daarvan is het beste voorbeeld aflevering 3 ‘Orientation’, hierin kom je veel te weten over het luik, als je goed oplet! Voor wie het niet zag, zal het in aflevering 9 ‘What Kate Did’ duidelijk worden. (over een intelligente serie gesproken.)

  In tegenstelling tot het tweede seizoen was seizoen 1 enkel een inleiding, nu begint, in mijn ogen, het verhaal echt op gang te komen.

  Reply
 39. join

  wat beteken de nummers,iemand an idee???,

  Reply
 40. dave

  Ik gok op een ritueel, die mensen moet indoctrineren, met als doel…soldaatjes te maken ??? Een beetje zoals de rituelen in Lord of the Flies die eigenlijk een soort code werd om ten strijde te trekken. I don’t know.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *