V for Vendetta met Natalie Portman

De tendens om stripverhalen naar het witte doek te brengen is nog nooit zo hevig geweest als in de laatste paar jaar. De CGI zet de deur open voor allerhande visuele effecten, wat vroeger teveel geld zou kosten wordt nu de regel in elke grote Hollywood productie. Er zijn weinig stripverhalen waarover men nog niet in termen van adaptatie heeft gepraat. Helaas zelfs bij ons, met pijnlijke Kiekeboe en Suske & Wiske films tot gevolg, die ik in deze post geheel zal sparen van enig commentaar. We zijn bekend met de grote strip-adaptaties zoals, Superman, Batman, Spiderman, X-Men, Fantastic 4, Hulk, en soms vergeten we wel eens dat er nog heel wat andere strip-adaptaties bestaan; zoals Hellboy, Dardevil, Sin City, Ghost Rider, The Punisher.

comics,v for vendetta,larry wachowski,wachowski brothers,hugo weaving,james mcteigue,natalie portman

En de vooruitzichten wijzen op nog meer strip-adaptaties, waaronder ook een aantal spin-offs zoals die van Wolverine (2009). Iets waar ik nog niets van heb verteld zijn de stripverhalen van Alan Moore, de creator van From Hell, The League of Extraordinary Gentlemen, The Watchmen en nu ook in samenwerking met David Lloyd , V for Vendetta (2005), op 21 december bij ons in de zalen.

Korte Inhoud: De film draait om een jongedame, genaamd Evey (Natalie Portman), die op een dag gered wordt van de dood door een gemaskerde held, genaamd V (Hugo Weaving). Een man met een groot charisma, een dodelijke vechtstijl en met een voorliefde voor misleiding. Zijn aanwezigheid zal een echte revolutie losketenen in het totalitaire futuristisch Londen. Hoe meer Evey te weten komt over de gemaskerde vrijheidsstrijder, hoe meer ze zich aangetrokken voelt tot het mysterieuze personage en zijn strijd tegen de corrupte en autoritaire samenleving.

Alan Moore, die ondertussen afstand heeft genomen van het filmproject om redenen die niet meteen duidelijk zijn, doopt bij al zijn projecten de pen in zwarte gal. Wanneer je de strip van The League of Extraordinary Gentlemen er op na leest merk je dat de vertelling veel pessimistischer is dan de filmversie en heel wat trekjes heeft van Sin City. Misschien zou dit een reden zijn voor zijn ontevredenheid, die hij nu wou manifesteren bij deze filmadaptatie. Maar laat u daardoor niet misleiden. In tegenstelling tot Frank Miller (Sin City) heeft Alan geen audio-visuele ambities en moet je zijn reactie niet meteen zien als een argument dat de film slecht zou zijn. Het is een stripverhaal-adaptatie die met een relatief klein budget in elkaar wordt gestoken en waarop veel talentvolle mensen zitten te werken.V for Vendetta is geschreven in de periode van de val van de Berlijnse Muur en de opstanden van het Iers Republikeins Leger en is een reactie op het terugkomende fascisme en het verval van de democratie.

Het scenario voor de film werd geschreven door de Wachowski Brothers, Larry en Andy (The Matrix). Vreemd genoeg lieten ze de film over aan hun regie assistent, James McTeigue die met deze film zijn regie-debuut zal tekenen, onder de hoede van superproducent Joel Silver.

Ik moet toegeven dat ik aangenaam verrast ben door de pas uitgekomen trailer, gebaseerd op het verhaal van Alan Moore en David Lloyd, gescenariseerd door de gebroeders Wachowski en geregisseerd door de eerste assistent van The Matrix-films, James McTeigue. Ik vreesde vooraf twee zaken: een zielige production design te wijten aan het kleine budget én teveel referenties naar The Matrix (vooral ook met Hugo Weaving in de titelrol) . Wel, bij het zien van de trailer valt dit dus goed mee. Beter nog, de film ziet er cool uit.

De film heeft een eigen stijl. De fotografie is donker en de design-referenties hebben iets mee van de betere ontwerpen van de jaren ’80 (meer bepaald de wereld van George Orwell in 1984) en het Nazi-regime. De dialogen in de film voelen een tikkeltje te vertellend aan, maar mijn algemene indruk is toch vrij positief.


*** V for Vendetta trailer ***

9 Comments

 1. Matula

  kben eens benieuwd of de wachowski’s ons nog iets te bieden gaan hebben?!

  Reply
 2. Den tim

  mooie blog, net zoals ik gefacineerd door film’s blijkbaar…
  bedankt om ook mijn blogje te komen bezoeken.

  Reply
 3. |sm|

  veelbelovene trailer wel!

  Reply
 4. dave

  vind ik dus ook. Wel jammer van het haar van Natalie Portman.
  :-/

  Reply
 5. |sm|

  dat groeit toch terug!
  en ik vind ze er eigenlijk wel mee staan! 🙂

  Reply
 6. dave

  🙂

  Reply
 7. |sm|

  hoe onze smaken soms totaal verschillen!
  ik heb da ook al willen doen, alles afscheren, mja, ‘k durf zo nie. ‘t werk en al…

  Reply
 8. dave

  altijd al een zwak gehad voor meisjes met lang haar !
  ;-))

  Reply
 9. agnus

  Natali Portman speelt geweldig en de film is gewoon pure fun. Lijkt echt op The Matrix.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *