Aeon Flux is bekomen van halsblessure

Het is een tijdje stil geweest rond het Aeon Flux-project, gebaseerd op de animatiereeks van MTV Liquid Television, begin jaren ’90, die in hetzelfde blok verscheen als Beavis and Butthead. Het was een cartoon aan de hand van Peter Chung, waarin we een schaars geklede geheim agente mochten bewonderen met de naam Aeon Flux, afkomstig uit het land Monica. Deze rol wordt vertolkt door de knappe Charlize Theron. De regie van de film is in handen van Karyn Kusama (Girlfight). Eén van de weinige vrouwelijke actie-regisseurs die met deze film de heldin een compleet ander gezicht kan geven. Ik kijk er naar uit.

Korte Inhoud: In een verre toekomst hebben besmettelijke ziektes het grootste gedeelte van de wereldbevolking vernietigd. Er is nog maar één beschermde stad, Bregna, die wordt omgeven door een soort luchtbel. De stad wordt geleid door een aantal wetenschappers. Aeon Flux is de belangrijkste strijdster van de Monican, een ondergronds rebellen-netwerk dat wordt geleid door de ‘Handler’. Als Aeon een missie moet volbrengen waarbij ze regeringsleider Goodman moet vermoorden, ontdekt ze iets waardoor ze gaat twijfelen aan haar motieven.

De reden van die stilte heeft alles te maken met de halsblessure die Charlize opliep tijdens het draaien van de film in Duitsland. Om dergelijke accidenten te voorkomen bestaat er zoals als …eu… een stuntman of stuntvrouw. Een soort body double van de acteur die voor hem of haar door ramen springt of nog net ontsnapt uit exploderende voertuigen of andere risicovolle toestanden. En die voor al die waaghalzerij nog zelfs geen oscarbeeldje krijgen. Maar in Duitsland hebben ze daar blijkbaar nog niet veel ervaring mee. Ik hoop in ieder geval niet dat ze het stunt-team hebben geschrapt omwille van budgettaire reden, want met de kwetsuur van Charlize en de verschuiving van de productie, zal het prijskaartje wel heel hoog komen te liggen. Er zijn acteurs die hun eigen stunts doen zoals Jackie Chan (martial artist) of een tijd geleden nog Jean-Paul Belmondo (ex-bokser). Maar dat zijn getrainde mensen die goed wisten/weten waaraan ze begonnen. Trouwens is het steeds minder noodzakelijk dat acteurs hun eigen stunts doen, want in de meeste gevallen zien we toch hun gezicht niet tijdens een stunt, en kan dit perfect ingevuld worden door een body double. Als er iets meer geld is kan er nog gekozen worden voor CGI, zoals dat gebeurde met de 83-jarige briljante acteur Christopher Lee in Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith (2005). In ieder geval heeft de manager van Charlize meteen een “no-stunt” clausule laten zetten in het contract.

Aeon Flux zou bij ons in de zalen verschijnen in december van dit jaar, maar dit werd nog niet bevestigd. Er is nog geen trailer beschikbaar, maar hiermee (wmp) of hiermee (quicktime) kan je al een beeld vormen van hoe het er op de set heeft uitgezien en waarom een stuntvrouw misschien wel was aangewezen. Het lijkt op een B-film productie, maar laten we gewoon de trailer afwachten.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *