Charlie and the Chocolate Factory

Tim Burton is niet meer zo’n ‘hot-item’ als pakweg 10 – 15 jaar geleden. Zijn voorlaatste film Planet of the Apes, waar de verwachtingen hoog waren gespannen, deed het vrij goed aan de box-office maar deed het verschrikkelijk slecht in de kritieken. Op Imdb haalt de film een magere 5.6 op 10 en voor de eerste keer werd duidelijk dat Burton ook in staat was van “platte commerciële troep”. De magie werd verbroken en Big Fish werd na Mard Attacks zijn tweede box-office flop.

De regisseur moest zich herbronnen en deed dat met de animatiefilm Corpse Bride en zette alles in het werk voor een remake van de populaire film Willy Wonka & the Chocolate Factory. Tim Burton blijft voor mij een bron van inspiratie. Hij is één van de weinige regisseurs die een eigen stijl heeft uitgewerkt, zowel inhoudelijk als grafisch. De humor is heel kenmerkend en de visuele stijl is meestal verbluffend, flirtend met gotiek of art deco.

Bij het zien van de trailer van Charlie and the Chocolate Factory heb ik wat gemengde gevoelens. Uiteraard zullen we opnieuw kunnen genieten van de zwarte humor en achterover vallen van de uitzinnige decors en mise-en-scenes. Of de film beter zal zijn als het origineel valt nog af te wachten. En dit is een beetje het gevaar met remakes, men zal gaan vergelijken met het origineel i.p.v. de film te waarderen op zijn eigen verdiensten. Ik ga in ieder geval de film in de bioscoop gaan zien. Maar of de kindertjes (de doelgroep bij uitstek) de film zullen lusten is nog maar de vraag. Onlangs bleek nog dat Johnny Depp zijn kinderen niet durft mee te nemen naar de vertoning van de film omdat zij de originele prent aanbidden. De acteur vreest vooral het harde oordeel van zijn kinderen, die zijn meest strenge critici zijn.

“My kids might just come out of the thing and go, ‘You completely missed it dad.’ …

“When they came out on set the first time to visit me and I was all decked in the Willy Wonka gear, it was like, ‘I know that’s dad, but he looks real weird. They stared at me for like two or three minutes.”

Charlie and the Chocolate Factory is vanaf 13 juli in de zalen.

***Related Posts***
02/06/2007: Johnny Depp vertolkt Litvinenko in regie van Michael Mann
25/09/2006: Rex Mundi verfilmd met Johnny Depp
25/04/2006: INXS film met Johnny Depp
01/12/2005: Johnny Depp in Shantaram
07/07/2005: Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest met Johnny Depp
12/03/2005: Johnny Depp als Saddam’s wetenschapper
24/01/2005: Corpse Bride, met de stemmen van Johnny Depp, Helena Bonham Carter en Emily Watson

2 Comments

  1. stijn

    Een hele tijd terug zag ik de teaser voor het eerst, en het zag er allemaal veelbelovend uit. De trailer vond ik dan weer minder magisch overkomen als de teaser. Maar goed ik ga toch kijken, ben grote Burton fan. Het is zoals je zegt, Burton heeft een eigen stijl uitgewerkt. Ik ben benieuwd…

    Reply
  2. |sm|

    ja, het burton gehalte druipt ervanaf. ik kijk er toch naar uit zenne en ga die zeker in de cinema zien!

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *