De 10 Slechtste Best Pictures

Einde deze week zullen de The Academy of Motion Picture Arts and Sciences de Oscars (2005) uitdelen aan de mensen die naar hun mening het voorbije jaar uitblonken in hun vak of categorie. De populariteit van de award ceremonie gaat vaak hand in hand met de kritiek die het krijgt uit verschillende hoeken. Kunst en competitie zijn niet meteen een goede cocktail. Wat mij aantrekt bij de oscars is niet zozeer de strijd tussen de films, dan wel de show die erbij komt kijken. Dit jaar is het aan de beurt van de controversiële Chris Rock om de verschillende categorieën aan elkaar te breien, in de voetsporen van Billy Crystal, Steve Martin en Whoopi Goldberg.

Hier is een voorbeeldje van de kritiek op de oscars, van het magazine Ireland Online na een enquête van Empire. Zij hebben een lijstje samengesteld van “De 10 Slechtste Best Pictures”. Dit is uiteraard enorm subjectief, maar ik kan me eigenlijk goed vinden in deze lijst. De commentaren die ze erbij geven zijn soms nogal plat en niet altijd rechtvaardig.
Maar ook dit hoort bij de SHOW:

De 10 Slechtste Best Pictures zijn …

1. Braveheart (1995)
2. A Beautiful Mind (2001)
3. The Greatest Show On Earth (1952)
4. Ordinary People (1980)
5. Forrest Gump (1994)
6. Terms Of Endearment (1983)
7. Around the World In 80 Days (1956)
8. Cavalcade (1933)
9. Rocky (1976)
10. How Green Was My Valley (1941)

Hieronder zijn een paar commentaren:

Braveheart – This typical piece of Pom-bashing from Mel Gibson is just about the all-time worst Best Picture. Randall Wallace (the writer) might have merited praise for making 14th-century history relevant to audiences who thought King Edward was a potato or a cigar, but his dialogue has all the thudding subtlety of a parody

A Beautiful Mind – wilfully dishonest screenplay and clunkily intricate direction

Rocky – It was hardly surprising that the Academy should hail a picture restoring the American dream. “Hier vergeten ze er nog aan toe te voegen dat dit jaar Taxi Driver van Martin Scorsese (veel beter dan The Aviator) compleet over het hoofd werd gezien.”

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *