Videoclipmakers vs. Reclamemakers

Geen al te goede kritieken voor Constantine, en dat is teleurstellend gezien ik toch veel verwachtingen had van de eerste langspeler van videoclip maker Francis Lawrence, die ons visueel verbluffend materiaal bezorgde voor oa. Britney Spears, Will Smith, Sarah McLachlan, en Aerosmith. Zal de mythe dan toch kloppen dat reclamemakers (David Fincher, Ridley Scott, Michel Gondry) voor verrassingen kunnen zorgen, maar videoclipmakers (Pitof, Mark Romanek, Jonas Åkerlund) geen flauw benul hebben van hoe ze fictie moeten regisseren. Er zijn wellicht uitzonderingen, maar deze bewijzen slechts de regel.

Is er dan zo’n groot verschil tussen het maken van een videoclip en een commercial? Wel,…toch voor een stuk. De beste leerschool is nog altijd kortfilms maken, omdat je op die manier bezig bent met inhoud, scene-opbouw, acteursregie, terwijl dit in mindere mate gebeurt bij commercials en quasi niet bij videoclips. Bij videoclips ga je voor de mooie beeldjes. Alles staat in functie van de sfeervolle fotografie en de coole shots. Bij commercials moet je nog altijd een boodschap vertellen in 30 sec, wat niet zo evident is. Uw shots moeten de juiste emotie dragen. De stijl en de mode-trend zijn bij reclame uiteraard ook belangrijk, maar in mindere mate dan bij clips. Bij kortfilms staat het verhaal centraal en ben je verplicht te werken naar een dramatische opbouw van je film. Het is stukken moeilijker dan het maken van een videoclip of commercial, maar het leert de cineast echt wel de knepen van het vak. Tenminste als deze het uiterste uit de kan wil halen en een minimum aan filmgevoeligheid bezit.

Maar even terug naar Constantine. Trekt de film op de ballen? Is het allemaal ‘vorm’ boven ‘inhoud’? Wel, dat is zowat de teneur van de verschillende reviews op het Net. In ieder geval mogen ze de film nog met de grond gelijkmaken, ik ga deze toch gaan zien. Al is het maar voor de speciale effecten. Trouwens moet je niet al te veel luisteren naar recensenten. Ga de film bekijken en oordeel zelf. Hieronder staan toch een paar gevatte uitspraken over de film:

“The actor’s black-on-white getup makes it plain that Constantine is one ‘whoa’ away from Neo-dom, and that Constantine likely represents the start of another Hollywood franchise with diminishing returns in its future.”
Mark Holcomb, VILLAGE VOICE

“Reeves is back to his usual monotoned self…as a routine demon-slayer who plays second fiddle to expensive special effects.”
Rob Blackwelder, SPLICEDWIRE

“Constantine is a pretentiously muddled, emotionally hollow, nonsensical film about Catholic angst, and a cancer-ridden hero who’s been to hell and back.”
Emanuel Levy, EMANUELLEVY.COM

“The end explanation seems as reasonable and metaphysically valid as a Pokémon card battle. That’s OK, though, because Constantine is all about look, sound and feel.”
Phil Villarreal, ARIZONA DAILY STAR

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *