De Amerikaanse visie volgens Swarm

Begingenerieken van films zijn vaak pareltjes van knappe en intelligente grafische vormgeving. In een paar seconden tijd vertellen ze, met beelden, typografie en muziek, op een heel eigenzinnige manier een verhaal. Vaak geven ze perfect de sfeer van de film weer, belichten ze een element of personage, of maken ze een aparte “videoclip” die in relatie staat met de film. Deze korte montages worden meestal gemaakt door grafisch designers, die hun eerste stappen in de audiovisuele wereld maken met Flash of After Effects animaties. Dit keer stel ik jullie een schitterend staaltje film voor van het gloednieuwe Londense productiehuis Swarm Films. Een kritische kijk op de visie van de Verenigde Staten en hun toekomstperspectieven, op een neo-propagandistische manier gepresenteerd. De animatie heet: What Barry Say’s en is gemaakt door Simon Robson en geanimeerd door Jim Birchenough. Ze weten perfect hoe ze hun boodschap op een efficiënte manier moeten vertalen. Met het gevoel en de look van de oorlogspropaganda uit de jaren 40, maakt Jim een fascinerende animatie met krachtige inkt die op een door de zon verkleurd papier is doorgedrongen.

Creatieve projecten zoals deze inspireren op hun beurt veel andere films, en zo loopt er momenteel bij ons een spot op de VRT van Radio 1 over de Big Bang. Uiteraard heeft deze laatste versie veel minder slagkracht gezien de visuele rijkdom niet meteen is aangewend omwille van inhoudelijke overwegingen.

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *