Thor: The Dark World (2013) *** Blu-ray review

Ik ben opgegroeid in de waan dat ik een viking was. Dat was nadat ik Old Shatterhand was en De Rode Ridder. Epische viking metal maakte deel uit van mijn tienerjaren. En nog steeds heb ik een oude voorliefde voor Oud-Europese mythologie. Toch sta ik niet meteen te springen als er een Hollywood-productie komt die de godheden en Oude Werelden op het grote doek wil gooien. We kennen allemaal de absurdistische benadering die mikt op onoverwinnelijke superhelden en speciale effecten.

thor_the_dark_world_2014_blu-ray.jpg

Maar als fan van Natalie Portman gaf ik me toch op als vrijwilliger om de DVD van Thor: The Dark World (2013) van Alan Taylor eens te bezien. Een dooie zondagnamiddag na de training, welk moment is er meer geschikt? En Chris Hemsworth neem ik er ook maar bij. En lap, blijkt dat Thor: The Dark World verdikke de sequel is. Gelukkig hoef je net zoals bij “Thuis” niet de vorige aflevering gezien te hebben om te kunnen volgen. Bepaalde zaken doen nu niet meteen ter zake en de verwijzingen naar de vorige prent zijn van een zelfde niveau als wanneer Jommeke een voetnoot in zijn tekstballonnetje heeft, verwijzend naar een vorig nummer.

Ik wil niet te denigrerend doen. Er is een publiek voor dit soort films en het uitmelken van superheroes en het maken van combinaties tussen verschillende mythologieën, comics en andere helden en franchises is nu eenmaal een geldfontein. Een geldfontein die erg nodig is om het allemaal nog visueel spannend te maken. Thor: The Dark World brengt niets nieuws onder de zon, maar stelt op het visueel vlak ook niet teleur. Het kan niet tippen aan de werelden van The Lord of The Rings, maar hoeft eigenlijk niet onder te doen voor pakweg Star Wars.

Korte inhoud: Dokter Jane Foster (Natalie Portman) is met haar vrienden op zoek naar Thor (Chris Hemsworth). Door een simpel toeval ontdekt ze een portal naar de andere werelden. In de andere werelden is er eindelijk vrede gekomen. Maar Malekith (Christopher Eccleston), de Dark Lord, zint op wraak na zijn nederlaag. Hij hoopt de Aether, een oerkracht van voor het ontstaan van het heelal, die diep verborgen zit, terug te vinden en daarmee de wereld van Asgard en anderen te vernietigen en de allesomvattende duisternis in ere te herstellen. Helaas voor Jane, heeft de Aether bezit van haar genomen en wordt zij een doelwit voor Malekith en zijn duistere Engelen. Thor ziet zich genoodzaakt haar te redden en zelfs zijn eigen volk voor haar achter te stellen. Zal de liefde tussen Godheid en nietige mens overleven, en zullen zij het kwaad kunnen overwinnen?

In dergelijke films weet je de uitkomst van te voren. Hoop en verraad. Vertrouwen en bekering. Bedrog en liefde, het loopt allemaal in mekaar over. Gelukkig straalt Chris Hemsworth toch een redelijk overtuigde godheid uit: sterk, blond, redelijk knap ogend en niet te dom. Ook Malekith en zijn handlangers vind ik redelijk goed gecreëerd. Als dienen die toch vooral om neergemaaid te worden. Zelfs Tom Hiddleston als Loki is erg overtuigend voor dergelijke rol. In de film zien we ook nog steeds Anthony Hopkins, Jaimie Alexander en Idris Elba.


 Thor The Dark World animated picture Thor The Dark World animated picture
thor_the_dark_world_2013_pic01.jpgthor_the_dark_world_2013_pic02.jpgthor_the_dark_world_2013_pic03.jpg
© Walt Disney Studios Home Entertainment

De komische noten in de film geven niet echt een meerwaarde, maar stoppen het ritme van de film ook niet te hard gelukkig. En met al die machtige Goden stellen we ook geen vragen bij bepaalde gebeurtenissen. Ik vind het wel leuk dat de Deus ex Machina eerder Homo ex Machina is geworden. Het kan verkeren. Ik heb de film uitgekeken zonder mij enig moment geërgerd te hebben. Zoals gezegd, dit is er eentje voor de liefhebbers.

De DVD, Blu-ray, VOD en Blu-ray 3D van Thor: The Dark World zijn vanaf 12 maart 2014 beschikbaar. Spijtig genoeg hebben we niet de 3D versie van de film gezien en kunnen we dus ook gniet oordelen over de kwaliteit van de conversie. Wat we wel kunnen meegeven is dat de schijf meekomt met een exclusieve vooruitblik op Captain America: The Winter Soldier (2014), naast wat behind-the-scenes materiaal, deleted & extended scenes en bovenal het audio-commentaar van van regisseur Alan Taylor, producent Kevin Feige, acteur Tom Hiddleston, cinematograaf Kramer Morgenthau.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 24 maart 2014

*** Thor: The Dark World trailer #2 ***

2 Comments

  1. Glen

    Thor is uiteraard heel knap maar hij kan deze sequel op zijn looks alleen niet dragen. Veel speciale effecten en gevechten, en op de fotografie valt niets op aan te merken, maar het verhaaltje is weer filterdun.

    Reply
  2. curly

    De Thor sequel is eigenlijk van hetzelfde niveau als het eerste deel. Nu vind ik Thor als superheld eigenlijk het minst interessante Marvel personage uit de Avengers-collectie. Zijn solo films zijn daar trouwens het bewijs van. Op de een of andere manier weet het allemaal weinig te vermaken, en het feit dat het plot zich uiteenspat over 9 werelden, komt het verhaal nauwelijks ten goede – zeker in een film van 112 minuten. Ik zie dit soort verhalen zich toch het liefst op aarde afspelen, zoals het grootste gedeelte van de eerste film. Wat dat betreft is dat in Thor: The Dark World beter, en dan met name de actie-scènes in Londen, die hebben we nog kunnen bekoren.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *