The Losers (2010) **½ Blu-ray review

The Losers (2010) verscheen in dezelfde periode als The A-Team (2010) in de Amerikaanse bioscopen maar werd overschaduwd door de sterrencast uit deze blockbuster (Liam Neeson, Bradley Cooper). Het werd een flop aan de box-office en moet nu alles inzetten op een succesvolle DVD- en Blu-ray release. Het publiek en critici zagen in The Losers een ordinaire kloon van The A-Team. Echter klopt dit niet. De prent is namelijk volledig gebaseerd op de gelijknamige stripboekenreeks van DC Comics.

the_losers.jpg

Ok, de premisse klinkt bekend in de oren en er zijn veel gelijkenissen. Maar het script van The A-Team is op zich al een kopie van een dozijn andere actieseries en -films uit de jaren ’80 en ’90. Dus goedkope namaak zou ik The Losers allerminst noemen. Ik doe er een schepje bovenop: The Losers is in alle opzichten een véél betere film. Van special effects tot acteerprestaties tot verhaallijn. Moeilijk is dat niet: The A-team is een stinker.

De Ier Liam Neeson als Amerikaans legersymbool Hannibal? Dat is toch ongepast en om mee te lachen. En het flutverhaaltje met plotgaten zo groot als de vulkaan Merapi doen dit actievehikel ook geen deugd. Regisseur Joe Carnahan suste de negatieve commentaar door te stellen dat dit part of the plan was. Hij ging namelijk voor een hersenloze, ridicule doch grappige variant op de gelijknamige successerie van de jaren ’80. Wel, als Dirk Benedict (Face uit de oorspronkelijke serie) bij de première van The A-Team al zegt dit een belediging te vinden voor de franchise van weleer, dan zegt dat genoeg. Vandaar dat ik dit commercieel product resoluut aanzie als rioolcinema, en The Losers met alle plezier omarm als een geslaagde variant.

Korte Inhoud: The Losers vertelt het verhaal over een team soldaten van de US Special Forces die op missie naar de Boliviaanse jungle worden gestuurd om er in opdracht van de CIA een wapenhandelaar en zijn geheime basis te lokaliseren en te vernietigen.

Het team bestaat uit teamleader ‘Clay’ (gespeeld door Watchmen acteur Jeffrey-Dean Morgan). Sniper van dienst is ‘Cougar’ (Óscar Jaenada). Verder hebben we wapenspecialist ‘Pooch’ (Columbus Short), computerhacker en bommenexpert ‘Jensen’ (opkomend talent Chris Evans) & Close Combat specialist ‘Rogue’ (Idris Elba). Een groot dilemma stelt zich als de eenheid ontdekt dat er kinderen aanwezig zijn in de basis. Koelbloedig de boel opblazen en wegwandelen of de aanval annuleren? Het team verkiest het laatste en weigert de luchtmacht de opdracht te geven om de basis met de grond gelijk te maken. Dat is niet naar de zin van CIA kopstuk ‘Max’ (Jason Patric), die de boel in de gaten houdt en alsnog de aanval van hogerhand goedkeurt.

Gelukkig kunnen onze elitesoldaten de kinderen nog net op tijd redden en in veiligheid brengen. Even later wordt er een reddingshelikopter gestuurd om de onschuldige slachtoffertjes te evacueren. Echter wordt deze met een langeafstandsraket opgeblazen in opdracht van Max die denkt de 5 soldaten te hebben geliquideerd. Het team beseft dat ze het slachtoffer van een doofpotoperatie zijn geworden en besluiten in de anonimiteit te treden om zo de kinderen te wreken en Max zijn wanpraktijken aan het licht te brengen. Ze worden daarbij geholpen door de mysterieuze Aisha (Zoe Saldana, bekend uit Avatar (2009)), die er blijkbaar baat bij heeft om Max te zien verdwijnen. Zij blijkt naast veel informatie, ook over een arsenaal aan wapens en gevechtskunsten te beschikken waar de ‘Losers’ handig gebruik van kunnen maken.


the_losers_01.jpgthe_losers_02.jpgthe_losers_03.jpgthe_losers_04.jpg
© Warner Home Video

Al snel ontdekt onze ploeg dat Max zelf een wapenhandelaar blijkt te zijn die op het punt staat met gestolen CIA-geld s’werelds meest geavanceerde bom aan te kopen om een terroristische aanslag te plegen… Hollywood heeft geen inspiratie meer, dat was al langer dan vandaag geweten. Nu plunderen ze een nieuwe creatieve bron: elke stilistische stripboekenreeks moet een adaptatie voor het witte doek ondergaan. Deze minder bekende comic moest er ook aan geloven.

Regisseur Sylvain White (Stomp The Yard (2007)) brengt hier leuk popcorn-vertier. De film bulkt van de zwarte humor en van de absurde actie scènes. Scenarist Peter Berg (beter bekent als regisseur van The Kingdom (2007) en Hancock (2009)) levert hier goed werk. Hij weet de comic op gepaste wijze tot leven te wekken. Geen overbodige plotwendingen die kant noch wal raken: daar waar The A-Team de mist in gaat slaagt The Losers wel in: gewoon een leuk, simpel actieverhaal brengen, zonder te veel poespas.


the_losers_2010_poster_idris_elba.jpgthe_losers_2010_poster_dean_morgan.jpgthe_losers_2010_poster.jpgthe_losers_2010_poster_chris_evans.jpgthe_losers_2010_poster_zoe_saldana.jpgthe_losers_2010_poster_columbus_short.jpg

De casting tilt de film naar een hoger niveau: Jeffrey Dean Morgan wist al te overtuigen in Watchmen (2009) en bevestigd zijn talent. Chris Evans staat al meer dan een jaar in de spotlights en lijkt goed op weg om Hollywood te veroveren. Hij staat hier solide te acteren en kan nu hopelijk finaal doorbreken met de opkomende The Avengers (2012) verfilming. Zoe Saldana is voor velen een minder bekende naam, maar speelde wel een hoofdrol in opper-blockbuster Avatar. Een opvallend mooi ensemble van acteurs dus die in de schaduw staan van de huidige elite A-listers.

De release ging in de Benelux onopgemerkt ‘straight-to-dvd’. Dat vind ik spijtig, want The Losers bevat genoeg kwaliteiten om in de zalen te draaien. Zeker als je ziet wat voor slechte producties dezer dagen wel een grootschalige bioscooprelease krijgen. Als je in het weekend simpele ontspanning zoekt na een lange werkweek, kies dan voor deze film. Hij zal niet teleurstellen…

rating


Beoordeling: 2.5 / 5

Recensie door op 20 november 2010

***Related Post***
31/03/2010: The Losers het alternatief op The A-Team

*** The Losers trailer ***

2 Comments

  1. yves

    de laatste actie scene met vleigtuig was slecht uitgevoerd. ge zag dat het fake was. liever a team dan the losers. the losers is te seriues en te voorspelbaar.

    Reply
  2. Brechten

    Qua verhaal moet je er niet veel van verwachten, maar qua actie vond ik deze toch beter dan The A-team, wat uiteindelijk op nergens sloeg. Het is een luchtige film ideaal om te bekijken na een zware werkdag.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *