Enter the Dragon van Bruce Lee herwerkt

Ik heb het op deze blog al herhaaldelijk gehad over het nut van remakes. Sommige films zijn best wel de moeite, zelfs fascinerend te noemen, de meeste remakes voegen niets toe aan het origineel of zijn zelfs tergend slechte of debiele prenten. Van sommige remakes kan je zelfs mottig worden, vooral bij films die een cult-status bereikt hebben.

Enter the Dragon poster

Mottig kan je bijvoorbeeld worden als je te horen krijgt dat ze een remake plannen van één van de beste Bruce Lee films, Enter the Dragon (1973). In deze martial art film zien we een shaolin-student die in opdracht van de Britse geheime dienst moet zien te infiltreren in een opiumbende die zich schuil houdt op een bewaakt eiland waar geen vuurwapens worden toegelaten. Regelmatig zijn er gevechtstoernooien en dat is de unieke gelegenheid om zich voor te doen als kandidaat.

Bruce Lee introduceerde de Hongkonse actiefilm in Hollywood en het was meteen een gigantisch succes. Het Wing Chun wonderkind ontwikkelde zelfs een eigen vechtstijl, beter bekend als Jeet Kun Do. De plot had iets weg van een James Bond film, alsook die rijke exotische decors en de levendige score van jazzgenie Lalo Schifrin. Regisseur Robert Clouse gaf deze prent ook een cinema-look met zijn 2.35 Panavision formaat. De climax van de film was het fameuze duel in het spiegellabyrinth.

Een remake van een Bruce Lee film is als een sequel van Terminator zonder Arnold Schwarzenegger. Maar dat zal Warner Bros een zorg wezen, want zij gaan ervan uit dat het doelpubliek (14 tot 23 jarigen) de oorspronkelijke Bruce Lee film nooit hebben gezien. Maar om ook de +23 jarigen te paaien zijn ze heel voorzichtig en proberen ze het allemaal een beetje te verbloemen door te zeggen dat het geen ‘echte’ remake is, maar eerder ‘gebaseerd op’. Maar het woordje remake heb je meteen al naam-bekendheid. Het zijn de mensen van MovieWeb die het volgende schreven:

Enter the Dragon is being remade by Warner Independent Pictures as a noir thriller. According to Variety, The Shield executive producer Kurt Sutter will be making his feature directing debut with the film, currently entitled Awaken the Dragon.

Sutter is also writing the script, which will be a contemporary drama that follows a lonely F.B.I. agent into the bloody world of underground martial arts fighting. There, he must track a renegade Shaolin monk who has been causing a lot of problems for the local police force.

Sutter stated, “I’m a huge noir fan, and this plot lends itself to the film I want to make. I wanted to set it in these underground fight clubs where the action is really raw and expose the brutality of Shaolin Kung fu. This will be more Raging Bull than Crouching Tiger, Hidden Dragon in its viciousness.”

Ok, een andere film met een andere titlel, maar gebaseerd op Enter the Dragon, dat kan ik nog net verteren. Maar dan moeten ze eigenlijk niet zeggen dat het een remake is. Kurt Sutter heeft naast “The Shield” ook het scenario geschreven van The Punisher 2 (2008). Het lijkt evident dat de man verzot is op gewelddadige actie. Of de man ook actie kan regisseren, is nog een ander paar mouwen. Mijn tante is ook fan van ‘film noir’, maar zij weet in de verste verte niet hoe ze een camera moet vasthouden, laat staan acteurs regisseren. Ik ben toch benieuwd wie de rol zal vertolken van de kung-fu held? Bruce Lee is sowieso onvervangbaar, maar er zijn toch kandidaten met een visueel attractieve vechtstijl en genoeg charisma om de kijker 90 min te boeien. Ik denk dan aan Tony Jaa of de anti-held Jet Li

***Related Posts***
24/06/2007: The Big Boss review
27/08/2006: Top 10 Slangen in films

2 Comments

  1. Accu

    Lijkt wel meer gebaseerd te zijn op Iron Monkey dan op Enter The Dragon.

    Vandamme is misschien iets te oud aan het worden, maar ik zou hem graag nog wel eens in een goeie actiefilm willen zien.

    Reply
  2. C.

    Haha het lijkt meer op Wrong Bet ofzo!

    “Lion…”

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *