Rush Hour 3 verbannen in China

Ook al mag Jackie Chan een nationale held zijn in Hong Kong, zal zijn nieuwe actiecomedy Rush Hour 3 (2007) van Brett Ratner in China niet worden vertoond.

Rush Hour 3 poster

De reden waarom is niet meteen duidelijk. Enerzijds zou het te maken hebben met een scène in de film, waarin een Chinese misdaadfamilie een bezoek aan Parijs brengt. Aangezien China het bestaan van Triad bendes zoveel mogelijk ontkent, zou deze scène de Chinese autoriteiten in het verkeerde keelgat geschoten zijn wat zou leiden tot het verbieden van de release van Rush Hour 3 in China. Een andere reden zou zijn omwille van commerciële overwegingen, althans Variety.

Het Chinese Film Bureau, dat bepaalt wat er wel en niet in de Chinese bioscopen vertoond mag worden, staat er echter op dat het verbieden van Rush Hour 3 niets met Chinese misdaad te maken heeft, maar het bureau zegt dat de beslissing puur om commerciële redenen is genomen. “Wij denken dat de film niet populair in China zal zijn”, aldus het bureau. En dat terwijl de eerste twee Rush Hour films grote box office hits in China waren.

Hoewel het Chinese Film Bureau het nooit hardop zal zeggen, hebben – naar alle waarschijnlijkheid – de strenge regels gewoon te maken met censuur. Slechts 20 buitenlandse films per jaar mogen worden uitgebracht in China. En of dit nog niet genoeg is worden de meeste films nog eens een nieuwe montage. Zo werd onlangs nog de rol van Chow Yun-Fat als piraat in Pirates of the Caribbean: At Worlds End zo goed als uit de film gesneden, omdat de Chinese autoriteiten het niet erg flatteus vonden dat de acteur als een piraat werd neergezet.


Rush Hour 3 pic 2Rush Hour 3Rush Hour 3 pic 3
Rush Hour 3 pic 4Rush Hour 3 pic 5Rush Hour 3 pic 6

Bij mijn weten is het de eerste keer dat een ‘Jackie Chan film’ verbannen wordt door de Chinese autoriteiten. Wat denken ze hiermee te bereiken? De zwarte markt een stimulans geven? Jongeren aanzetten om nog meer films illegaal te downloaden? Hadden ze nu nog gezegd dat ze de film willen verbannen omwille van de al te evidente racistische humor, dan had ik hen misschien nog een heel klein beetje bijgetreden. Bekijk gewoon de trailer en je zal zien wat ik bedoel. Uiteraard is het allemaal maar om te lachen, maar sommige grapjes zijn gewoon zo versleten dat ze een bitter smaakje nalaten. Maar de verschijning van Noémie Lenoir mag er best wezen.

*** Rush Hour 3 trailer ***

***Related Posts***
03/07/2007: Rush Hour 3 poster + trailer
06/02/2007: Chris Tucker gijzelt opnieuw Rush Hour 3
10/07/2006: Geen Jean Claude Van Damme in Rush Hour 3
07/05/2006: Geen Steven Seagal in Rush Hour 3
23/11/2005: Chris Tucker lijkt zijn slag thuis te halen
12/07/2005: Chris Tucker negotieert voor Rush Hour 3
30/05/2005: Rush Hour 3 op de wachtlijst
27/09/2004: Trilogies aan de kassa

2 Comments

  1. Jasha

    moet een financiële domper zijn voor Jackie Chan, gezien hij contractieel had onderhandeld dat de distributierechten voor Hong Kong en China hem toekwamen. (stond te lezen op berichtje van 23-11-2005) Nu ja, arm zal hij er niet van worden, want voor deze film strijkt hij zomaar eventjes 15 miljoen dollar op.

    Reply
  2. dave

    + 15% van de winsten in de States, wat ook niet verkeerd is. Maar het is inderdaad zomaar eventjes een paar miljoenen dollars minder op zijn bankrekening.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *