Hollywood schandaal !

Acteurs en regisseurs in Hollywood zijn tegenwoordig vaste klanten in de rechtbank. Van de slagen en verwondingen toegebracht door onze “gladiator” van dienst, Russell Crowe, worden we stilaan gewoon. Dat Bond-regisseur Lee Tamahori werd opgepakt voor prostitutie, daar kunnen we nog om lachen. Maar dat nu ook actie-regisseur John McTiernan (Die Hard, Predator, The Hunt for Red October) aangeklaagd werd voor liegen tegen de FBI en betrokkenheid bij het afluisterschandaal rond privé-detective Anthony Pellicano, tart alle verbeelding.

Wie is Anthony Pellicano? Wel, hij is geboren in 1944 nabij Chicago onder de naam Anthony Pellican Jr., maar hij heeft die veranderd nadat zijn privé-detective kantoor failliet ging in 1974 en waarschijnlijk om een Siciliaans tintje te geven aan zijn naam…en activiteit. In 1985 verhuisde hij naar Los Angeles. Daar werd hij een P.I. (private investigator) voor de Hollywood sterren. Hij werkte ondermeer voor producer Don Simpson en actie-acteur Steven Seagal. Hij deed zelfs een pitch voor een aflevering van Magnum P.I..

Het leven zag er rooskleurig uit voor Pellicano, tot dat er beschuldigingen opdoken van illegale afluisterpraktijken, terroristische dreigingen, afpersing, alsook slagen en verwondingen. Zijn specialiteit was om niet-zo-flatterend-materiaal over de sterren op te ruimen of om dergelijk materiaal net te gebruiken op aanvraag van een andere Hollywood celebrity. Hij werd tevens gezien als het brain achter de intimidaties van verschillende Los Angeles Times reporters die kritische artikels hadden geschreven over Steven Seagal en Julius Nasso.

Na een huiszoeking bij de privé detective vond de politie handgranaten in zijn safe alsook C-4 explosieven waarmee je gemakkelijk een commerciële jet mee kon doen ontploffen. Pellicano werd gearresteerd op 22 november 2002 voor het bezit van die wapens en kreeg 30 maanden celstaf. Hij had op 4 februari 2006 moeten vrij komen, maar werd op 3 februari opnieuw ingerekend voor illegale afluisterpraktijken en afpersing en mocht in tussentijd opnieuw de cel in. En het zou best mogelijk zijn dat een aantal Hollywood-sterren hem zullen vergezellen in de Los Angeles County jail.

Pellicano luisterde gesprekken af tussen Nicole Kidman en Tom Cruise, tijdens hun scheiding en al dan niet met de goedkeuring van één van beide partijen. Ook Sylvester Stallone werd afgeluisterd, en private politie-documenten over Stallone doken ook op in het huis van de P.I., naast opnamebandjes van acteurs Garry Shandling, Keith Carradine en Kevin Nealon. Verschillende prominente figuren hebben de diensten van Pellicano ingeroepen. De FBI had eerder al Warren Beatty en Michael Jackson ondervraagd, en er was zelfs een onderzoek naar president Bill Clinton die discrediterende informatie had willen opvissen over Gennifer Flowers en Monica Lewinski om ze te intimideren. Ja, het is een echte Hollywood soap aan het worden.

Regisseur John McTiernan beweerde niet te weten dat Pellicano filmproducent Charles Roven heeft afgeluisterd, terwijl de FBI aanwijzingen heeft dat McTiernan hiervoor zelf de opdracht had gegeven. Roven produceerde eerder de flop Rollerball (2002) die werd geregisseerd door John McTiernan. Rover is geen onbelangrijke producent in Hollywood. Hij is niet alleen verantwoordelijk voor Batman Begins (en binnenkort de sequel), maar ook voor Twelve Monkeys en Three Kings. Als McTiernans verklaring inderdaad vals blijkt te zijn, riskeert de regisseur een gevangenisstraf van vijf jaar.

Update 20/09/2007: John McTiernan is uiteindelijk schuldig bevonden nadat hij gelogen had tegen de FBI. Hij moet hiervoor 4 maanden achter de tralies en 100’000 dollar betalen. De advocaat van McTiernan zei dat ze in beroep zullen gaan.

***Related Posts***
03/06/2006: Russell Crowe ontslagen van het Luhrmann project
03/02/2006: Bond-regisseur Lee Tamahori opgepakt
08/06/2005: Russell Crowe opgepakt

2 Comments

  1. johan

    toch wel grof dat zo’n een regisseur zich verlaagd met dergelijke malafide praktijken. Ben benieuwd of hij daadwerkelijk 4 maanden in het gevang zal doorbrengen.

    Reply
  2. Arjen

    misschien maakt hij wel na zijn opsluiting ‘Prison Break the movie’.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *